İzmir

Sağlık ve Medya İletişimi Sempozyumu

19:52 18 Mayıs 2017
Sağlık ve Medya İletişimi Sempozyumu

Ege Üniversitesi (EÜ) İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gülgün Tosun, sağlık muhabirlerinin görevlerini yaparken dikkat etmeleri gereken prensipler bulunduğunu belirterek, bunları "zarar vermemek", "araştırmak" ve "doğruyu bulmak" şeklinde sıraladı.

Tosun, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu İletişim Daire Başkanlığının koordinatörlüğünde, İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından düzenlenen, Sağlık ve Medya İletişimi Sempozyumu'nun ikinci gününde "Sağlık Haberciliği" konulu bir sunum yaptı.

Gülgün Tosun, Dünya Sağlık Örgütü tarafından 28-30 Mayıs 1998'de Moskova'da "Sağlık İçin İletişim" konulu bir toplantı düzenlediğini ifade ederek, bu toplantıda sağlık muhabirlerinin dikkat etmesi gereken prensiplerin belirlendiğini bildirdi.

Bu prensiplerin başında zarar vermemenin, araştırmanın ve doğruyu bulmanın geldiğini anlatan Tosun, "Haber yaparken umut verme, özellikle mucizevi tedaviden bahsetme", "Kendine 'bu haberden kim yararlanır?' sorusunu sor", "Haber kaynağının gizliliğini unutma" prensiplerinin önemli olduğunu söyledi. Tosun, "Ayrıca vereceğiniz haberler hasta, engelli ve çocuklara ait ise bir kez daha düşünün. Özel hayatı ve acıları haber yapmayın. Acıyı duygu sömürüsü için asla kullanmayın. Kararsız kalırsanız haberden vazgeçin." dedi.

Moderatörlüğünü İzmir Kuzey Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Ahmet Emin Erbaycu'nun üstlendiği sempozyumda, Anadolu Ajansı Başmuhabiri Selma Adabaş da "Basın Gözüyle Sağlık Haberciliği" başlıklı bir sunum yaptı. Adabaş, etik kurallar, sağlık haberlerinin kamuoyu üzerindeki etkisi ve fikri takip konularını değerlendirdi.

Ege Sağlık Turizmi Derneği Başkan Yardımcısı Dr. Zeki Hozer, "Özel Sektör Sağlık Yöneticisi Güzeyle Basın", Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Gökhan Akbulut, "Kamu Sektörü Sağlık Yöneticisi Gözüyle Basın" konularında sunumlar gerçekleştirdi.

Sempozyumda, Habertürk gazetesinden Mert Neşet Muslu, Anadolu Ajansı İzmir Bölge Müdürlüğünden Efsun Yılmaz, Yeni Asır gazetesinden Tansu Edip Gürbulak ve basın danışmanı Tufan Hamarat da yerel düzeyde sağlık haberciliği ve beklentilere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.