İzmir

İzmir'deki FETÖ/PDY davası

18:06 23 Şubat 2017
İzmir'deki FETÖ/PDY davası

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) finansal destek sağladıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında iş adamı, bürokrat ve avukatların da olduğu 63 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada tutuksuz yargılanan 34 sanık ile avukatları hazır bulundu.

Bazı sanıklar, iddianamede yer alan, sanık İrfan T.'den aldıkları 10 bin lira değerindeki senet karşılığında alınacak paranın örgütün finansmanında kullanılacağı, "Terör örgütü üyesi olmak ve terör örgütüne finansman sağlamak" suçunu işlediklerine yönelik suçlamalara ilişkin savunma yaptı.

Sanık Selçuk D. Hatay Ceza İnfaz Kurumlarında başka bir suçlamadan tutuklu bulunan, bu davanın tutuksuz sanıklarından İrfan T'yi üniversite yıllarında tanıdığını, sanığın kendisine borcu olması nedeniyle borç karşılığında senet aldığını ve bankaya koyduğunu ileri sürerek, arkadaşına güvendiğinden senedi sorgulamadığını iddia etti.

Hakkındaki iddiaları kabul etmeyen sanık Selçuk D, FETÖ'nün okullarından okumadığını, sohbetlerine gitmediğini, kapatılan Bank Asya'ya para yatırmadığını, kurban için para yatırmadığını ve "himmet" adı altında bağışta bulunmadığını savundu.

Sanık Sadık A, halı saha maçlarından tanıdığı sanık İrfan T'nin kendisine olan borcu nedeniyle senet almayı kabul ettiğini, bu senet yüzünden olayların buraya geleceğini tahmin etmediğini öne sürerek parayı doğrudan borçlu yerine bankadan almanın işine geldiğini, ilkokul mezunu olan biri olarak bunları sorgulayamadığını iddia etti.

Sanık Şaban N.U, iddianamede kendisine yöneltilen, "Terör örgütünün İzmir yapılanmasında örgüte bilerek ve isteyerek yardım ettiği, burs, himmet, bağış, kurban bağışı gibi yollarla örgüte maddi destek için finansman sağladığı, FETÖ'nün sohbet ve toplantılarına katılarak örgütte etkin rol oynadığı anlaşılmıştır." gibi suçlamalara ilişkin yaptığı savunmada, kentte "Saygın" bir şirketin sahibi olduğundan tanındığını, hayırsever bir iş adamı olarak birçok kişi ve derneğe yardımda bulunduğunu ancak örgüte bilerek ya da isteyerek herhangi bir yardımda bulunmadığını öne sürdü.

Birlikte yargılandığı sanık Ömer K.'ya ait olduğu iddia edilen dokümanlarda adının karşısına "örgüte kazandırılabilecek insan" yazılmasından haberi olmadığını öne süren sanık Şaban N.U, ailesiyle umre için Suudi Arabistan'a gittiğinde Ömer K.'nin yanlarına gelerek tanışmak istediğini, herhangi bir ihtiyaç halinde kendilerine yardımcı olabileceğini belirtmesinin ardından yanlarından ayrıldığını ifade etti.

Suudi Arabistan'dan döndükten sonra, Ömer K'nin kendisini arayarak yardıma muhtaç öğrenciler için kurban kesmek istediğini, buna ilişkin kendisinden para istemesi üzerine, "Allah rızası için, Ömer K'nin gönderdiği adama kurban kesilmesi için 250 liralık bir para verdim." diye ifade veren sanık Şaban N.U, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini beyan etti.

Sanık Ali A.A. ise, vatan ve milletini sevdiğini, terör örgütüyle anılmasından üzüntü duyduğunu, kapatılan Zaman gazetesine aboneliğini 17-25 Aralık sürecinin ardından sonlandırdığını, aynı davada yargılanan sanık Ömer K.'nin evinde ele geçirilen dokümanlarda neden isminin yazıldığını bilmediğini ileri sürerek "Ömer K. diğer sanıklara yaptığı şerefsizliği bana da yapmıştır." şeklinde savunma yaptı.

Mahkeme heyeti, duruşmaya yarın devam edilmesini kararlaştırdı.

- Olay ve iddianame

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, 18 Aralık 2015'te İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi ekiplerinin FETÖ/PDY'ye yönelik operasyonunda, haklarında yakalama kararı bulunan ve aralarında iş adamları, bürokratlar ve avukatların da yer aldığı 63 kişi gözaltına alınmıştı.

Olayı soruşturan İzmir Cumhuriyet Başsavcı Vekili Okan Bato, 63 şüpheli hakkında "Terör örgütü üyesi olmak", "Örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme" ve "Terörizmin finansmanının önlenmesi hakkındaki kanuna muhalefet" gibi suçlamalarla İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesinde dava açmıştı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.