İzmir

Yol ve pistlerdeki buzlanmaya "elektrikle ısınan beton" çözümü

11:12 12 Şubat 2019
Yol ve pistlerdeki buzlanmaya "elektrikle ısınan beton" çözümü

HALİL ŞAHİN - Kara yollarının ya da havalimanlarındaki pistlerin kapanmasına, can ve mal kayıplarıyla sonuçlanan kazalara neden olan buzlanmanın önüne geçilmesi amacıyla elektrikle ısınan beton geliştirildi.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Egemen Teomete, havaların soğuk olduğu kış aylarında sıkça rastlanan ve can kayıpları ile maddi zarara neden olan buzlanmaya çözüm bulmak için 3 yıl önce çalışma başlattı.

Yolların yapımı sırasında kullanılabilecek beton karışımı üzerinde çalışmalar yürüten Teomete, içinde elektriğin iletilmesini sağlayacak malzemelerin bulunduğu yeni bir harç ve beton formülü elde etti.

Teomete, böylece betonun elektrikle ısınmasını mümkün hale getirerek ısınma testlerinde başarılı sonuçlara ulaştı.

- Otomatik devreye girecek

Projeye ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Teomete, her yıl buzlanmanın sebep olduğu trafik kazalarında onlarca insanın hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin yaralandığını, araçların hasar gördüğünü hatırlattı. Kara yollarının yanı sıra hava yolu ulaşımının da buzlanmadan olumsuz etkilendiğine işaret eden Teomete, pist buzlanması nedeniyle seferlerin aksadığını, uçaklar pistten çıkarak büyük maddi zararla sonuçlanan kazalar yapabildiğini anlattı.

Çözüm için kullanılan tuz ve kimyasalların yol malzemesine, çevreye ve araçlara zarar verdiğini ifade eden Teomete, ayrıca kimyasalların yurt dışından ithal edildiğine dikkati çekti.

Teomete, tuzlama ve kimyasalların uygulanması sırasında pistin kapatılabildiğini, uçak seferlerinde aksamalar olduğunu, buna rağmen birkaç saat sonra buzlanmanın tekrarlandığının görüldüğünü ifade ederek, "Aynı durum kara yolu için de geçerli. Yollara tuz atılıyor, kimyasallar atılıyor, bunun için kimyasallar, araç, personel kullanılıyor ama yollar bir süre sonra tekrar buz tutuyor. Köy yolları kapanıyor, hastalar hastaneye gidemiyor. Bu projedeki amacımız bunları bertaraf etmek." diye konuştu.

Geliştirdikleri betonda çimento, su, akışkanlaştırıcı ve kumun yanı sıra çelik ve karbon lif ile karbon nanotüplerin bulunduğunu aktaran Teomete, elektrikle ısınan harç ve betonun ısı testlerinde oda sıcaklığından 45-50 derece sıcaklığı 20 dakika içinde ulaştığını, daha fazla amperle sürenin kısaltılabileceğini söyledi.

Doç. Dr. Teomete, betonun termostatik kontrollü olacağını, sıcaklığa göre otomatik olarak devreye gireceğini kaydederek, şöyle devam etti:

"Yol kaplamasının üzerine ya da en üstteki tabakanın bir altına bunu serdiğinizde sadece yolda buzlanma olduğu koşullarda, yani yol yüzeyi sıcaklığı sıfır derecenin altında ve yolda nem varsa bu otomatik devreye girecek. Dolayısıyla personel, araç masrafınız olmayacak. Yol yüzey sıcaklığı sıfır derecenin altına düştüğü an çalışmaya başlayacak, artı 5 dereceye yükseltip duracak. Çok büyük bir elektrik harcamayacak. Kullanacağı elektrik güneş pilleri ve rüzgar gülleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından da karşılanabilir. Bunu kullandığınız zaman yol ve havalimanı pistlerine zarar veren tuz ve kimyasallar atmayacaksınız, bu iş için araç, personel kullanmayacaksınız. Yolları, pistleri kapatmak zorunda kalmayacaksınız. Kalıcı bir çözüm bulacaksınız. Karlanma ve buzlanma nedeniyle oluşan can ve mal kayıplarına engel olmuş olacaksınız."

Elektrikle ısınan harç ve betonun binalarda da ısınma amaçlı kullanılabileceği bilgisini veren Teomete, böylece doğalgaz ithalatının ya da kömürün yol açtığı kirliliğin de azaltılabileceğini sözlerine ekledi.


YORUMLAR

ETİKETLER
Haber7.com Yerel Haberler bölümünde yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haber kaynağı olan ajanslardır.