İzmir

PKK'nın "eylem" planı İzmir'de polise takıldı

14:43 21 Ekim 2016
PKK'nın "eylem" planı İzmir'de polise takıldı

MUSTAFA YILDIRIM - Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı birimlerin sınır içi ve ötesinde sürdürdüğü operasyonlarda büyük darbe yiyerek önemli kayıplar veren terör örgütü PKK'nın son dönemde İzmir'de gerçekleştirmek istediği bombalı eylem planları, polisin başarılı çalışmalarıyla engellendi.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, ülke genelinin yanı sıra sınır güvenliği amacıyla Suriye ve Irak'ta operasyonlarını sürdüren güvenlik güçleri, büyük kentlerde de olası terör saldırılarının önlenmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Son dönemde aldığı büyük darbelerle köşeye sıkışan ve üzerindeki baskıyı, olumsuz havayı sansasyonel eylemlerle dağıtmayı hedefleyen terör örgütünün planları, istihbarat ve terörle mücadele birimlerinin, sabırlı ve titiz çalışmalarıyla tek tek bozuluyor.

Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosu Başsavcıvekili Okan Bato'nun talimatıyla İzmir İstihbarat ve Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerinin, istihbarat ve takip çalışmalarını sonuca ulaştıran başarılı operasyonları da kente bombalı saldırı için gönderilen teröristlerin yakalanmasını sağlayarak hem kanlı eylemlerin önüne geçti hem de örgütü hedeflerine darbe vurdu.

- Son operasyonda 10 kilogram patlayıcı ele geçirildi

Emniyet güçleri, terör örgütü PKK mensubu Kendal D'nin kente eylem amacıyla gelmesi üzerine takibe başladı. Ekipler, dün Karabağlar ilçesi Hatay semtinde öğrenci evi görünümündeki hücre evine düzenlediği operasyonda Kendal D'yi yakalarken, yapılan aramada 10 kilogram C4 patlayıcı, 2 kalaşnikof, 8 el bombası ve elektronik düzenekler ele geçirildi.

Yaklaşık 8 ay önce terör örgütü PKK'ya katıldığı, Irak'taki örgüt kamplarında eğitim almasının ardından yeniden kente gönderildiği belirlenen Kendal D'nin bir süre İzmir ve Aydın Söke'deki akrabalarında kaldığı, ele geçirilen mühimmatı, İzmir'in yanı sıra Aydın ve Muğla'da turizme ve ekonomik faaliyetlere yönelik eylemler için kente getirdiği ileri sürüldü.

- Bombayı gömerken yakalandılar

İstihbarat ve takip çalışmaları sırasında polis ekipleri, örgütün dağ kadrosundaki Mehmet Demir'in (23), kendisini kentte karşılayarak yardım eden terör örgütü üyeleri Ahmet Dündar (36) ile yeğeni Ömer Dündar'la Karabağlar ilçesi Limontepe Mahallesi bitişiğindeki ormanlık alana 440 gram A4 tipi patlayıcıyı gömmeye çalışması üzerine operasyon düzenledi.

3 Ekim'deki operasyonda Ömer Dündar suçüstü, ormanlık alana kaçan Mehmet Demir ve Ahmet Dündar ise bölgenin çember altına alınarak hava destekli arama başlatılmasıyla yakalandı. Terör örgütü üyelerinin bağlantılı oldukları kişilere yönelik operasyonda 8 zanlı daha gözaltına alındı, aramalarda bir kalaşnikof, 3 şarjör, 61 mermi ile Glock marka tabanca ve 18 mermi ele geçirildi.

- 3 operasyonda 16 kişi tutuklandı

Konak ilçesi Ballıkuyu semtinde "şok uygulama" kapsamında otomobillerde kimlik kontrolü yapan motosikletli yunus timleri, mayıs ayında içinde 4 kişi bulunan otomobili durdurdu, araçta bomba düzeneği, 2 tabanca ve 3 el bombası ele geçirildi. Gözaltına alınan otomobildeki zanlılardan ikisinin terör örgütünün dağ kadrosundaki "Mervan" kod adlı Sami Ö. ile "Soro" kod adlı Enes A. oldukları tespit edildi, teröristlerin eylem amacıyla kente geldikleri belirlendi.

Soruşturmanın devamında İzmir, Manisa, İstanbul, Batman ve Aydın'da düzenlenen operasyonlarda 21 kişi daha gözaltına alındı, Konak ilçesindeki harabe binanın bodrumunda 17 kilogram TNT, 6 fünye, 4 elektronik devre, cep telefonu ve uzaktan kumanda malzemeleri toprağa gömülü halde ele geçirildi. Zanlılardan 9'u çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. Zanlıların ayrıca Soma-Kırkağaç karayolunun Aksu mevkisinde devriye görevi yapan askeri aracın geçişi sırasındaki bombalı saldırının da failleri oldukları tespit edildi.

İstihbarat ve Terörle Mücadele Şubesi ekipleri, geçen yıl temmuz ayında Irak'tan Türkiye'ye geçen terör örgütü PKK üyesi Güven S'nin, İzmir'de bombalı eylem yapacağı istihbaratı üzerine başlattığı takipte, şüpheliyi Gaziemir ilçesinde minibüste yakaladı. Güven S'nin çantasında 12 kilogram C4 patlayıcı, 5 infilak kapsülü, kablo, anahtar sistemi ve uzaktan kumanda ele geçirildi.

Gözaltına alınan Suriye uyruklu Ahmet S'nin Gaziemir Sarnıç'taki ormanlık alana patlayıcıları gömdüğü, sınırı geçen terörist Güven S'ye ulaştırdığı belirtildi. Terör örgütü üyesinin İzmir'de 2 gün boyunca keşif yaptığı askeri bölgeler ile valilik civarında dolaştığı belirlendi, bazı hassas noktalara yönelik notlar aldığı tespit edildi. Operasyonda Güven S. ve Suriye uyruklu Ahmet S'nin yanı sıra şüphelilere lojistik destek sağladıkları iddiasıyla 9 kişi daha gözaltına alındı, 2 kişi tutuklandı.

Bombalı saldırı için kente gelen PKK üyesi "Ahin" kod adlı İbrahim E. de Gaziemir Evka 7'deki ormanlık alana gömülü patlayıcıyı çıkarırken, takipteki polisin operasyonuyla yakalandı. Ekipler, İbrahim E. ile 17 kilo 350 gram RDX plastik patlayıcı, 10 el bombası ve telefon tetikleme düzeneği ile 5 fünye ele geçirdi.

İbrahim E. ile ona yardım ettikleri saptanan Barış İ, Mervan A, Heybet O'nun da aralarında olduğu 11 kişi gözaltına alındı, zanlılardan 5'i tutuklandı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.