İzmir

Çandarlı Limanı'ndaki endüstri bölge planı

10:43 28 Kasım 2017
Çandarlı Limanı'ndaki endüstri bölge planı

Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, endüstri bölgesi olması planlanan Çandarlı Limanı'nın gemi bakım-onarım, yakıt ikmal, gemi tedarik gibi işlevler de eklenerek Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki endüstri ve liman üssü haline getirebileceğini ifade etti.

Öztürk, yaptığı açıklamada, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan'ın TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada Çandarlı Limanı'nın endüstri bölgesi olarak ilan edileceğini açıkladığına dikkati çekti.

Bunu, çok doğru bir karar olarak yorumladıklarını ifade eden Öztürk, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi'nde yatırımcıların yer bulamadığını belirtti.

Ege Bölgesi'nin kuzeyinin lojistik avantajlarla yatırım için Türkiye'nin gözde yerleri haline geldiğini bildiren Öztürk, "İçinde üretim tesisleri olan bir liman, yatırımcıları rekabette öne çıkaracaktır. Çandarlı Limanı'nı endüstriyel bölge kapsamında üretim, gemi bakım-onarım, yakıt ikmal, gemi tedarik gibi çok farklı işlevlerle donatarak ülkemizin Doğu Akdeniz'deki endüstri ve liman üssü haline getirebiliriz." ifadelerini kullandı.

Çandarlı endüstri bölgesinin yerli otomobil için doğru bir üretim adresi olabileceğine dikkati çeken Öztürk, açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Çandarlı Limanı Asya-Batı Avrupa ile Akdeniz-Karadeniz hattında aktarma yükleri için önemli bir uğrak noktası olmalıdır. Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan önceki son durak olan Çandarlı, Türkiye’nin enerji üretim ve depolama merkezi Aliağa’daki yatırımları dikkate alınarak yakıt ikmal üssü haline gelebilir. Böylece 300 milyar dolarlık dünya yakıt ikmal pazarından aldığımız 1,3 milyar dolarlık payı artırabiliriz. Doğu Akdeniz yeni enerji hatları ve lojistik projelerle şekillenirken Çandarlı Limanı lojistik ve enerji kuşağında Türkiye'nin elindeki en büyük fırsatlardan biri olabilir.

Çinli konteyner hatlarının hisselerini satın aldığı Yunanistan’ın Pire Limanı Yeni İpekyolu projesinde öne çıkıyor. Türkiye, Yeni İpekyolu’nun dışında kalma riskini, çok işlevli yapısıyla bölgede öne çıkacak Kuzey Ege Çandarlı Limanı ile bertaraf edebilir."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.