İzmir

Ege Üniversitesi'nde biyokütle çalışmaları

15:44 22 Eylül 2017
Ege Üniversitesi'nde biyokütle çalışmaları

Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Günnur Koçar, enstitü olarak Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) projesi yürüttüklerini belirterek, biyokütle enerjisinin Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılığını azaltmada ve yenilenebilir enerji kullanımında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.

Koçar, yaptığı açıklamada evsel ve hayvansal atıklardan elde edilen biyokütle enerjisinin çevre kirliliğine karşı da en etkili önlemlerden biri olduğunu, nüfusunun yüzde 35’inin tarımsal faaliyetler içinde yer alması, topraklarının yüzde 55,6’sının ekilebilir alanlardan oluşması ve yüzde 15’inin de ormanlarla kaplı olması nedeniyle Türkiye'nin 77 milyon tonluk tarımsal biyokütle potansiyeli bulunduğunu aktardı.

Türkiye'de şu an biyokütle enerjisi konusunda faaliyet gösteren 56 adedi biyogaz olmak üzere toplam 69 biyokütle santrali bulunduğunu bildiren Prof. Dr. Koçar, "Ülkemizin biyokütle potansiyeli göz önüne alındığında, potansiyel kurulu güç kapasitesi 20 bin 600 megavat olarak karşımıza çıkmaktadır." ifadelerini kullandı.

Koçar, Ege Üniversitesi Güneş Enerjisi Enstitüsü olarak Kalkınma Bakanlığı ve İzmir Kalkınma Ajansı’nın desteği ile Biyokütle Enerji Sistemleri ve Teknolojileri Merkezi (BESTMER) projesi yürüttüklerini anımsatarak, şunları kaydetti:

"Proje kapsamında biyokütle enerjisi ile ilgili 335 test-analiz, 16 fizibilite çalışması ve farklı illerde 6 biyogaz sistemi kurulumu gerçekleştirildi. Bu kapsamda, Eskişehir’in Mahmudiye ilçesindeki bir büyükbaş hayvan çiftliğinde 4 milyon lirayı aşkın yatırımla 250 kilovat kapasiteli biyogaz sistemi hayata geçirildi. Ayrıca üniversite-sanayi işbirliğiyle yüzde 100 yerli üretimli Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ve Elazığ’da bulunan Fırat Üniversitesinde kullanılmak üzere çeşitli büyüklüklerde biyogaz sistemleri tasarlanmış, eğitimleri verilmiş ve hayata geçirilmiştir. Çorlu ve Diyarbakır’da olmak üzere 2 ayrı biyogaz sistem kurulumu da devam etmektedir."


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.