İzmir

İzmir'de "Siyah Yürüyüş"

16:35 18 Aralık 2017
İzmir'de "Siyah Yürüyüş"

Ödemiş ilçesi Kaymakçı Çok Programlı Anadolu Lisesi Müdürü Ayhan Kökmen'in öldürülmesi ve eğitimcilere yönelik şiddet İzmir'de protesto edildi.

Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) öncülüğünde organize edilen "Siyah Yürüyüş" için Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan öğretmenler, taşıdıkları "Eğitimde şiddete dur de" dövizleriyle Konak Meydanı'na kadar "sesizce" yürüdü.

Tarihi Saat Kulesi önünde, eğitimciler adına Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın basın açıklaması yaptı.

Yalçın, "Güvenli bir eğitim için şiddetin ortadan kaldırılması, şiddetin ortadan kaldırılması için de eğitim şarttır." dedi.

Öğretmenlerin son zamanlarda terörün, hain darbe girişiminin ve şiddetin hedefi olduğunu kaydeden Yalçın, darbe girişimi sırasında Yusuf Elitaş isimli öğretmenin şehit olduğunu, bölücü terör örgütünün Aybüke Yalçın ve Necmettin Yılmaz öğretmenleri hedef aldığını hatırlattı.

Ayhan Kökmen'in kendi okulunda katledildiğini, Iğdır'da Yücel Düzci isimli öğretmenin darp edildiğini ve halen tedavisinin sürdüğünü aktaran Yalçın, bu olayların eğitim camiasını derinden üzdüğünü ifade etti.

- "Çıkış yolu bulmak için alanlara çıktık"

Türkiye'nin dört bir yanında eğitimcilere şiddete karşı çıkış yolu bulmak için alanlara çıktıklarını anlatan Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün 'siyah bir yürüyüş' yaparak hep birlikte 'Eğitimciye şiddete dur de' diyeceğiz. Bundan sonra Yusuf'larımızı, Aybüke'lerimizi, Ayhan'larımızı bir daha kaybetmemek için bir sağduyu ve tedbir çağrısı yapacağız. Son zamanlarda okul içinde ve dışında öğretmenlerimizin maruz kaldığı şiddet olaylarında gözlenen artış, eğitimin işleyişini ve toplumsal huzuru ciddi manada tehdit eder boyuta gelmiştir. Hemen her yıl okulların açılmasıyla başlayan şiddet haberlerinin neredeyse günlük hayatın parçası haline gelmiş olması, sıradanlaşması maalesef acı bir realite olarak bizi endişelendirmektedir. Şiddetin fiziki ve psikolojik hasarı sadece maruz kalan eğitimcinin hayatını etkilemekle sınırlı kalmamakta, başta ailelerine ve öğrencilere olumsuz yansımalarıyla eğitim düzenini de etkilemektedir."

Eğitimcileri hedef alan şiddetin üzücü olduğu kadar düşündürücü olduğuna işaret eden Yalçın, "Şiddetin köklü çözümü eğitimdedir. Şiddeti hazırlayan sebepler de yine sevgiyi, saygıyı, anlayışı özendiren eğitimle ortadan kaldırılabilir. Cehalete dayanan şiddeti veya şiddete dayanan cehaleti bir an evvel ortadan kaldırmalıyız." şeklinde konuştu.

Yalçın, şiddet eğiliminin çok yönlü ve ayrıntılı bir şekilde araştırılması gerektiğine dikkati çekerek, şiddete karşı toplumun ortak hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Yürüyüşe, Memur-Sen İzmir Temsilcisi Ali Musa Bina, Türk Eğitim Sen İzmir 3 No'lu Şube Başkanı Adnan Sarısayın, İzmir İnsani Yardım Derneği (İZYAD) Başkanı Rasim Çalar da katıldı.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.