Hangi kıyafete hangi ayakkabı?

İnsanların gözlerinin öncelikle ayakkabılara takıldığını unutmamak gerekiyor. Ataların deyimi ile 'Dost başa düşman ayağa bakıyor'. Bu yüzden ayakkabı alırken dikkatli seçim şart? İşte ayakkabı alacak erkeklere öneriler:

Hangi kıyafete hangi ayakkabı?
Hangi kıyafete hangi ayakkabı?
GİRİŞ 16.08.2005 10:29 GÜNCELLEME 16.08.2005 10:29

Ayakkabı, kadının kadar erkeğin de şıklığının önemli bir parçası. Kıyafete uygun olmayan bir çift ayakkabı yüzünden özenli giyinme çabaları tamamen boşa gidebilir. Ayrıca insanların gözlerinin öncelikle ayakkabılara takıldığını unutmamakta da büyük fayda var.

Eskilerin sözü hepimizin kulaklarına küpe olmalı. Ne demişler ‘Dost başa, düşman ayağa bakar...’ Bu sözlerin altında, kim olursanız olun, ayakkabılarınıza özen göstermenin gerekliliği yatıyor. Yanlış seçilmiş ayakkabı size neler kaybettirir, önce onları hatırlatalım...

Özgüveninizi kaybetmeniz ve insanların sizi garipsemeleri bir yana, iş hayatınız, kız arkadaşlarınızla ilişkileriniz ve çevrenizde saygınlık yaratma çabalarınız bir anda çıkmaza girebilir! Lütfen ayakkabı seçiminize önem verin. Bir kere, ucuz ayakkabı ile günü kurtarmak aslında size pahalıya malolacaktır, bunu unutmayın. Çünkü ayaklarınızın sağlığına zarar verir. Parmaklarınız nasırlarla dolar, yürümekte zorlanırsınız. Ayaklarınızın sağlığı bozulunca, mecburen ortopedistlerin kapılarını aşındırmaya başlarsınız!

Ayakkabı seçiminde en önemli husus kalitedir. Uzun süre, rahatça giyebileceğiniz iki-üç çift ayakkabınızın olması, ucuza satın alınmış 25 çift ayakkabıyı dolaba dizmekten çok daha akıllıca bir davranıştır.

AMAN DİKKAT

Ayakkabı satın almanız gerektiği zaman, bu işi günün ilerleyen bir saatinde yapın. O saatlerde ayaklar az da olsa şişer. Ayakkabınızı hangi tür çorapla giymeyi planlıyorsanız, mağazaya giderken o tür çorap giymeyi unutmayın. Örneğin yün çorap giyecekseniz, ayakkabıyı yün çorapla denemelisiniz.

Ayakkabıyı denerken, ayaklarınızı biraz sıktığını düşünürseniz, satıcı size ‘Bunlar zamanla açılır. Rahat rahat giyersiniz’ dese de sakın bu sözlere kanmayın. Ayakkabının içinde ayağınız rahat değilse, bir numara büyüğünü isteyin. Ayağa dar gelen ayakkabılar ancak kullanılmaz duruma gelince, ayakları rahat ettirirler.

ÇORAPSIZ AYAKKABI GİYİLİR Mİ?

Geçen yüzyılda, bir erkeğin yaz sıcağında bile çorapsız ayakkabı giymesi çok yadırganırdı. Zaten böyle bir girişimde bulunmak da erkeklerin akıllarına gelmezdi. Erkek, her zaman çorap giymeli, takım elbisesini sırtından çıkarmamalı, bağcıklı klasik ayakkabılarıyla alışılmış erkek görüntüsünde olmalıydı. Erkek çocukların bile yazın çorapsız ayakkabı giymelerine kolay kolay izin verilmezdi. Ama günümüzde klasik erkek modeli değiştiği için çorap giyme zorunluluğu da böylece ortadan kalkmış oldu.

Kuşkusuz günümüzde de çorapsız dolaşmak bazı koşullara bağlı. Örneğin yaz tatilinde, sayfiye yerlerinde sandaletlerle dolaşırken çorap giyilmesi gerekmez. Jean pantolonlar, şortlar ve yazlık ince kumaş pantolonların altında çorapsız ayakkabı göze batmaz. Hatta böyle durumlarda çorap gözü rahatsız edebilir.

Ancak siz siz olun, takım elbise giyecekseniz, çorapsız dolaşmaktan kaçının. 


Çorapsız ayakkabı giyeceğiniz zaman ayaklarınıza talk pudrası serpmeyi adet edinin. Çıplak ayak, ayakkabı içinde terleyince koku yapar. Ayrıca pudra serpmeden ayakkabı giyerseniz, ayaklarınız acır.

Jimnastik ve çeşitli spor faalyetleri için kullanılan spor ayakkabıların gün içinde giyilmeleri ise çok yanlış. Bu tür ayakkabılar sadece ve sadece spor aktiviteleri sırasında kullanılmalı...

RENK SEÇİMİ

Bir de makosen sorunu var. Bu ayakkabıların sadece araba kullanırken giyilmelerini buyuranlar, hata yapmışlar. Makosenler son derece rahat ve giyilmesi kolay ayakkabılardır. Kahverengi, siyah ve lacivert renkte olanları her yaşta erkeğin gardırobunda bulunmalı... Sıradışı erkek görüntüsünü benimseyenlerin mavi, beyaz hatta koyu sarı makosen giymelerine de kimsenin itirazı olmaz.

Aklınızdan geçenleri şunlar olmalı;  ‘Acaba hangi renk ayakkabı, hangi renk takım elbiseyle giyilmeli’ sorusu zihninizi kurcalıyor. Aslında bu konuda kurallara sıkı sıkıya bağlı olmanıza gerek yok. Elbisenizin altında, hangi renk ayakkabı zevkinize uyuyorsa onu giymelisiniz. Örneğin ben lacivert elbiseyle kahverengi ayakkabıyı birbirine yakıştırırım. Bu, biraz İngiliz tarzı bir seçim olur. Lacivert elbiseyle siyah ayakkabı da giyilebilir. Kahverengi, siyah dışında hemen her renk elbiseyle uyum sağlar. Ama biri karşınıza geçip de ayakkabıda kahverenginin siyahın yerini aldığını söylerse, ona sakın inanmayın. Erkek ayakkabılarında siyahın üstünlüğüne hiç bir renk gölge düşüremez.

Ayakkabı seçerken dikkat edin

Ayakkabı satın alırken öncelikle hakiki deriden yapılmış olmasına dikkat edin. Günümüzde suni deriler ve başka malzemeler de ayakkabı yapımında kullanılıyor. Bunlar hem ayakkabının şeklinin kısa sürede bozulmasına neden olur, hem de ayak sağlığınıza zarar verir. İyi bir ayakkabının yüzüyle tabanının birbirine dikişle tutturulması çok önemli. Yapıştırıcı kullanılan ayakkabıları iki gün sonra tamire götürmeniz gerekebilir.

Ayakkabı seçiminde, erkeklerin kadınlar gibi yüzlerce seçeneği yok. Bu bakımdan şanslı sayılırsınız. Klasik ayakkabıların her erkeğin gardırobu için vazgeçilemez olduğunu da belirtelim.

Bir zamanlar kadınların da itibar ettikleri loafer’lar, spor kıyafetlerin altına giyilmeli. Loafer’ları spor ceket altına giyebilirsiniz ama takım elbiseyle asla... Buna karşın jean pantolon ile kendinize Marlon Brando havası verebilirsiniz. Ancak loafer seçerken dikkatli olun. Ayakkabının yüzü çok fazla kısa olmasın. Çoraplarınızın pantolon altından fazla görünmesi hoş durmaz.

Kovboy çizmelerine gelince...  Zaman zaman kadın ayakkabı modasında kovboy çizmeleri ön plana çıkıyor. Erkeklerin akıllarına estiği zaman kovboy çizmesi giymeleri yakışık almaz. Özellikle de düğüne ve cenaze törenlerine giderken kovboy çizmelerinizi giymekten kaçınmalısınız!

Kış ayları için kauçuk tabanlı ya da kalın köseleli botları tercih edebilirsiniz. Ama botların renginin kıyafetinizle uyum sağlaması şartıyla...


NOT: Bu metin seçkileri Hürriyet'in Kelebek ekinde bir yazı dizisi olarak yayınlanan Carson Kressley'nin Erkeklere gardrop rehberi adlı kitabından Azize Bergin tarafından derlenmiştir  

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı hayatını kaybetti
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor