İzmir

15 Temmuz'da yaşananlar Ege Ordusu raporunda

13:07 23 Mayıs 2017
15 Temmuz'da yaşananlar Ege Ordusu raporunda

MUSTAFA YILDIRIM - Ege Ordusu Komutanlığınca Denizli'de 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananlara yönelik hazırlanan raporda, kışladan çıkan askerlerin Çardak Havaalanına intikalinin Ege Ordusu Komutanlığına haber verilmesine eski Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın engel olduğu belirtildi.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine destek için Denizli'den Ankara'ya gönderilmek istenen askeri personelin sevki ve o gece yaşananlara ilişkin Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep imzalı 50 sayfadan oluşan idari tahkikat raporu hazırlandı.

Davanın görüldüğü Denizli 2. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilen raporda, 15 Temmuz günü Denizli 11. Komando Tugay Komutanlığının kent merkezi ve Söke ilçesinde bulunan kışlalarında yaşanan olaylar, güvenlik kamerası kayıtları ile tutuklu ve adli kontrol şartıyla salıverilenler hariç bin 302 personelin anlatımına yer verildi.

Raporda, darbe girişiminden önce dönemin 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın gizli toplantılarını artırdığı belirtildi.

Darbe girişimi akşamı kışlalarda hareketliliğin başladığına işaret edilen raporda, saat 23.50 ile 00.18 arasında 41 taktik tekerlekli araç ile 517 askeri personelin aralıklarla nizamiyeden çıkış yaparak Çardak istikametine gittiği aktarıldı.

Tutuklu sanık Özbakır'ın 13 Temmuz'da resmi elbiseli Söke'de görüşmeler yaptığı bilgisine yer verilen raporda, Özbakır'ın daha sonra sivil kıyafetle İzmir'e geldiği ve Ege Üniversitesi acil servisi önünde emir astsubayını makam aracı ile yanından gönderdiği ifade edildi.

Kışladan çıkan askerlerin Çardak Havaalanına intikalinin Ege Ordusu Komutanlığına haber verilmesine tutuklu sanık Özbakır'ın engel olduğuna dikkati çekilen raporda, sanık Özbakır ile hareket eden eski Albay Erol Akman'ın makam aracında Uzman Çavuş Kenan Bölükbaşı'na "sen hiç darbe gördün mü, şimdi yapacağız görürsün." gibi ifadeler kullandığı, "komutanım" diye hitap ettiği birine de "bizim görevimiz Meclis mi?" diye sorduğu yönünde tanık beyanları yer aldı.

- Darbe girişimine katılmayıp teslim olmuşlar

Raporda, eski Yüzbaşı Celil Basıkar, eski üsteğmenler Semih Kurt, Hüseyin Öğüt ve Ali Kanat'ın darbe girişimi gecesi, birlikleri Çardak Havaalanından Ankara'ya hareket ettirmek üzere komuta eden eski Albay Akman ve eski Yarbay Fahrettin Demir'in emirlerini dinlemeyerek beraberindeki askerlerle nizamiyeye gidip teslim oldukları kaydedildi.

Teslim olan subayların, olaylar yaşandığı sırada Genelkurmay Başkanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve Ege Ordusu Harekat Merkezini aradıkları, kimseye ulaşamayınca da İl Jandarma Komutanı Albay Cengiz Yıldız ile irtibata geçtikleri bilgisinin aktarıldığı raporda, "Herhangi bir çatışmaya sebep olmamak için birliğin silah ve mühimmat durumu hakkında jandarmaya bilgi verdikleri, emirlerindeki askerlerle havaalanından ayrılmak istedikleri, bu mümkün olmayınca Fahrettin Demir ve Erol Akman'ın kendilerine verdiği hiçbir emri yerine getirmeyerek kalkışmaya destek vermedikleri anlaşılmıştır." ifadesi yer aldı.

- "Ben kendi polisime, jandarma ve halkıma ateş etmem"

Raporda ifadesi bulunan çok sayıda rütbeli personel, erbaş ve er de özellikle eski Yüzbaşı Basıkar'ın darbecilerin emirlerini yerine getirmediğini, "Ben kendi polisime, jandarma ve halkıma ateş etmem, ben gidiyorum." diyerek emir komutasındaki askerlerle havaalanından ayrıldığını beyan etti.

Bazı askerlerin rapordaki ifadeleri şöyle:

"16 Temmuz sabahı Basıkar ile Fahrettin Demir tartıştı. Bu tartışmada Demir, 'taburuna mühimmat dağıt, içeri giren polise, askere ateş etsinler' dedi. Bunun üzerine Basıkar, 'Benim askerim kendi polisine, askerine ateş etmez, bize bunun için eğitim verilmedi' karşılığını verdi. Basıkar, daha sonra askerlere, 'eğer burada kalmak isteyen varsa kalsın, biz gidip teslim olacağız. Arkadaşlar bir oyunun içine girdik, darbeciler darbe yapmak istiyor. Biz bu vatana, millete ihanet etmeyiz' şeklinde konuştu. Ardından çok sayıda askerle nizamiyeye gitti. Bu sırada söz konusu bölgeye gelen Fahrettin Demir, 'polisler sizi almaya gelmedi mi? 155'i arayın kurtarsınlar sizi' diyerek dalga geçip tekrar havalimanına gitti."

- Faaliyeti önceden planlamışlar

Elde edilen bilgi ve tanık beyanlarına göre darbe teşebbüsünde yer almadığı düşünülen kişilerin de isim isim ele alındığı raporun sonuç bölümünde ise şu değerlendirmede bulunuldu:

"Eski 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın 15 Temmuz 2016'da ülke genelinde yaşanan kalkışma hareketine destek vermek maksadıyla Ege Ordusu Komutanlığının emri ve bilgisi dışında eski Söke Komutan Yardımcısı Albay Erol Akman, eski Kurmay Başkanı Yarbay Fahrettin Demir ve Topçu Tabur Komutanlığına atanan ancak resmen katılışını yapmamış olan eski Yarbay Avşın Yapar ile kendisine bağlı birlikleri sevk ve idare etmek istediği, kendisinin ve ismi geçen rütbelilerin bu faaliyeti aldıkları emir ve talimatlar doğrultusunda önceden planladıkları ve uygulamaya koydukları değerlendirilmektedir."

- Dava

Denizli Cumhuriyet Başsavcılığınca "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya, TBMM ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etmek ve FETÖ'ye üye olmak" suçlarından açılan davada, aralarında eski Denizli Garnizon ve 11. Komando Tugay Komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın bulunduğu 44'ü tutuklu 64 sanık hakkında Türk Ceza ve Terörle Mücadele kanunlarının ilgili maddeleri gereğince üçer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.