İzmir

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, İzmir'de

22:59 28 Eylül 2016
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, İzmir'de

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, ''Biz insanımızı birbirinden ayırmıyoruz. Zaten ayırdığımız gün kaybettiğimiz gündür. Ayırmadığımızı ayırmamamız gerektiğini 15 Temmuz'da insanlarımız meydanlara millet olma şuuruyla çıkarak gösterdiler. Burada da İzmirlilerle bir arada olmuştuk gerçekten demokrasi mücadelesini sonra şölene, sonra da taçlandırmaya çevirmiştik. O yüzden birbirimizden farkımız yok, Kars'ın İzmir'den ayrısı gayrısı yok'' dedi.

İzmir'deki temaslarına devam eden Bakan Arslan, İzmir Valiliğini ziyaret etti. Temasları kapsamında kendisine eşlik eden Vali Erol Ayyıldız ile valiliğe gelen Arslan'ı girişte elinde çiçeklerle iki çocuk karşıladı. Bakan Arslan daha sonra valilik anı defterini imzaladı.

Gazetecilere temasları hakkında açıklamalarda bulunan Arslan, gün içerisinde önce Sabuncubeli Tuneli, ardından İzmir Banliyö Sistemi (İZBAN) ve Adnan Menderes Havalimanı'nda incelemelerde bulunduğunu aktardı. Sözlerine ''Ben 1977 yılında üniversite sınavına İzmir'de girdim, 40 yıllık İzmirliyim'' diye başlayan Arslan, devam eden projeler, varsa sıkıntılara çözüm getirmek veya mevcutların süreçlerini tespit edip hızlandırmak adına burada olduğunu söyledi.

Devam eden projeler hakkında bilgi veren Arslan, Bakanlık olarak İzmir'de yaptığımız ve yapacağımız projelerin bunlarla sınırlı olmadığını belirtti.

Demiryollarıyla ilgili Ankara-İzmir yüksek hızlı treni çok önemsediğini ifade eden Arslan, şunları söyledi:

''İzmirlilerin de hasretle beklediği bir proje. Afyona kadar olan kısmı inşaatlar çok hızlı bir şekilde devam ediyor. Afyon ile İzmir arasını oluşturan etapların da hepsinin ihalesi yapıldı. Sadece Salihli-Eşme arası kaldı. Bu yıl sonu itibariyle İzmir-Ankara hızlı tren hattında inşaatı başlanmayan yer kalmamış olacak. Çünkü İzmir-Ankara sadece İzmir'e hizmet edecek bir proje değil. İzmir'i Ankara'ya bağladığı gibi hızlı tren koridorunu daha sonra ülkemizin doğusuna hem İstanbul'a hem de Akdeniz'e bağlayacak bir ağın tamamlayıcısı. Bu sebeple bu hattı da çok çok önemsiyoruz. Yine İzmirliler için önemli olan özellikle Ankara-İzmir, otoyoluyla ilgili süreçleri tamamladık, bitmek üzere yakın zamanda yap-işlet-devret modeliyle ilgili ihaleye çıkacağız ki oda seyir süresini 8 saatten yarı yarıya düşürecek bir projedir.''

- Körfez geçiş projesi

Körfez geçiş projesi hakkında da bilgi veren Arslan, '' Hem tünel batırma tüp tünel hem de köprü barındırıyor olması sebebiyle de dünya çapında bir proje olacak." dedi.

Projenin Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu (ÇET) süreci karayolları ve bakanlığın yürttüğünü ifade eden Arslan, "İnşallah sene sonuna kadar süreci bitirip proje anlamında da hazırlıkları yaptığımızda önümüzdeki yıl ihale sürecini başlatmış olacağız. Bununla birlikte Alaçatı'da bölgesel uçuşlara daha küçük uçaklara hizmet edecek havalimanı düşüncesi vardı. Sayın Başbakanımız bu konuda da söz vermişti. Herkes yapacağız der ama Sayın Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın sahip çıkmasıyla nasıl büyük projeler tek tek hizmete girdiyse inşallah Alaçatı havalimanını da bu dönemde hizmete sokacağız." diye konuştu.

Bakan Arslan, Çandarlı Limanı projesinin de ülke için çok önemli olduğunu söyledi.

Projenin altyapısını belli bir aşamaya getirdiklerini belirten Arslan, ''Üst yapısını yap-işlet-devret modeliyle ihale etmek üzere süreçleri başlattık. Ancak özellikle dünyada konteyner taşımacılığıyla ilgili konteyner trafiğiyle ilgili bir daralma var. Sadece ülkemizde değil dünyada var. Çandarlı Limanı'nda yeni bir çalışma yapıyoruz ki Çandarlı Limanı'nı en verimli nasıl kullandırılabilir diye çalışma yürütüyoruz. İnşallah onu da İzmir ve Ege ile ülkemizin hizmetine sunmuş olacağız.'' ifadelerini kullandı.

- Otoyol projeleri

Otoyol projelerinin durumuna da değinin Arslan, İzmir-Aydın otoyolunun önce Denizli'ye ardından da Antalya'ya uzatılacağını bu nedenle İzmir'e daha çok geleceğini belirterek şöyle konuştu:

''Haritayı katladığınız zaman Kars'la İzmir örtüşüyor. 35 ile 36 il plakaları verildiği günden beri birbirini takip ediyor. Bütün bu bahsettiğimiz projeler İzmir'in projesi gibi gözüküyor, olabilir ama İzmir'in projeleri değil. Biz Ege Denizi'ni deniz aşırı ülkelere ulaşmayı kolaylaştırmayı İzmir ve İzmir'deki otoyollar ve limanlarla yapıyoruz ama bunların bir ucu da gidip ülkemizin kuzeyine, güneyine ve doğusuna ulaşıyor. Eğer, Kars'ı getirip Ege üzerinden Akdeniz üzerinden açık denizlere götürecekseniz bunun olmazsa olmazı Karsı İzmir'e bağlamaktır. Biz Allah'ın izniyle Kars'ı İzmir'e bağlamak için hızlı trenlerle olsun ister otoyollarla olsun gayretimizi ortaya koyuyoruz. Biliyoruz ki böylece 81 ile de 79 milyon vatandaşa da hizmet etmiş oluruz. Biz insanımızı birbirinden ayırmıyoruz. Zaten ayırdığımız gün kaybettiğimiz gündür. Ayırmadığımızı ayırmamamız gerektiğini 15 Temmuz'da insanlarımız meydanlara millet olma şuuruyla çıkarak gösterdiler. Burda da İzmirlilerle bir arada olmuştuk gerçekten demokrasi mücadelesini sonra şölene, sonra da taçlandırmaya çevirmiştik. O yüzden birbirimizden farkımız yok, Kars'ın İzmir'den ayrısı gayrısı yok.''

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.