İzmir

Ege Serbest Bölge'de 20 bin kişiye istihdam

20:35 29 Kasım 2017
Ege Serbest Bölge'de 20 bin kişiye istihdam

Ege Serbest Bölge Kurucu ve İşleticisi AŞ (ESBAŞ) CEO’su Faruk Güler, 2016 yılında 19 bin 640 kişiye istihdam sağladıklarını belirterek, "Bu yıl istihdam rakamımız 20 bin 527. Türkiye'de tüm serbest bölgeler içinde istihdamın yüzde 29’unu biz sağlıyoruz." dedi.

ESBAŞ Teknoloji Merkezi Konferans Salonu'nda yapılan basın toplantısında konuşan Güler, ESBAŞ'ın Türkiye Kalite Derneği (KalDer) tarafından 26. Kalite Kongresi'nde "Türkiye Mükemmellik Ödülü"ne layık görüldüğü belirtti.

Ödülü almaktan dolayı çok mutlu olduğunu ifade eden Güler, bu ödülü ESBAŞ ailesi adına aldığını aktardı.

Ege Serbest Bölgesi'nin genişleme alanı için Ekonomi Bakanlığı ile bir sözleşme imzaladıklarını hatırlatan Güler, "300 bin metrekarelik bir alanı serbest bölgenin genişlemesi için ortaya koyduk. Genişleme arazisindeki çalışmalar devam ediyor. 2018 yılının şubat ayında fabrika inşaatına başlayacağız." diye konuştu.

Serbest bölgenin Türkiye için ihracat, refah, büyüme, bölgesel gelişme demek olduğuna işaret eden Güler, Batı Anadolu Serbest Bölgesi’ni, Ege Serbest Bölgesi gibi bir merkez yapmak için var güçleriyle çalıştıklarını bildirdi.

Ege Serbest Bölgesi'ne 2017'de teknoloji geliştirme alanında faaliyet gösteren yazılım firmalarından talep olmaya başladığına değinen Güler, "Bölgemizin altyapısı, ulaşımı, istihdama erişebilirlik, yeşil alan gibi faktörler bölgeyi cazip kılıyor. Aramıza yeni katılan firmalar var. Onun dışında büyüme hedefleri olan firmalarımız var. Ege Serbest Bölgesi teşvikli bir bölge ve teşviği de gerçek anlamda milletin faydalanacağı şirketlere vermek gerekiyor. Misyonumuzda kamu yararı var ve biz kamu yararını gözetiyoruz." değerlendirmesini yaptı.

- 2018 dış ticaret hedefi 4,5 milyar dolar

Ege Serbest Bölge'de üretim yapan şirketlerin çoğaldığını anlatan Güler, ESBAŞ olarak hedeflerinin de bu olduğunu, şirket sayının düştüğünü ancak dış ticaret hacminin arttığını kaydetti.

Bölgede yatırım yapan şirketlerin yüzde 81'inin yabancı sermayeli, yüzde 19'unun ise yerli sermayesinin bulunduğuna işaret eden Güler, üretimden satışın ve ihracatın ciddi seviyede arttığını vurguladı.

Bölgedeki şirketlerde ihracatın ithalatı karşılama oranının yüzde 165 olduğu, bunun Türkiye ortalamasında yüzde 68'i bulduğuna vurgu yapan Güler, "2016 yılında toplam ticaret hacmimiz 4 milyar 47 milyon dolardı. 2017'nin ilk 10 ayında 3 milyar 529 milyona ulaştık. Geçen yıla göre yüzde 5 ticaret hacminde büyüme gösterdik. 2018 yılını 4,5 milyar dolar ticaret hacmiyle kapatacağımızı tahmin ediyoruz. 2016’da 19 bin 640 çalışanımız vardı. Bu yıl istihdam rakamımız 20 bin 527. Türkiye'de tüm serbest bölgeler içinde istihdamın yüzde 29’unu biz sağlıyoruz." diye konuştu.

Ekonomi Muhabirleri Derneği İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan da ekonomi muhabirlerinin bugüne kadar ESBAŞ'ın birçok başarısını yazdığını, buna "Mükemmellik Ödülü"nün de eklendiğini belirterek, ESBAŞ ailesi tebrik etti.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.