İzmir

Tarihi Özbek köprüleri restore edilecek

17:59 16 Şubat 2017
Tarihi Özbek köprüleri restore edilecek

İzmir'in Urla ilçesinde bulunan ve Özbek köprüleri olarak bilinen iki tarihi taş köprünün restorasyon çalışmalarına başlanacağı bildirildi.

Urla Kaymakamlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Özbek Mahallesi'ndeki dere üzerindeki Özbek 1 ve Özbek 2 taş köprünün restore edilmesi için hazırlanan projenin ihalesinin yapıldı.

Trafik konforunun artırılması ve turizme katkı sağlaması amacıyla restorasyonu yapılacak köprülerin ilk etapta ayakları ile kemerinin ortaya çıkarılması için kazı çalışması yapılacak.

Bu çalışmanın ardından taş malzemede tamamlama, harçlama, derzleme yapılacak ayrıca, döşeme ve korniş taşları ıslah edilerek tamamlanacak.

Can ve mal güvenliğinin sağlanması için de taş korkuluk imalatı ve onarım kitabesi konulacak.

Açıklamada, köprülere ilişkin bilgilere yer veren Urla Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, 17. ve 19 yüzyıllara ait köprülerin ortalama 15 metre uzunluğunda tek gözlü aynı malzeme ve yapım özelliklerine sahip olduğunu belirtti.

Yapısal olarak yıkım tehlikesi bulunmayan köprülerde zaman ve iklim şartlarına bağlı olarak hasarlar meydana geldiğini aktaran Demiryürek, "Köprüler, dere yatağının alüvyon ile dolması sonucu, gömülü halde. Yapılacak olan restorasyon çalışmaları ile Osmanlı Dönemi’nden beri Özbek halkının ticari ve sosyal yaşantısında önemli roller üstlenen köprüleri gelecek kuşaklarımıza sağlıklı bir şekilde ulaşmasını sağlayacağız. Bu nedenle mutluyum.” ifadelerini kullandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.