İzmir

11. Ulusal İleri Yaş Sempozyumu

17:03 21 Mart 2018
11. Ulusal İleri Yaş Sempozyumu

İzmir 2. Uluslararası ve 11. Ulusal İleri Yaş Sempozyumu "Sosyal dışlanma ve yaşlılık" konusu ve "Her yaşta kendini sev" sloganıyla başladı.

İzmir Büyükşehir Belediyesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İzmir Valiliği ve Ege Geriatri Derneği iş birliğiyle düzenlenen sempozyumun başkanlığını Prof. Dr. Aliye Mandıracıoğlu üstlendi.

Sempozyumun konuğu kantocu Nurhan Damcıoğlu, sağlıklı yaş almanın sırlarını anlatarak, "İnsanın her döneminde ama özellikle ileri yaş döneminde olmazsa olmaz şeyi, kendini sevmesidir. Bir insan aynaya baktığı zaman 'ben çok güzelim, ben çok önemliyim' diyebilmeli. İnsan kendini ne kadar çok severse, o kadar çok moral bulur. Moral ne kadar yüksek olursa, insan o kadar huzurlu ve o kadar iyi olur." ifadelerini kullandı.

İleri yaş dönemini İzmir'in Karşıyaka ilçesinde geçirdiğini vurgulayan Damcıoğlu, şunları kaydetti:

"Ankara'da doğup büyüdüm ama hayatımın bu bölümünü İzmir'de geçiriyorum. Bana 'böyle genç nasıl kalıyorsunuz' diye soruyorlar; onlara 'hep dans ediyorum' diyorum. Yaşımı soruyorlar 'ben çılgın bir kadınım, yaşım yok' diyorum. İzmir’de sahil kenarları çok güzel, arkadaşlarımla çıkıp yürüyüş yapıyorum."

Damcıoğlu, daha sonra "Yangın Var" ve "Ben Kalender Meşrebim" şarkılarını seslendirip dans etti.

İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Fehmi Akçiçek ise bir insanın yaşlanmasını hayat tarzı ve kendi sosyal çevresinin belirlediğini belirterek, "Yaşam kalitesi yüksek yaşlıların kendilerini tam olarak ifade edebilmeleri için haysiyetli ve üretken bir yaşam sürmeleri gerekiyor." değerlendirmesinde bulundu.

Sempozyumun açılışında, Türkiye Görme Özürlüler Kitaplığı'nın kurucusu Tülay Yazgan ile Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Geriatri Ünitesi'nin yaşamını yitiren kurucu başkanı Dr. Servet Arıoğul adına kızı İpek Arıoğul'a birer şükran plaketi de sunuldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Sırrı Aydoğan, Türkiye nüfusunun giderek yaşlandığına dikkat çekerek, yaşlıları sosyal hayatın içine sokmak için çalıştıklarını belirtti.

Sempozyumda, "Şehrimizdeki Projeler", "Başarılı Yaşlanma", "Yaşlının Dışlanması ve Medya", "Göç, Yerinden Edilme ve Yaşlılık", "Mekansız Yaşlılar", "Yaşlıların Sosyal Entegrasyonu", "Yaşlı Dostu Toplum" ve "STK'ların Yaşlının Sosyal Dışlanmasının Önlenmesinde Rolü" başlıkları altında paneller gerçekleştirilecek.

YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.