İzmir

Tekstil fabrikasında yapay zeka uygulaması

16:53 15 Aralık 2017
Tekstil fabrikasında yapay zeka uygulaması

Ege Serbest Bölgesi'nde faaliyet gösteren Hugo Boss Tekstil fabrikasında, artırılmış gerçeklik ve sesli komut teknolojilerinin kullanıldığı uygulamalar üretim hatlarıyla bütünleştirildi.

Hugo Boss Tekstil Sanayi Genel Müdürü Joachim Hensch, fabrikadaki yenilikçi uygulamaların tanıtımı amacıyla düzenlenen basın gezisinde, 65 bin metrekare kapalı alana sahip tesiste yaklaşık 3 bin 800 çalışanla yıllık yaklaşık 900 bin adet takım elbise, 2 milyon adet gömlek ve 550 bin parça kadın giysisi üretildiğini söyledi.

Fabrikanın Hugo Boss markasının ana üreticisi konumunda olduğunu belirten Hensch, önde gelen tekstil grupları üretimlerini Doğu Avrupa ve Asya ülkelerine taşırken Hugo Boss'un 1999 yılından bu yana faaliyet gösterdiği İzmir'deki fabrikasını büyüterek bugünlere getirdiğini ifade etti.

Artık "daha akıllı ve daha mutlu bir fabrika" hedefiyle çalıştıklarını dile getiren Hensch, fabrikanın tam anlamıyla dijital bir ikizini oluşturacaklarını, üretimi ham madde girişinden teslimata kadar dijital platformda izlenir hale getireceklerini bildirdi.

Endüstri 4.0 sürecine adım adım yaklaştıklarını belirten Hencsh, şöyle devam etti:

"Kullandığımız yapay zeka tamamen kendi içimizde oluşturduğumuz Ar-Ge grubu tarafından geliştiriliyor. Hangi personelin hangi özelliklere ve yeteneklere sahip olduğunu biliyoruz. Üretilecek ürünün özelliklerini ve üretim sürecinin ihtiyaçlarını biliyoruz. Bu yapay zeka sayesinde üretim planını oluşturuyor, üretimi takip ediyor ve eksikleri belirleyebiliyoruz. Hangi bölümün ne kadar kapasiteyle çalıştığını da görebiliyoruz. Artırılmış gerçeklik ve sesli komut teknolojilerinin kullanıldığı uygulamaları şimdiden üretim hatlarına entegre ettik. Bugün ilk adımları atılan yapay zeka uygulamalarını 2018 yılı sonuna kadar üretim ve yönetim sistemlerine entegre etmeyi planlanıyoruz."

- Tekstil fabrikasında robot tasarlandı

Hensch, fabrika içinde bulunan Technolab biriminde otomasyon robotları tasarlayıp ürettiklerini, gömlek manşetlerine ilik açıp düğme diken robotun da bu birim tarafından üretildiğini söyledi.

Bir sonraki adımda manşetleri diken robot kolunu da üreteceklerini kaydeden Hensch, "Bizim amacımız bütün üretimi robotlaştırıp istihdamı düşürmek değil. Amacımız işimizi daha iyi yapabilmek. Ne kadar robot kullanırsak kullanalım bunun işletilmesi için insana ihtiyacımız olacak. Dikiş makinesi kendi iğnesini ve ipliğini değiştiremez." dedi.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.