İzmir

İzmir'de FETÖ'nün sözde "Karşıyaka eyaleti" davası

19:43 22 Şubat 2017
İzmir'de FETÖ'nün sözde "Karşıyaka eyaleti" davası

İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) sözde "Karşıyaka eyaleti"ne yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan, aralarında örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de bulunduğu 14 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

İzmir 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddia edilen Gülen'le beraber 14 tutuklu sanık ve avukatları katıldı.

Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) kayda alınan duruşmada, bazı tanıklar ile "Güven" kod adlı gizli tanığın ifadesine başvurulurken, mahkeme başkanı "Yeğen" kod adlı gizli tanığın sağlık sorunlarını gerekçe göstererek duruşmaya katılmadığını belirtti.

SEGBİS aracılığıyla, ses ve görüntüsü değiştirilerek dinlenilen gizli tanık, sanıkların katıldığı örgüt toplantıları ve faaliyetleri hakkında bilgi vererek, bazı sanıkları şahsen tanıdığını bazılarını ise FETÖ/PDY'yle bağlantısı olduğuna ilişkin duyumları olduğunu anlattı.

Gizli tanık, soruşturmadan önce Bergama'da Türk Telekom'da müdür olan sanık Abdullah Eren'in düzenlediği organizasyonlarla örgüte eleman kazandırdığını, örgüt adına yaptığı bir toplantıya bizzat çağrıldığını ancak katılmadığını, sanık Abdullah Turgut'u eskiden beri tanıdığını, örgüte lojistik destek sağladığını, manifaturacı olduğundan Bergama'daki örgütün eğitim kurumlarının kıyafetlerini bundan aldığını ifade ederek bazı sanıkların sorularını, kimliğinin açık edilmemesi açısından yanıtsız bıraktı.

Sanık Metin Çevik'in de evinin teras katında öğrencilerle toplantılar yaptığına şahitlik ettiğini ileri süren gizli tanık, sanık Sefer Özcan'ın ise emekli din görevlisi olması nedeniyle "Sefer Hoca" olarak tanındığını, bu şahsın örgüte maddi ve manevi destek verdiğini, vaazlarında "En büyük yatırım insandır. Ev ya da arsa satın almayın, insan satın alın." şeklinde telkinlerde bulunduğunu iddia etti.

Mahkeme heyeti, gizli tanığın ifadesinin ardından sanık ve avukatlarının taleplerini aldı.

- Sanık Gülen tahliyesini istedi

Sanık Gülen, 10 aydan beri tutuklu olduğunu, ifade veren tanıklar ile gizli tanığın kendisiyle ilgili herhangi bir suçlama getirmediğini iddia ederek, tutuklu olması nedeniyle ailesinin de mağdur olduğunu dile getirdi.

Tutuksuz yargılanmak istediğini mahkeme heyetine ileten sanık Gülen, "Yüzde 90 özürlü olan kardeşimin ayağı kırıldığından özürlülük durumu yüzde 98'e ulaştı. 66 yaşında olan anneme kız kardeşim bakıyordu ancak o da yürütülen başka bir soruşturmadan tutuklandı. Annem ve özürlü kardeşimin bakıma ihtiyacı var. Yaklaşık 40 yıldır İzmir'de, 25 yıldır da Karşıyaka'da yaşıyorum. Sabit ikametgahım mevcuttur. Kaçma ihtimalim yoktur. Kaçacak olsaydım, yakalanmadan önce kaçardım. İmkanım vardı ama kaçmadım. İddianamede, benimle ilgili olarak soyadım ve akrabalık ilişkim dışında bir durum yok. Evde elektronik kelepçe dahil her türlü adli kontrol şartıyla tahliyemi istiyorum." ifadelerini kullandı.

Gülen'in ardından söz alan diğer sanıklar ve avukatları tanıklar ile gizli tanığın aleyhlerine olan ifadelerini kabul etmediklerini belirterek tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıkların tahliye taleplerini reddederek duruşmayı erteledi.

- Operasyon ve iddianame

İzmir'de FETÖ/PDY'nin sözde "Karşıyaka eyaleti"ne yönelik soruşturma kapsamında 27 Mayıs 2016'da İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin düzenlediği operasyonda, örgütün "okullar ve dershaneler Türkiye sorumlusu" olduğu iddia edilen ve aynı zamanda Fetullah Gülen'in yeğeni Mehmet Mezher Gülen'in de aralarında bulunduğu 32 şüpheli gözaltına alınmış, 14'ü tutuklanmıştı.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Ayhan Yılmaz, tutuklu 14 sanık hakkında hazırladığı iddianamede, yeğen Gülen hakkında "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçlamasıyla 22,5 yıla kadar, diğer sanıklar hakkında da "silahlı terör örgütü üyesi olmak" suçlamasıyla 15 yıla kadar hapis cezası talep etmişti.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.