İzmir

Bulgaristan seçimleri için kurulan sandıklarda yoğunluk

12:42 26 Mart 2017
Bulgaristan seçimleri için kurulan sandıklarda yoğunluk

Bulgaristan'daki parlamento seçimleri için İzmir'de bazı okullarda kurulan sandıklarda, seçmenlere Kiril alfabesiyle beyanname doldurma zorunluluğu getirilmesi nedeniyle uzun kuyruklar oluştu.

İzmir'deki Bulgaristan vatandaşları, 3 ilçedeki 5 okulda kurulan sandıklarda saat 07.00'den itibaren oy vermeye başladı.

Bulgaristan Merkez Seçim Kurulunun AB ülkeleri dışında oy kullanacaklara Kiril alfabesi ile sandık kurulu önünde dilekçe yazma mecburiyeti getirmesi nedeniyle oy verme işlemleri çok yavaş ilerliyor.

Sandık başında oluşan uzun kuyruklara tepki gösteren Bulgaristan vatandaşları, uygulamaya anlam veremediklerini belirtiyor.

Bulgaristan'daki DOST Partisi'nin Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Abdurrahim Nursoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir'de 100 bine yakın Bulgaristan vatandaşının bulunduğunu, önceki seçimlerde 9 bin civarında gerçekleşen oy kullanma işleminin bu yıl çıkarılan zorluklar nedeniyle 5 bine düşeceğini tahmin ettiklerini söyledi.

İzmir'deki sandık sayısının 6'dan 5'e düşürüldüğünü ayrıca sandık başında Kiril alfabesiyle beyanname doldurma zorunluluğunun da seçmenleri olumsuz etkilediğini dile getiren Nursoy, "Bu işlem, kanunda yeri olmadığı halde iç genelge ile sadece Türkiye'de yaşayan Bulgaristan vatandaşı Türkler'in oy kullanmasını engellemeye dönük olarak başlatıldı. Bu uygulamayı şiddetle kınıyoruz. İnsan hakları ihlali olduğunu düşünüyoruz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine götüreceğiz. Haklarımızı arayacağız.'' dedi.

- "Türkiye'deki seçmenleri engellemeyi amaçlıyor"

Oy kullanmak için kuyrukta bekleyenlerden Bulgaristan vatandaşı Erdoğan Çakır da uygulamanın Türkiye'deki seçmenleri engellemeyi amaçladığını belirtti.

Çakır, "Yaptıkları engel çıkarmak, Türkiye'deki Bulgaristan vatandaşlarının oy kullanamamasını sağlamak. Engel de olsalar sabırla oyumuzu kullanacağız.'' diye konuştu.

Oy kullanma işlemi saat 20.00'de son bulacak.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.