İzmir

"Zeytinyağında ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz"

11:14 12 Kasım 2017
"Zeytinyağında ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz"

YUSUF ŞAHBAZ - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emre Uygun, zeytinyağında bu sezon rekor seviyede rekolte beklendiğini, bunun nasıl pazarlanacağı yönünde bazı kaygıların oluştuğunu gördüklerini belirterek, "İster dökme ister ambalajlı olsun biz, ihracatçılar olarak bu zeytinyağının hepsini satabiliriz." dedi.

Uygun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2015-2016 sezonunda 143 bin tonluk zeytinyağı rekoltesinin yaklaşık 13 bin tonunu, 2016-2017 sezonunda ise 166 bin tonluk rekoltenin 45 bin tonunu ihraç ettiklerini söyledi.

Zeytinyağı ihracatındaki rekorun 92 bin ton olduğunu kaydeden Uygun, bu sezon henüz tahminlerin resmi olarak açıklanmamasına rağmen rekor düzeyde bir rekolte beklendiğine dikkati çekti.

Zeytin ağacına verilen devlet desteğiyle ağaç sayısının 170 milyona ulaştığını, son dönemde dikilen ağaçların meyve vermeye başlamasıyla Türkiye'nin bu sektörde artık farklı bir kimliğe büründüğünü dile getiren Uygun, ihracatın da bu seviyeye uygun olarak yeniden planlanacağına işaret etti.

- "İhracat rekoru kıracağız"

Rekor düzeyde beklenen rekoltenin bazı kesimlerde "Bu ürün nasıl pazarlanacak?" kaygısına neden olduğuna işaret eden Uygun, "İster dökme ister ambalajlı olsun biz ihracatçılar olarak bu zeytinyağının hepsini satabiliriz. Biz ihracatçılar olarak 2012-2013 sezonunda yakaladığımız 92 bin tonluk ihracat rekorunu kıracağımıza inanıyoruz." diye konuştu.

Türkiye'nin artık 200 bin ton ve üzerindeki rekoltelere alışması gerektiğini, bu yıl hasat döneminde fiyatta dalgalanmaların görülebileceğini ancak zaman içinde dengeye oturacağına inandığını ifade eden Uygun, hedeflerinin Türk zeytinyağını ambalajlı ve markalı olarak ihraç edebilmek olduğunu söyledi.

Uygun, ihracatçıların yüksek rekolteyi pazarlayabilmek için yurt dışında yürüttüğü faaliyetlere hız verdiğini, geçmişte mal yokluğu nedeniyle rafa giremedikleri Japonya, ABD, Katar gibi ülkelere yoğunlaşacaklarını bildirdi.

- İç tüketim artacak

Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Sürek de rekolte beklentisinin yüksek olması dolayısıyla üreticide "fiyat düşer mi" endişesinin ortaya çıktığını ancak fazla bir düşüş beklemediğini dile getirdi.

Fiyatların maliyetin altına düşmesi halinde devletin piyasaya müdahale etmesini istediklerini, bu konuda birlik ve kooperatiflere görev verilebileceğini anlatan Sürek, hem üreticiyi hem tüketiciyi koruyacak bir politika izlenmesi gerektiğini ifade etti.

Zeytinde rekoltenin yanı sıra kalitenin bu yıl çok iyi olduğunu ifade eden Sürek, "Zeytinyağında bolluk olunca iç piyasa da bundan nasiplenecektir." dedi.

Tariş olarak üreticiyi ve ortaklarını mağdur etmeyeceklerine dikkati çeken Sürek, "Bu sezon rekolteyle doğru orantılı alımlar yapmayı planladık. Sezonda en az 10 bin ton alım hedefimiz var. Bunun da üzerine çıkabiliriz. Birlik olarak bu sezon iç ve dış piyasalarda agresif stratejiler izleyeceğiz. Tariş Zeytinyağı Birliği'nin açıklayacağı alım fiyatı sadece kendi ortakları için geçerli değildir, zeytinyağı üreten, Tariş ortağı olmayan çiftçiyi de dolaylı olarak etkiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.