İzmir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İzmir'de:

14:46 01 Nisan 2017
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu İzmir'de:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "PKK terör örgütüdür ve Türkiye'yi hedef almaktadır. Biz de PKK ile mücadele ediyoruz. Mücadelemizi hem sınır içinde hem de sınırlarımızın dışında sürdürüyoruz. PKK nerede olursa olsun, nereye yerleşirse yerleşsin mücadelemizi sürdüreceğiz. Şu anda Kandil'de nasıl mücadele ediyorsak, ikinci bir Kandil oluşturmak için Sincar bölgesinde de bazı yapılanmalara girdiler. Biz burada da ve diğer yerlerde de mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekli müdahaleleri de yapacağız. Mücadelemizin bir parçasıdır, nerede olursa olsun müdahale etmek." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, İzmir'deki temasları kapsamında Vali Erol Ayyıldız'ı ziyaretinin ardından, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Fırat Kalkanı Harekatı ve El Bab'daki durumu değerlendiren Çavuşoğlu, "El Bab ele geçirildi ama her şey tam bitmiş değil, temizlik yapılıyor. Güvenliğin tam olarak sağlanması lazım. Buralar ayrıca tam olarak terörden arındırılmış güvenli bölgelerdir. Bu güvenli bölgelere insanlar dönmeye başladılar. Suriye'nin başka yerlerinden de insanlar geliyor. Türkiye'den de bugüne kadar 50 binden fazla Suriyeli bu bölgelere döndü. Buraların güvenliğini yerel güçlere tabii ki devretmek lazım ama bunu da hazırlamak lazım. Şu an Suriye'de terör örgütleri arasında da birbirine karşı toprak kazanım mücadelesi, savaşlar var. Fırat Kalkanı Operasyonu'nda el Bab'da önemli bir başarı elde edildi. Fakat bizim askerlerimiz daha oradadır. Tüm bu yapılacak çalışmaları da bizim gerçekleştirmemiz lazım.. Buranın tam anlamıyla terörden arındırılmış güvenli bir bölge oluşmasını sağlamamız lazım. Yerel kuvvetlerin de güvenliği devralması lazım gerekli hazırlıkların tamamlanması gerekiyor ki, bu konuda eğit donat dahil birçok çalışmamız yürüyor." diye konuştu.

- Sincar'daki PKK yapılanması

Gazetecilerin Sincar'daki PKK yapılanması konusundaki sorusunu da yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"PKK terör örgütüdür ve Türkiye'yi hedef almaktadır. Biz de PKK ile mücadele ediyoruz. Mücadelemizi hem sınır içinde hem de sınırlarımızın dışında sürdürüyoruz. PKK nerede olursa olsun, nereye yerleşirse yerleşsin mücadelemizi sürdüreceğiz. Şu anda Kandil'de nasıl mücadele ediyorsak ikinci bir Kandil oluşturmak için Sincar bölgesinde de bazı yapılanmalara girdiler. Biz burada da ve diğer yerlerde de mücadelemizi sürdüreceğiz. Gerekli müdahaleleri de yapacağız. Mücadelemizin bir parçasıdır, nerede olursa olsun müdahale etmek."

Sincar'daki PKK yapılanmasına ilişkin ABD Dışişleri Bakanı ile görüştüğünü aktaran Çavuşoğlu, "Kendileri de PKK ile mücadelede özellikle Sincar bölgesinden çıkarılması ile ilgili bizlerle iş birliği yapacaklarını ve planlarının hazır olduğunu söylediler." dedi.

- FETÖ listesinin sızdırılması

Gazetecilerin sorusu üzerine Alman basınında FETÖ listesinin yayınlanmasını da değerlendiren Çavuşoğlu, şu bilgileri verdi:

"İstihbarat birimleri arasında terör ve teröristlerle ilgili ve diğer konularda bilgi paylaşımı olur. Biz elde ettiğimiz bilgileri yurt dışında, PKK ve FETÖ üyeleri dahil, o ülkelerle paylaşıyoruz. Hem siyasi düzeyde hem de güvenlik birimlerimizle paylaşıyoruz. Esasen iki istihbarat arasındaki bilgilerin de siyasi amaçla kullanılması veya sızdırılması da etik değil. Çünkü bu bilgi paylaşımı çoğu zaman karşılıklı oluyor. İstihbaratın görevleri nedir? İçeride ya da dışarıda oluşan tehditleri tespit edip gerekli uyarılarda bulunmaktır. İstihbaratımızın yaptığı bu çalışma da Türkiye'ye yönelik risklerin azaltılması konusunda son derece faydalıdır. Almanya'da ise bu terör örgütü, kiminle paylaşacağım, Almanya ile paylaşacağım. Son zamanlarda özellikle yurt dışındaki terör örgütü üyelerinin tespiti konusundaki bazı çalışmalardan da rahatsız olduklarını görüyoruz. Bize yönelik bir tehdit varsa biz bunu tespit edip gerekli adımı atmamamız mı lazım?"

"Yabancı terörist savaşçılara baktığımızda çoğu AB ülkelerinden geliyor. Biz yabancı terörist savaşçıları yakaladığımızda ne yapıyoruz, onlara bilgi veriyoruz, onların istihbaratı ile paylaşıyoruz." diye konuşan Çavuşoğlu, "Bizim tespit ettiklerimizin bazıları Brüksel'de Fransa'da değişik şehirlerde terör saldırılarında bulundular, biz onlara teslim etmiştik bu teröristleri." ifadesini kullandı.

Terörle mücadelenin topyekün yürütülmesi gerektiğine işaret eden Çavuşoğlu, terörün sadece bir ülkenin meselesi olmadığını kaydetti.

Terör konusunda iş birliği yaparken samimi olmak gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:

"Biz maalesef bu samimiyeti bazı Avrupa Birliği ülkelerinde göremiyoruz. Tam tersi teröristlere faaliyet göstermek için her türlü imkanlarını seferber ediyorlar. Ben dün Brüksel'de de görüştüğüm Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bakanlarına şunu söyledim, 'Siz PKK'ya bir müdahale edin, bir terör örgütlerini engellemeye çalışın, size karşı nasıl saldırılara başlayacak göreceksiniz. Esasen içinizde yani koynunuzda yılan var o yılana dokunmuyorsunuz şu anda ama bu yılan sizi de sokar' diyoruz bunları sürekli söylüyoruz. O sebeple terör örgütünün ideolojisine, inancına, ırkına bakmadan birlikte mücadele gerekiyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.