İzmir

Eski sandalyeler araştırma projesiyle hayat buldu

13:04 11 Aralık 2017
Eski sandalyeler araştırma projesiyle hayat buldu

Eski sandalyeler, "Zamansız 30 Sandalye Öyküsü-1950'ler/1960'lar/1970'ler" adlı bilimsel araştırma projesiyle restore edilerek tekrar hayat buldu.

Yaşar Üniversitesinden yapılan açıklamaya göre İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü'nden Yrd. Doç. Dr. Ebru Karabağ, Fulya Ballı, Sergio Taddonio ve Doç. Dr. Zeynep Tuna Ultav ile Yasin Erda'dan oluşan ekip, yüzyıl ortası modern mobilyaların değerinin anlaşılması ve korunmasına ilişkin farkın dalık oluşturmak amacıyla "Zamansız 30 Sandalye Öyküsü" adlı bilimsel araştırma projesi yürüttü.

Yaşar Üniversitesi Proje Destek Ofisi Bilimsel Araştırma Projesi (BAP) kapsamında yaklaşık 36 bin lira tutarında mali destek alan proje kapsamında İzmir ve İstanbul'da bulunan çeşitli eskici ve antikacılar teker teker araştırılarak 50'li, 60'lı ve 70'li yıllarda kullanılan 30 sandalyeye ulaşıldı ve restore edildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Yrd. Doç. Dr. Ebru Karabağ, sandalyelerin literatür araştırmasıyla elde edilen bilgiler ve uzmanlarla yapılan görüşmeler doğrultusunda belirlendiğini belirterek, sandalyelerin onarım öncesi ve sonrası fotoğraflandırılarak aradaki dönüşümün de vurgulandığı, böylece sandalyelerin hala estetik ve kullanışlı olduğuna dikkat çekildiğini kaydetti.

Projenin devamında koltuk, büfe gibi mobilyaların da araştırması yapılarak Yaşar Üniversitesi'ne ait bu koleksiyonun genişletileceğini belirten Karabağ, "Bu tür çalışmaların söz konusu dönem mobilyaları hakkında kapsamlı bir dokümantasyon oluşmasına, modern mobilya konusundaki tarih yazımının genişlemesine, bu mobilyaların farkına varılmasına ve korunarak kullanılmasına katkıda bulunacağını düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Sandalyeler Selçuk Yaşar Kampüsü'nde sergilenmeye başlandı.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.