Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor

Diyarbakır Bağlar Belediyesince şiddet mağduru, ekonomik durumu kötü ve çalışmak isteyen kadınların istihdam edilmesi için sadece kadınların çalıştığı bir pazar kuruldu.

Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor
Bu pazarda sadece kadınlar çalışıyor
GİRİŞ 25.09.2013 12:00 GÜNCELLEME 25.09.2013 12:00

Ekonomik olarak kendi ayakları üzerinde durmak isteyen Diyarbakırlı kadınlar, itfaiye eri, zabıta memuru ve otobüs şoförlüğünden sonra pazara da el attı.

Bağlar Belediyesi kentteki boş bir alanı düzenleyerek, üstü kapalı pazar haline getirdi. Pazara, meyve sebze, giyim, kırtasiye malzemesi, şarküteri ve kuruyemiş gibi ürünlerin satışının yapılacağı reyonlar yerleştiren Belediye, kadınlara burada istihdam sağlıyor.

Kadın elinin değdiği pazarda, ürünlerini satmak için bağırıp çağıran olmadığı için sakin bir hava hakim. Ürünlerinin satışını yapan kadınlar, boş zamanlarda bir araya gelerek, sohbet ediyor, dertleşiyor.

Bağlar Belediyesi Kadın Pazarı Koordinatörü Saniye Varlı, pazar fikrinin Belediye Başkanı Yüksel Baran'a ait olduğunu, bir pilot bölge seçerek mahallelerde kadınlarla görüştüklerini söyledi.

Kadınları üretime katmak için proje geliştirildiğini belirten Varlı, şöyle konuştu:

"Semt pazarı için kadınlara duyurusunu yaptık. Bağlar Belediyesi sınırları içerisinde yaşayan yaşları 18 ile 50 arasında değişen şiddet mağduru, ekonomik durumu kötü ve çalışmak isteyen kadınlardan 450 kişi başvurdu. Bunlardan 212 kişiyi belirledik. Şu anda faal bir şekilde çalışıyorlar."

Pazarda çalışan kadınların büyük çoğunluğunun ev hanımı olduğunu aktaran Varlı, her birinin ayrı bir yaşam öyküsünün bulunduğunu kaydetti.

Her bir reyonda 8 kadının çalıştığını dile getiren Varlı, kadınların üreterek hayata adım attıklarını ve kolektif bir çalışma
içerisinde olduğunu anlattı.

Kalan ürünlerin geri dönüşümünü sağlıyorlar

Pazarın 1 aydır açık, gözlemledikleri kadarıyla da satışlarının iyi olduğunu ifade eden Varlı, şöyle devam etti:

"Kadınlar, kar marjından çok iyi ürün satayım derdinde. Ürünleri kötü çıktıysa ezildiyse kurutuyorlar, ezik olan domatesleri salça yapıyorlar. Tekrar o ürünleri değerlendirerek pazara sunuyorlar. Diğer pazarlarda erkek pazarcılar ürünü ezilmişse bırakıp gidiyor. Kadınlar öyle değil. Hepsinden bir artı değer oluşturuyorlar. Bunu da yaşama katıyorlar. Kurutuyor, konserve ve salça yapıyor. Geri dönüşümünü yapıyor."

Varlı, mahalle genelinde yaptıkları küçük bir anket çalışmasında mahallelinin pazardan memnun olduğunu tespit ettiklerini belirterek, evlerinden çıkmayan kadınların pazara geldiğini aktardı.

"Erkeklerin elinden bütün işi aldınız diyenler var. Kadınlar yaşamın her alanında var olmalılar. Pazar onlar için bir örnek. Eğer başarılı olursa ilçenin birkaç yerine sabit semt pazarları yapılacak" diyen Varlı, yeni kurulacak pazarlarda da kadınların çalışacağını anlattı.

 "Bir nevi iş kadını oldum"

Pazarda sebze meyve satışı yapan 3 çocuk annesi Fatma Doğan, daha önce çalışmadığını, pazarda günlerinin güzel geçtiğini, çalışmanın güzel bir duygu olduğunu söyledi.

"Bir nevi iş kadını oldum. Çok güzel ve zevkli bir iş. Kadınlarla alışveriş yapmak güzel bir duygu. Evimize katkıda bulunuyoruz. İnsanlara hoşgörülü davranıyoruz. Müşterilerimizi memnun etmeye çalışıyoruz. Özellikle kadınlar çok rahat alışverişini yapabiliyor. Onlar da çok mutlu oluyor" ifadelerini kullanan Doğan, pazarcılık işini sürdürmek istediğini dile getirdi.

Çocuklarına daha güzel imkanlar sağlamak için çalıştığını belirten Medine Ergin ise "3 çocuğumun okuması için bu işi yapıyorum. Eşim bazen çalışıyor bazen çalışmıyor. Sürekli işi yok. Ona da destek oluyorum" diye konuştu.

35 yaşındaki kişiyle 13 yaşında evlendirildi

Pazarda çalışan kadınlardan A.Ç (42) ise ailesi tarafından 13 yaşındayken 35 yaşında biriyle evlendirildiğini, çok kötü günlerin ardından 19 yaşında eşinden ayrılabildiğini söyledi.

Uzun yıllar ailesiyle yaşadığını ve bir daha evlenmek istemediğini kaydeden A.Ç, "Evliliğim çok kötü geçti. Uzun yıllar toparlanamadım. Artık o günler geride kaldı. Ailemle mutlu bir hayatım var. Onlara destek için çalışıyorum" dedi.

Kendisinden 10 yaş büyük kişiyle 16 yaşında evlendirilen G.Ç ise eşinin eve bakmadığını ve sürekli borçlandığını belirtti.

Şiddet de görmeye başladıktan sonra eşinden ayrıldığını ve çocuğuyla babasının evine döndüğünü kaydeden G.Ç, 15 yıldır çocuğunu ailesinin desteğiyle büyüttüğünü anlattı. "Artık bir anahtarım var. Bir şeye sahip olmak çok güzel bir duygu. Tezgahımı her sabah açıyorum" diyen G.Ç, çok mutlu olduğunu dile getirdi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
DEM Parti'den skandal Türk bayrağı kararı!
Fahiş fiyata sivil boykot! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan yeni talimat