İzmir

AKPM'nin kararına tepkiler

17:52 25 Nisan 2017
AKPM'nin kararına tepkiler

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş ve Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM) Türkiye'yi siyasi denetime alma kararına tepki gösterdi.

Demirtaş, Türkiye’nin Batılılaşma yönündeki kararlılığının Tanzimat döneminden bu yana devam ettiğini, bunun son noktasının ise ekonomik bir birlik olarak kurulan ve zamanla siyasi bir birliğe dönüşmüş olan Avrupa Birliği’ne tam üye adayı olması olduğunu söyledi.

Demirtaş, AB üyeliği sürecinin bugünlere çeşitli engellerle geldiğini, AKPM’nin bugün Türkiye’yi siyasi denetim altına alma kararı ile sürecin ciddi darbe aldığını aktardı.

Türkiye'nin gururu ve onurunun her şeyin üzerinde olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Avrupa Birliği’nin bize ders vermesine ihtiyacımız yok. Artık kendi varlığını sorgulayan hale gelmiş olan Avrupa Birliği’nin, ülkemizin iç meselelerine taraf olması kesinlikle kabul edilemez. Bu son alınan kararı da bu açıdan haksız ve yanlış buluyoruz." diye konuştu.

- "Yanlış, hatalı ve taraflı"

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar da AKPM'nin siyasi denetim kararının "yanlış, hatalı ve taraflı" alınmış bir karar olduğunu belirterek, "Bugün Türkiye pek çok Avrupa ülkesinden daha gelişmiş ve modern bir ülke. Fransa'a cumhurbaşkanlığı seçimlerini Marine Le Pen'in kazanması halinde Fransa'nın da AB'den ayrılmasının gündeme geleceği söyleniyor. İngiltere'den sonra Fransa'nın da AB'den ayrılması durumunda Almanya'nın tek başına bu birlikteliği sürdüremeyeceği tahmin ediliyor. Avrupa'da ciddi bir çözülme sürecinin başlayacağı görülüyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin ve AB ülkelerinin birbirinin en önemli ticari ortakları olduğuna dikkati çeken Yorgancılar, şunları kaydetti:

"AB, Türkiye'siz, Türkiye de AB'siz yapamaz. Biz iç içe geçmiş parçalarız. Sadece resmi kayıtlarda bu böyle değil. Burada birçok AB ülkesinin yatırımı var. Bizim de pek çok AB ülkesinde yatırımlarımız var. Ortak turizm ve ticaret anlaşmalarımız var. Ben bir anlık alınan bir karar olduğunu ve bunların düzeleceğini düşünüyorum."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.