İzmir

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

20:46 18 Şubat 2017
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü:

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Bu sistem kriz çıkarmaya yatkın bir sistem. Seçim oluyor, yasama seçiliyor. Bu milletvekili yürütme için cumhurbaşkanı seçiyordu, aynı parlamento başbakan seçiyordu, aynı parlamento yürütmeyi iki başlı tanımlıyor. Yasamanın içinde iki başlı yürütme çıkıyordu. Yapacağımız değişiklik cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki anlaşmazlığa ebediyen son verecek olmasıdır." dedi.

AK Parti İzmir İl Başkanlığını ziyaret eden Özlü, partililere hitap etti. Nisan ayındaki halk oylamasının bir seçim olmadığına dikkati çeken Özlü, referandumda evet sonucu çıkması halinde Türkiye'de koalisyon kavramı ile yürütmedeki çift başlılığın ebediyen ortadan kalkacağını söyledi.

Özlü, Türkiye'nin Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren yürütmede başbakan ve cumhurbaşkanından kaynaklanan çift başlıktan ötürü çeşitli krizler yaşadığını anımsatarak, "Tarihimizde Mustafa Kemal Atatürk dahil, cumhurbaşkanı ile başbakan arasında anlaşmazlık olmuştur, son dönemlerde İsmet Paşa ile sıkıntılar yaşadığını biliyoruz. Süleyman Demirel ile Tansu Çiller, Turgut Özal ile Mesut Yılmaz, Özal ile Demirel. Ahmet Necdet Sezer ile Bülent Ecevit arasındaki anlaşmazlıkları biliyoruz." diye konuştu.

- "Sistem kriz çıkartmaya yatkın"

Sıkıntının kişilerden değil, sistemden kaynaklandığına dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti:

"Bu sistem kriz çıkarmaya yatkın bir sistem. Seçim oluyor, yasama seçiliyor. Bu milletvekili yürütme için cumhurbaşkanı seçiyordu, aynı parlamento başbakan seçiyordu, aynı parlamento yürütmeyi iki başlı tanımlıyor. Yasamanın içinde iki başlı yürütme çıkıyordu. Yapacağımız değişiklik cumhurbaşkanı ile başbakan arasındaki anlaşmazlığa ebediyen son verecek olmasıdır. Bu iki değişiklik yürütmenin hızlanması, hızlı kararların alınmasına sebep olacak. Çabuk çalışan bir hükumet sistemi öneriyoruz. Bu iki değişikliği anlatmamız, bunu vurgulamamız 'Evet' demek için yeterli."

Özlü, İzmir'in sağ ağırlıklı bir seçmen kitlesine sahip olduğuna işarete ederek, "Bugün her ne kadar muhalefet partili bir belediye başkanının olması sizi yanıltmasın. İzmir sağ görüşlü bir seçmene sahiptir, geçmişten bunu biliyoruz. İnşallah İzmir Büyükşehir Belediyesini de alacağız. İzmir’de de AK Parti’yi birinci parti yapacağız, yapabilecek potansiyel ve güce sahibiz." ifadelerini kullandı.

- "İzmir'e en az 100 AR-GE merkezi"

İzmir'in yüksek teknoloji üretmeye uygun bir kent olduğunu vurgulayan Özlü, "Önümüzdeki dönemde İzmir’de daha yüksek teknoloji üreten yapı ve merkezlere sahip olacak. İzmir’de 31 AR-GE merkezi var, bunu en az 100e tamamlayacağız. Şirketler bu merkezler ne üretiyorsa yüksek teknoloji üretmeye başlayacak, biz de bunlardan vergi almayacağız, teşvik edeceğiz. Bir yabancı danışmanlık firmasından destek alıp, İzmir'de bir proje yapacağız. Kısa sürede bu müjdeyi açıklayacağız." şeklinde konuştu.

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican da 1982 Anayasası'nı değiştirmek istediklerini belirterek "1982 Anayasası birçok yamaya rağmen dikiş tutmadı. Şimdi bir cumhurbaşkanı sorumsuz ve yargılanamıyor. Hem yürütmenin başı olacaksın, hem de yargılanamayacaksınız. İşte bunun hepsi Sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde değiştiriyoruz." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.