İzmir

3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi

16:26 07 Aralık 2017
3. Uluslararası Gastronomi Turizmi Kongresi

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, bölgelerin mutfak zenginliğini Türkiye turizmini çok güçlendirecek yeni bir zenginlik alanı olarak gördüklerini belirterek, "Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunacağını, Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarının özellikle yabancı turistler vasıtasıyla artıracağını biliyoruz." dedi.

3. Uluslararası Gastronomi Turizm Kongresi'nin açılışında konuşma yapan Kurtulmuş, Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasının sektördeki bütün paydaşların birlikte çalışmasıyla mümkün olacağını söyledi.

Türkiye'nin 2023 turizm hedefinin 50 milyon turist ve 50 milyar dolar olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle konuştu:

"Hedefi gerçekleştireceksek burada sektörün bütün paydaşlarının bir hareket etmesi gerekir. Bugün burada üniversitelerimizin sektörle bir arada olması çok güzel. Üniversitelerimiz bu faaliyetlerin içinde ne kadar yer alırlarsa, ne kadar sektörü destekleyecek adımlar atarlarsa sonuçlarımızın da o kadar kısa sürede ve o kadar başarılı bir sürede gerçekleşmesi mümkün olabilir. Ben bundan dolayı bu kongreye katılan bütün bilim insanlarımıza teşekkür ediyorum."

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin coğrafyasının mutfağına zenginlik kattığını vurgulayarak, tarımın ilk kez Anadolu'da yapıldığını, buğdaydan ekmeğin de ilk kez aynı topraklarda elde edildiğini anlattı.

Farklı etnik kökenlerin mutfağa da zenginlik kattığını dile getiren Kurtulmuş, "Sadece el becerisi değil, yemek yapanlar gönül zenginliklerini de ortaya koyarlar. Bizim mutfaklarımızda aş besmele ile pişer, insan sevgisiyle yoğrulur ve o ateş kardeşlik, dostluk ateşidir." diye konuştu.

- "Türk mutfağı, tekdüze hale getirilmeye çalışılan insana büyük zenginlik sunuyor"

Türkiye'de yoldan geçen yabancıların bile uğradığı evde hiç yoksa bir yayık ayranı içebileceğini kaydeden Numan Kurtulmuş, "Yoldan geçenlere 'Tanrı misafiri' der ikramda bulunuruz. Sunumumuzdaki zenginlik de büyük öneme sahip. Bir kısmını geleneksel diye kenara attığımız bir kısmını mutfaktan kaldırarak varsa mahzenlere kaldırdığımız bakır kaseler içinde el işlemesi tahta kaşıklarla sunulan zenginlik de Türkiye'nin gastronomi zenginliğidir." dedi.

Postmodern dünyada tekdüze hale getirilmeye çalışılan insana Türk mutfağının büyük zenginlik sunduğunu söyleyen Kurtulmuş, "Bölgelerimizin güzel mutfaklarının zenginliğini Türkiye turizmini çok güçlendirecek yeni bir zenginlik alanı olarak görüyoruz. Türkiye'nin gelişmesine katkıda bulunacağını, Türkiye'nin uluslararası alandaki itibarının özellikle yabancı turistler vasıtasıyla artıracağını biliyoruz." ifadelerini kullandı.

Açılışın ardından fuara katılan ülkelerin stantlarını gezen ve hatıra fotoğrafı çektiren Kurtulmuş'a çeşitli hediyeler takdim edildi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.