İzmir

"Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır"

11:59 21 Aralık 2017
"Epilepsi tedavi edilebilir bir hastalıktır"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Baklan, epilepsinin "tedavi edilebilir" bir hastalık olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Baklan, Beykoz'daki evinde ölü bulunan eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Yavuz Yılmaz'ın hastalığı olan "Temporal Lob Epilepsi"nin nedenleri, belirtileri ve tedavisine ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu.

Epilepsinin tek bir hastalık olmadığını, beyinde oluşan birçok hastalığın belirtisi olduğunu ifade eden Baklan, Temporal Lob Epilepsinin de hastalığın en sık rastlanan ve medikal tedaviye direnç gösteren nöbet tiplerinden biri olduğunu vurguladı.

Baklan, hastalara "epilepsinin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu" anlattıklarını kaydederek, "Temporal Lob Epilepsi ile felç kalma riskini pek bağdaştırmıyoruz, öyle bir olasılık yok. Epilepsi hastalarının üçte ikisi ilaçla tedavi olur. Cerrahi seçeneği de var." dedi.

Medikal tedaviden sonuç alınamaması durumunda hastaları cerrahi seçeneklere yönlendirdiklerini ifade eden Baklan, şu bilgileri verdi:

"Hasta ameliyatla düzelir mi araştırmaları yapılıyor. Bunun için teknikler, nöro-görüntüleme olanakları var. Cerrahi sonrası sekel (Bir hastalık sonrası ortaya çıkan işlev veya doku bozukluğu) olasılığı çok düşük. Bu durum, hastalara cerrahi öncesi söyleniyor. Ameliyatın riskleri, bellek kaybı, görme alanında daralma olabilir. Ben felç kalma durumu görmedim. Temporal Lob Epilepsiyi felçle bir arada anmıyoruz ama depresyon ile bir arada görebiliyoruz. Bu hastalıkta depresyon yüzde 50-60 oranında görülebiliyor."

Baklan, hastalığın tedavisinde kullanılan bazı ilaçların depresyona neden olabildiğini dile getirerek, hekimlerin hastayı iyi takip etmesi ve gerekirse duygu durumunu düzenleyecek ilaç değişikliğine gitmesi gerektiğini ifade etti.

- "Her yaşta çıkabilir"

Doğumsal bazı nöbet tiplerinin olduğunu, ancak "Temporal Lob Epilepsi genetiktir" anlayışının yanlış olduğunu dile getiren Baklan, hastalığın her yaşta ortaya çıkabildiğine dikkat çekti.

Baklan, epilepsinin daha çok çocukluk ve yaşlılık döneminde ortaya çıktığına değinerek, "Anne karnından itibaren gelişmemizle birlikte hastalık şekillendiği gibi hayatın herhangi bir döneminde de ortaya çıkabilir. Bir dönem beyinde hasarlanma oluyor, tedavi olurken yanlış kablo bağlantısı gibi değerlendirebiliriz. Ateşli hastalıklar kolaylaştırabiliyor, viral hastalıklar iz bırakabiliyor." ifadelerini kullandı.

Baklan, hastalığın belirtilerinin de "beyinde elektriksel kaçak bulunan" bölgeye göre değiştiğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Hastanın üstüyle başıyla oynaması, dalgınlık gibi durumu olabiliyor. Çoğunlukla uzun süren dalma atakları görüyoruz. Hastaların habersizce yaptığı hareketler var. Mideden yukarı doğru yükselen bir his söz konusu olabilir. Hastalar ortamdan kopabilir. Çok çeşitli nöbetler var. Bu hastalık genelde yüzde 50-60 oranında kontrol altına alınabilir. İlaçlarla bu nöbetler baskılanabiliyor."

- "İlaçlarını kullanan hastalarda sorun yaşanmıyor"

Prof. Dr. Baklan, eski başbakanlardan Mesut Yılmaz'ın oğlu Temporal Lop Epilepsi hastası Yavuz Yılmaz'ın ölü bulunmasına ilişkin olarak da şu değerlendirmede bulundu:

"Hekimi bilir tabi ki. Ahkam kesmek uygun olmasa da depresyon ön plandadır diye düşünüyorum. Böyle durumlarda psikiyatrik yardım gerekir. İnsanı umutsuzluğa götüren şeyler ortadan kaldırılabilir. Hastanın tedaviye uyum sağlaması gerekiyor. Bazı hastalar ilaçlarını kesiyorlar. İlaçlarını kullananlarda, tedaviye uyum gösterenlerde sorun yaşanmıyor."

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.