İzmir

Afrika sıcakları meyve sebzeyi de vurdu

11:11 04 Temmuz 2017
Afrika sıcakları meyve sebzeyi de vurdu

YUSUF ŞAHBAZ/SEBAHATDİN ZEYREK - Türkiye genelinde etkisini gösteren Kuzey Afrika sıcaklarının meyve ve sebze üretimini de etkilemesiyle bazı ürünler sıcaktan kavruldu, bazı ürünler ise zorunlu olarak erken hasat edildi.

Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlada bulunan birçok ürününün sıcak havalardan olumsuz etkilendiğini söyledi.

Özelikle geçen hafta sonu etkili sıcak hava dolayısıyla bazı ürünlerin erken hasat edildiğini belirten Er, "Sıcak hava dolayısıyla Adana karpuzu bitmeden Ege Bölgesi'nin karpuzu devreye giriyor. Bunun sonucu da yığılma söz konusu." dedi.

Depolardaki yığılmayla fiyatların bir süre tüketici lehine düşeceğine işaret eden Er, ürünlerin tükenmesi ve üretimin azalması sonucu yeni ürün gelmediği için yaklaşık bir ay sonra da fiyatların normalin üzerine çıkacağını bildirdi.

Er, Türkiye'nin her yerinden üreticilerle temas halinde olduklarını kaydederek, şöyle devam etti:

"Şu anda meyve ve sebzelerin birçoğu etkilenmiş durumda. Karpuz, domates, biber çeşitleri, salatalık bunların tamamı etkilenmiş durumda. Ne kadar ürünümüzün etkilendiğini şu an tam olarak bilemiyoruz ancak Türkiye'nin her yerinden üreticilerinden gelen haberler doğrultusunda sıcak havaların meyve ve sebzeleri etkilediğini biliyoruz."

Soğuk ve yağışlı havaya kısmen de olsa önlem alınabildiğini ifade eden Er, sıcak havalarda ise böyle bir şeyin mümkün olmadığını dile getirdi.

- "Ciddi oranda yanık söz konusu"

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkan Vekili Halil Öztürk de ülke genelinde etkisini arttıran sıcak havanın tarım ürünlerinde önemli zararlara yol açtığını, bunun "doğal afet" olarak değerlendirilmesi gerektiğini savundu.

Yaşanan olağanüstü durumun sebze ve meyve fiyatlarını arttıracağına işaret eden Öztürk, şunları söyledi:

"Sıcaklıktan insanların etkilendiği gibi sebze ve meyveler de etkilendi çünkü açıkta yetişen birçok ürünün yandığını gördük. Karpuzda ciddi oranda yanık söz konusu. Bunun etkisi tüketiciye fiyat olarak yansıyacak. Bugün Denizli Toptancı Hali'nde 50 kuruştan işlem gören karpuzun arz talep ilişkisi içinde üretimin yanmadan dolayı eksilmesinden dolayı önümüzdeki dönemlerde fiyatların ciddi oranda yükseldiğini göreceğiz."

Söz konusu ürünlerin stoklanmasının mümkün olmadığına dikkati çeken Öztürk, "Tarlada yetişen ürünler bu güneş ışınlarından direkt etki gördüğü için de üretim düştü ve düşüyor. Sıcak etkisiyle üretilen ürün oranı yarı yarıya azalacak. Bu işlerde üretici de mağdur." ifadelerini kullandı.

Öztürk, iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda da yaşanma ihtimaline karşı üreticiye kapalı alanda üretim yapma tavsiyesinde bulundu.

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm üreticisi Hakan Bayoğlu, koruk halinde olan üzümlerin yaklaşık yüzde 15'inin sıcaktan zarar gördüğünü belirtti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.