İzmir

İzmir'deki terör davası

17:38 23 Eylül 2016
İzmir'deki terör davası

İzmir'de Nevruz Bayramı'nı bahane ederek molotofkokteyli, havai fişek ve el yapımı patlayıcıyla eylem yapma hazırlığında oldukları gerekçesiyle haklarında dava açılan 12'si tutuklu 31 sanık, ilk kez hakim karşısına çıktı.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, 12 tutuklu sanık ve bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayıt altına alınan duruşmada, mahkeme başkanı haklarını hatırlattığı sanıklara iddianamenin özetini okudu.

Tutuklu sanıklardan eski HDP Buca İlçe Başkanı Cevdet Arga, savunmasında kendisine isnat edilen suçları kabul etmediğini, iddianamede bahsedildiği gibi kişisel sosyal medya hesabın terör örgütünü öven herhangi bir paylaşımda bulunmadığını ileri sürerek, hem bilgisayarında hem de cep telefonundan sosyal medya hesabının sürekli açık olduğunu dolayısıyla terör örgütü propagandası içeren mesajları başkası tarafından paylaşılmış olabileceğini ileri sürdü.

Sanık, kaçma ihtimali olmadığını ve tahliye talebini mahkeme heyetine iletti.

Cevdet Arga'nın avukatı Eylem Yıldız, dosyada bulunan ve müvekkilinin aleyhine olan delilleri kabul etmediğini, ayrıca yazılı kanıtların büyük bir kısmının Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) yüklenmediğini iddia ederek dosyanın tamamına erişim sağlanmasının ardından ayrıntılı savunma yapacaklarını belirtti.

Tutuklu sanıklardan Leyla İldeniz, anadilde savunma yapmak istediğini mahkeme heyetine iletti.

Diğer sanık ve avukatları isnat edilen suçlamaları kabul etmeyerek tahliye edilmelerini istedi.

Verilen kısa aranın ardından mahkeme heyeti, 12 tutuklu sanığın tahliyesine ve delillerin toplanmasına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Operasyon ve iddianame

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosunun talimatı ile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince, 20 Mart 2016'da 8 ilçede gerçekleştirilen operasyonlarda, aralarında 3 dernek ve bir HDP ilçe temsilciliğinin de bulunduğu 32 adreste arama yapılmış, kentte Nevruz Bayramı'nı bahane ederek, molotofkokteyli, havai fişek ve el yapımı patlayıcı kullanarak eylem yapacakları öne sürülen aralarında eski HDP Buca İlçe Başkanı Cevdet Arga ile bazı parti yöneticilerinin de bulunduğu 12 kişi tutuklanmıştı.

Olayı soruşturan cumhuriyet savcısı, 12'si tutuklu 31 sanık hakkında, "Silahlı terör örgütüne üye olma" suçlamasıyla 5 ila 10 yıl arasında hapis istemiyle dava açtı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.