Kadınlara özel 'Ahlat bastonu'

Ahlat ilçesinde, asırlardır Selçuklu ve Osmanlı motifleriyle ceviz ağacından yapılan bastonlar artık kadınlara yönelik üretiliyor.

Kadınlara özel 'Ahlat bastonu'
Kadınlara özel 'Ahlat bastonu'
GİRİŞ 27.10.2014 14:10 GÜNCELLEME 27.10.2014 14:10

İlçede yaşayan baston ustası Refa Gökbulak, yüzyıllardır el emeği göz nuruyla üretilen Ahlat bastonlarını kadınlar için tasarladı.

Kadınların kullanması için yoğun işleme ve desenli baston üreten Gökbulak, 30 yıldır baba mesleği olan bastonculuğu yaşatmaya çalıştığını belirtti.

Bu süre zarfında 100'ün üzerinde çeşitte baston ürettiğini anlatan Gökbulak, bastonun erkeklere özel bir ürün olarak görülmesinin kendisini rahatsız ettiğini, bu nedenle farklı bir çalışmayı hayata geçirmeye karar verdiğini söyledi.

Kadın bastonlarının daha renkli olduğunu belirten Gökbulak, şöyle konuştu:

"Ağırlıklı olarak erkeklere yönelik baston yapıyorduk. Gelen talepler doğrultusunda kadınlara özel bastonlar yapmaya başladık. Kadınlar gerek İslam gerekse Selçuklu ve Osmanlı kültürlerinde önemli bir yere sahip. Atalarımızın kadınlara çok değer vermiş ve kadınlar her zaman önemli bir konuma sahip olmuştur. Bu nedenle kadınlar adına yaptırılan yapılar çok daha estetiktir. Bu yapılarda zarafet ve işleme daha çok kullanılır. Biz de yaptığımız bastonlarda atalarımız gibi zarafet ve işlemeyi ön plana çıkardık. Bu bastonlar, erkeklerinkine göre daha estetik daha nazik, işlemesi bol."

Kadınlar için üretilen bastonlarda bin yıllık Selçuklu ve Osmanlı motiflerini kullandıklarını vurgulayan Gökbulak, özellikle çiçek, lale motiflerini işlediklerini ifade etti.

Bastonları sadece yaşlılar için değil her yaştaki kadının ruhuna ve zevkine hitap edecek şıklıkta yaptıklarını kaydeden Gökbulak, "Bu bastonları özellikle renkli yapıyoruz. Hemen hemen her renkte baston üretebiliyoruz. Bastonları talep edilmesi halinde değerli taşlarla süslüyoruz. Boyama işlemini de çok daha estetik ve göze hitap edecek şekilde yapıyoruz" dedi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Son dakika: İstanbul dahil 45 il için sarı kodlu uyarı! Şiddetli olacak
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'