İzmir

Ayakkabı ustasının Suriyeli çalışanla çektiği fotoğraf

12:21 22 Şubat 2017
Ayakkabı ustasının Suriyeli çalışanla çektiği fotoğraf

Halkların Köprüsü Derneği, İzmir'de, işe geç kalan Suriyeli işçinin üzerine basarak çektiği fotoğrafı sosyal medyada paylaşan ayakkabı ustasına tepki gösterdi.

Işıkkent Ayakkabıcılar Sitesi'nde bir araya gelen dernek üyeleri ellerinde "Özür diliyoruz" yazılı pankart taşıdı.

Burada grup adına açıklama yapan Halkların Köprüsü Derneği Başkanı Cem Terzi, sosyal medyada paylaşılan ve daha sonra şiddet olmadığı belirtilen olayın şakasına bile tahammül edemediklerini belirtti.

Suriyeli işçiden ve tüm Suriyelilerden özür dilemek için Ayakkabıcılar Sitesi'ne geldiklerini aktaran Terzi, şu değerlendirmede bulundu:

"İzmir'de yaşayan Suriyelilere 'Sizi seviyor ve sayıyoruz, haklarınız var, asla yalnız değilsiniz' demek için buradayız. Suriye'de yaşanan insanlık dışı iç savaş uluslararası bir kimlik kazanmış ve 5'inci yılını doldurmuş bulunuyor. Bu süreçte 7 milyon insan ülkelerini terk ederek komşu ülkeler Türkiye, Lübnan, Ürdün, Irak ve Mısır'a göç etmek zorunda kaldı. Şu anda resmi rakamlarla 2 milyon 700 bin tahmin edilen ise 3.5 milyon Suriyeli Türkiye'de yaşamaktadır." dedi.

Terzi, birçok Suriyelinin kötü şartlarda yaşadığını aktararak, insan haklarına, mevcut çalışma hukukuna aykırı çalıştırıldıklarına dikkati çekti.

Suriyeliler başta olmak üzere Türkiye'ye sığınan çeşitli uluslardan emekçilerin korunması için öncelikle onların yasal bir statüye kavuşturulmalarının şart olduğunu ifade eden Terzi, şöyle dedi:

"Biz 5 yılı aşkın süredir ülkemizde yaşayan ve çalışan bütün Suriyelilere mülteci statüsü ve dileyenlere vatandaşlık hakkı verilmesini talep ediyoruz. Herkesin aynı haklarla yaşamasını sağlamak, tepki üreten ötekileştirmelerin giderilmesinin ve düşmanca duyguların önlenmesinin güvenli yoludur. Türkiyeli bir işçi hangi haklara sahipse, Suriyeli işçiler de aynı haklara sahip olmalıdır."

Grup, basın açıklamasının ardından sessizce dağıldı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.