Hamilelik dönemine özel 10 yasak

Hamilelik döneminde kadınların kendilerine her zamankinden çok daha fazla özen göstermeleri gerekiyor.

Hamilelik dönemine özel 10 yasak
Hamilelik dönemine özel 10 yasak
GİRİŞ 01.10.2014 09:34 GÜNCELLEME 01.10.2014 09:34

Bu özel dönemde hem bebeğin hem de anne adayının sağlığının tehlikeye atılmaması için bir takım noktalara dikkat edilmesi şart!

1- Pastörize olmamış besinleri yemeyin

Pas­tö­ri­ze edil­me­miş süt­ten ya­pı­lan pey­nir­de bu­lu­na­bi­len "Lis­te­ri­a" ad­lı mik­ro­or­ga­niz­ma er­ken do­ğum, ge­be­lik kay­bı ya da dü­şük ağır­lık­lı be­bek sa­hi­bi ol­ma­ya ne­den ola­bi­li­yor.

2 - Siyah çay, kahve  gazlı-kolalı içecekler

Faz­la si­yah çay tü­ke­ti­mi an­ne­de kan­sız­lı­ğa ve de­mir ek­sik­li­ği­ne; yo­ğun kah­ve tü­ke­ti­mi an­ne­de çar­pın­tı, dü­şük ve er­ken do­ğu­ma; ha­zır mey­ve su­la­rı ve gaz­lı içe­cek­ler ise faz­la gli­koz alı­mı­na ve mi­de şi­ka­yet­le­ri­ne ne­den ola­bi­li­yor.

3 - Akne ilacı ve anti aging krem sürmeyin

Akne ilaçlarında ve anti-aging kremlerde bulunabilen retinoidler, A vitamini türevleridir ve gebelikte teratojenik etkisi kanıtlanmış, embriyo gelişimi için toksik etkileri olan kimyasallar. Hamilelik öncesi ve sırasında yüksek doz A vitamini içeren bu ürünleri kullananlarda sağlıksız bebek doğumu riski ortaya çıkıyor..

4 - Saçınızı boyamayın

Saç boyaları, amonyak ve çeşitli kimyasallar içerdiğinden, saç derisine nüfus etmeleri sonucu embriyo üzerine toksik etkilerde bulunabiliyor. Gebeliğin ilk 3 ayından sonra anne adaylarına saçları için organik saç boyası ya da doğal bir bileşen olan kınayı tercih etmeleri tavsiye ediliyor.

5 - Çiğ et, şar­kü­te­ri ürün­le­ri ve çiğ de­niz mah­sul­le­ri­ni ter­cih et­me­yin
 
Su­cuk, sa­lam, so­sis gi­bi ürün­ler ile çiğ et­te "Tok­sop­laz­ma gon­di­i" adın­da bir pa­ra­zit bu­lu­na­bi­li­yor ve bu pa­ra­zit hamileye bu­laş­tı­ğın­da tek­rar­la­yan dü­şük­ler, be­bek­ler­de sa­ğır­lık, gör­me bo­zuk­luk­la­rı, si­nir sis­te­mi has­ta­lık­la­rı, ateş, sa­rı­lık gi­bi has­ta­lık­la­ra ne­den ola­bi­li­yor. Bu se­bep­le ge­be­le­rin eti ve şar­kü­te­ri ürün­le­ri­ni çok iyi pi­şi­rme­le­ri ge­re­ki­yor. Çiğ de­niz ürün­le­ri be­sin ze­hir­len­me­le­ri­ne ne­den ola­bil­i­yor.  
 
6 - Si­ga­ra kul­lan­ma­yın

Si­ga­ra ha­mi­le­lik­te er­ken do­ğu­ma, an­ne kar­nın­da be­bek ölü­mü­ne, dü­şük do­ğum ağır­lık­lı be­bek do­ğu­mu­na ne­den ola­bi­li­yor.
 
7 - Dok­to­ra da­nış­ma­dan ilaç al­ma­yın
 
Ha­mi­le­li­ğin ilk 3 ayın­da kul­la­nı­lan ba­zı ilaç­lar dü­şü­ğe ve be­bek­te anor­mal­lik­le­re ne­den ola­bi­li­yor.

8 - Bil­gi­sa­yar, cep te­le­fo­nu, mik­ro­dal­ga fı­rın
 
Bu ci­haz­la­rın yay­dı­ğı rad­yas­yon ve man­ye­tik et­ki üze­ri­ne ka­nıt­lan­mış ve­ri ol­ma­sa da bu ci­haz­larla çok az et­ki­le­şim­de bu­lun­malı.
 
9 - Bö­cek ila­cı, amon­yak içe­ren te­miz­le­yi­ci­ler ve ça­ma­şır su­yu   
 
Uçu­cu tok­sin­ler ge­be­ler­den uzak­ta tu­tul­ma­sı ge­re­ken mad­de­ler ara­sın­da . Bu kim­ya­sal­larla te­mas et­mek ve­ya so­lu­mak an­ne ve be­bek ha­ya­tı­nı cid­di an­lam­da teh­li­ke­ye ata­bi­li­yor.
 
10 - De­dek­tör, rönt­gen ve to­mog­ra­fi cihazları 
 
Bu ci­haz­lar, X-Ray ışı­nı ile ça­lış­tık­la­rın­dan teh­li­ke­li so­nuç­la­ra ne­den ola­bi­li­yor. Çok ge­rek­li tıb­bi du­rum­lar­da ge­be­le­re tıb­bi tet­kik ama­cıy­la ul­tra­so­nog­ra­fi ve man­ye­tik re­zo­nans (MR) gö­rün­tü­le­me ter­cih edi­li­yor .

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Son asrın en büyük katliamlarından birisi Gazze'de yaşanıyor
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'