İzmir

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Varan:

00:25 29 Mart 2017
İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Varan:

İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selahattin Varan, "5 Nisan'da sayın Başbakan'ımız ve Bakan'ımızın teşrifleriyle Bakanlık olarak Karabağlar'da 101 hektarlık alanı dönüştürmek için 'bismillah' diyoruz." dedi.

İzmir Ticaret Borsasının mart ayı olağan meclis toplantısına konuk olan Varan, İzmir'in birinci derece deprem bölgesi olduğunu belirterek, "Kenti göz önünde bulundurduğumuz zaman yüzde 60 ile 70 arasında ciddi manada dönüşmesi gereken alan var. Kent genelinde 1 milyon 600 bin birim konut ve iş yerinin, bir başka ifadeyle 313 bin binanın yıkılması gerekiyor. İzmir'i çepeçevre saran gecekondu alanlarının hemen dönüştürülmesi gereken alanı 51 milyon metrekare gibi bir alan." diye konuştu.

Kentsel dönüşüm konusunda merkezi hükümet ile yerel iktidarın iş birliği yapması gerektiğine işaret eden Varan, hangi belediye yetki isterse istesin Bakanlığın yetki verdiğini ve bütün masrafların da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından karşılandığını belirtti.

- Karabağlar'da 101 hektarlık alanı dönüştüreceğiz"

Bakanlık olarak İzmir'deki kentsel dönüşüm projelerine büyük önem verdiklerinin altını çizen Varan, şunları kaydetti:

"5 Nisan'da sayın Başbakan'ımız ve Bakan'ımızın teşrifleriyle Bakanlık olarak Karabağlar'da 101 hektarlık alanı dönüştürmek için 'bismillah' diyoruz. Alanda 3 bin konut yapacağız, bu alanda aynı zamanda 270 bin metrekarelik yeşil bir park yapıyoruz. İzmir'in nefes alacağı çok güzel oyun alanları, rekreasyon alanları ortaya çıkaracağız. Bu İzmir'imizin bir vizyon projesi ve rehberi olacaktır. Öbür alanları da dönüştürme imkanını belediye ve bakanlık yetki devirleri yaparak el birliği ile götürmek istiyoruz."

- "İzmir'in önceliği katı atık bertaraf tesisi"

Varan, Ege'nin incisi İzmir'de hala çöplerin depolanması konusunda vahşi depolama yönteminin kullanıldığını, Büyükşehir Belediyesinin Yamanlar dağı tarafına yapmak istediği katı atık bertaraf tesisi ile ilgili Bakanlık olarak Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini değerlendirip, sonuçlandırdıklarını kaydetti.

Proje ile ilgili devam eden mahkeme sürecinin en kısa sürede tamamlanması gerektiğini savunan Varan, "İzmir'in 10 yıllık ekonomik ömrünü tamamlamış çok ciddi bir çöp sorunu var. Allah korusun patlasa belki Ümraniye, Mamak çöplüğü gibi. İnşallah böyle bir şey yaşamayız, biz zaten sürekli denetliyoruz. Biz o projenin hayata geçmesi için üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı.

- "Ekonomide canlanma emaresi var"

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ise kur, faiz, enflasyon ve işsizlik gibi temel göstergelerde görülen bozulmaya karşılık ekonomide son dönemde bir canlanma emaresinin yaşandığını söyledi. Kestelli, şunları ifade etti:

"Sanayi üretimindeki canlanma, ihracattaki tırmanış, güven endeksindeki artış, ticari kredilerdeki yüzde 20'ye varan yükseliş ve ekonomi yönetiminin aldığı önlemlerin de etkisiyle kurda yaşanan gerileme, ilerisi için umut veren gelişmeler arasında. 16 Nisan'da sonuç ne olursa olsun 17 Nisan sabahından itibaren daha büyük bir şevkle reform gündemine sarılmamız gerektiğine inanıyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.