İzmir

Suriye'deki savaş, Küçük Esma'nın saçlarını döktü

11:02 03 Ekim 2016
Suriye'deki savaş, Küçük Esma'nın saçlarını döktü

EŞBER AYAYDIN - Suriye'deki iç savaşta evinin ve okulunun bombalanmasına şahit olduktan sonra girdiği travma sonrası saçları dökülen 9 yaşındaki Esma, Türkiye'deki tedavisi sonrası yeniden çıkmaya başlayan saçlarının uzamasını sabırsızlıkla bekliyor.

Ülkelerindeki iç savaştan etkilenen Suriyeliler, güvenli liman olarak gördükleri Türkiye'de yaşadıkları sıkıntılı günleri geride bırakmaya çalışıyor. Halep'de yaşanan bombardıman sonrası evlerini terk etmek zorunda kalanlardan 6 kişilik Tantura ailesi de huzurlu bir ortama kavuşmanın yanında, kızları Esma'nın yaşanan zor günlerin etkisinden kurtulmaya başlamasıyla mutlu oluyor.

Saçları olmadığı için aynalara küsen Esma, kafasında bandana olmadan kendisini huzursuz hissediyor.

Anne Medine Tantura, AA muhabirine yaptığı açıklamada, savaşa rağmen 5 ay öncesine kadar Halep'te ailesiyle yaşam mücadelesi vermeye çalıştıklarını, evlerinin bombalanması sonucu ülkelerini terk etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

"Bomba düşünce ailemiz mahvoldu, kocam yaralandı, kızım da bombanın düşüşünü dışarıdan gördü ve çok korktu." ifadesini kullanan Tantura, bombardımanda yaralanan eşinin bir süre Azez'de tedavi gördüğünü, şahit oldukları sonrası içine kapanan Esma'nın kısa sürede saçlarının döküldüğünü ve aşırı kilo verdiğini anlattı.

Tantura, yaşadıkları olay sonrası Türkiye'ye geldiklerini, 2 ay Gaziantep'de kaldıktan sonra İzmir'e geçtiklerini, burada kendilerine "Umut Sende İzmir" Grubu gönüllülerinin yardımcı olduğunu ve ihtiyaçlarını sağladıklarını belirtti.

Kızı Esma'nın da bu süreçte tedavisine başlandığını söyleyen Medine Tantura, "Esma tedaviden önce çok kötüydü, yemek yiyemiyordu, saçları için çok üzülüyordu. İzmir'e geldikten sonra burada doktora götürdüler, sonra hem kilo aldı hem de saçları çıkmaya başladı. O da buna çok sevindi. Esma'nın yüzünün güldüğünü görünce ben de çok mutlu oluyorum." dedi.

Esma'nın kimliğinin çıkmasını ve okula gitmesini istediklerini dile getiren Tantura, "Ama o şimdi, okuldaki çocukların kendisini bu durumda görmesini istemediğinden okula gitmek istiyor. Bir an önce iyileşip sağlığına ve saçlarına kavuşsun. Onun öğretmen olmasını çok istiyorum." ifadesini kullandı.

- "Saçlarım uzayınca güzel tokalar takacağım"

Geçirdiği ağır travmanın etkisini Türkiye'de gördüğü ilgiyle hafifleten, gördüğü tedaviyle de saçlarına kavuşacağı günü hasretle bekleyen Esma Tantura da okulunun ve evinin uçaklar tarafından bombalandığını, bunun kendisini çok korkuttuğunu söyledi.

Türkiye'ye geldikten sonra yeniden mutlu olmaya başladığını anlatan Esma Tantura, "Burada çok rahat ettik, inşallah Suriye'de savaş biter biz yeniden oraya gideriz. Uçaklardan korktuğum için saçlarım döküldü, burada beni doktora götürdüler. Şimdi saçlarım biraz daha düzelmeye başladı, onlar çıktıkça ben de çok mutlu oluyorum. Saçlarım uzayınca annem onları tarayacak ve güzel tokalar takacak. Biran önce çıkmasını istiyorum." diye konuştu.

Esma, okula gitmeyi ve doktor ya da öğretmen olmak istediğini de sözlerine ekledi.

- "Saçları olmadığı için okula gitmek istemiyor ona peruk alacağız"

"Umut Sende İzmir" Grubu kurucularından Arzu Ünsal ise ailenin İzmir'e geldiğini ve zor durumda olduğunu öğrenince hayırseverlerin desteğiyle topladıkları malzemeleri kendilerine ulaştırdıklarını, sorunlarını aşmaları için destek verdiklerini söyledi.

Ziyaretleri sırasında Esma'nın durumu öğrendiklerini ve çok üzdüklerini anlatan Ünsal, şunları kaydetti:

"Esma'yı doktora götürdük. Doktor, ağır bir travma geçirdiğini söyledi ve ilaçlar verdi. Şükür şimdi çok iyi, normale dönmeye başladı. Ailesi de bu durumdan çok mutlu. Esma şu anda daha kilo almış daha pozitif. Okula yazılacak kimliğini bekliyoruz ama saçlarından dolayı okula gitmek istemiyor, bir hayırseverimiz ona okula daha rahat gitsin diye peruk alacak. Okuyup bir yer sahibi olmasını gönülden istiyoruz."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.