İzmir

Aikido ile hayalini gerçekleştirmek istiyor

11:34 18 Mayıs 2017
Aikido ile hayalini gerçekleştirmek istiyor

AHMET BAYRAM - İzmir'de yaşayan ve 1 yaşında geçirdiği çocuk felci nedeniyle tekerlekli sandalyeye bağlı yaşayan 53 yaşındaki Hayal Öksüz'ün yaşamı, modern Japon savaş sanatı aikido ile değişti.

Dört yıl önce başladığı aikidoda "siyah kuşak" derecesine kadar yükselen Öksüz'ün en büyük hayali, engelli Türklerin aikidodaki yeteneklerini bu sporu dünyaya yayan Japonlara, 2020 yılındaki paralimpik oyunlarda göstermek.

Karşıyaka ilçesinde engellilere ücretsiz aikido kursu veren Aikido Organizasyonu Derneği'nin oluşturduğu "Aikido Engel Tanımıyor Takımı"nda yer alan Öksüz, takımın tek kadın üyesi olarak dikkati çekiyor.

Öksüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1 yaşındayken çocuk felci geçirdiğini ve 1965'ten beri tekerlekli sandalyeye bağlı yaşadığını, 4 yıl öncesine kadar da içine kapanmış bir engelli olarak evinde oturduğunu anlattı.

Bu sporla tanıştıktan sonra yaşamının değiştiğini ifade eden Öksüz, sağlığı el verdiği sürece aikidoya devam etmek istediğini belirtti.

"Kadın olarak bu sporu yaparken çok zorlanmadım. Bu spor benim görüntümü değiştirdi, daha yapılı oldum, kollarım güçlendi. Kendime olan güvenim yüzde 100 arttı. Dışarıda saygınlığım arttı." diyen Öksüz, çalışmalarının sonunda sahip olduğu siyah kuşağı gururla taşıdığını vurguladı.

- Hayali Japonlara "engelli aikidosunu" göstermek

Hayal Öksüz, ev hanımıyken kendisini dışarı çıkaran ve yaşamını değiştiren aikidodaki yeteneklerini bu sporu dünyaya yayan Japonlara göstermek istediğini aktararak şöyle konuştu:

"2020 Paralimpik Oyunları Japonya'da yapılacak. En büyük hayalim bu oyunlar içinde bize tanınan bir süre içinde gösteri yapmak. Biz Japon sporu yapıyoruz. Japonya'da bile engellilerden oluşan aikido takımı olmadığını öğrendik. Japonların geleneğini, Türk engelliler olarak onlara göstermek istiyoruz. Biz orada olmak istiyoruz, bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz."

- "Engelli olup bu işi çok iyi yapan kişilerden"

Hayal Öksüz'ün antrenörü Engin Ergin de Türkiye'de uzun yıllar aikido yaptığını, 6 yıl önce engellilere de bu sporu ücretsiz olarak gönüllülük esasıyla öğretmeye başladığını aktardı.

Öksüz'ün sonra Türkiye'nin ilk siyah kuşaklı kadın aikidocusu olduğunu ifade eden Erdin, "Engelli olup bu işi çok iyi yapan kişilerden biri." dedi.

Ergin, dünyada engelli olup aikido yapan sayılı kişi olduğunu ancak bu alandaki tek engelli takımının Türkiye'de bulunduğunu kaydetti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.