Kadınlar için bakın ne yaptı

Van'da yaşayan Dilek Narinç, atölyeye dönüştürdüğü evinde kadınlara iş imkanı sağladı.

Kadınlar için bakın ne yaptı
Kadınlar için bakın ne yaptı
GİRİŞ 27.11.2014 12:56 GÜNCELLEME 27.11.2014 14:54

İpekyolu ilçesine bağlı Seyit Fehim Arvasi Mahallesi'nde ikamet eden ve eşine destek amacıyla çalışma hayatına atılan 3 çocuk annesi Narinç, evde boş oturmak yerine dikiş, nakış ve el sanatları kursuna gitti.

Kursta öğrendiklerini, Çalışma ve İş Kurumu Müdürlüğü ile Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığından (KOSGEB) aldığı destek kredisiyle uygulayamaya geçirdi.

Evinin bir odasını atölyeye dönüştürerek iki kadını sigortalı olarak işe alan Narinç, öğrendiklerini de mahalleli kadınlara aktarmak amacıyla Çalışma ve İş Kuruma müracaatta bulundu.

Müracaatının kabul edilmesinin ardından açtığı kursta 10 kadını eğiten Narinç, kısa sürede kursiyerlerine meslek öğretip para kazandırmaya başladı.

Narinç, evde boş oturmaktan rahatsızlık duyduğu için çalışma hayatına atıldığını ve bunun için Çalışma ve İş Kurumuna müracaat ettiğini söyledi.

Aldığı eğitim sonrası görevlilerin tavsiyesiyle girişimcilik kursuna gittiğini anlatan Narinç, böylece hayatının değiştiğini ifade etti.

Narinç, yaptığı işin mahalleli kadınların ve ailelerin geleceği adına önemli olduğunun altını çizerek, şöyle konuştu;

"Mahallemdeki kadınlar kolay kolay dışarı çıkamayan insanlar. Bu nedenle de evimin salonunda oluşturduğum atölyeye rahatlıkla gelebiliyorlar. Burada çok şey öğrendiler. Resmi olarak 10 kursiyer ve 2 çalışanım var ancak ben kapıma gelen kimseyi geri çevirmiyorum. Kursiyerlerin tamamını ihtiyaç sahibi annelerden seçtim. Anne olmanın yanı sıra her birinin 2 veya 3 öğrencisi var. Evde boş oturmaktansa gelip hem bir şeyler öğreniyorlar hem de yaptıklarını paraya dönüştürerek aile bütçesine katkı sağlıyorlar."

"Atıl durumdaki eşyaları değerlendiriyoruz"

Atölyesinde, evlerde atıl durumda bulunan malzemeleri değerlendirdiklerini anlatan Narinç, defolu kumaşlardan, tül perde ve gelinliklerden yatak odası örtüsü, masa örtüsü, seccade ve benzeri el işi ürünler yaptıklarını dile getirdi.

Narinç, atıl durumdaki kutu, şişe gibi malzemeleri, boncuk işleme yöntemiyle süslediklerine değinerek, "Tek sıkıntımız pazar ağımızın dar olması. Ürettiklerimizi yalnızca bu işi yaptığımızı bilenlere ulaştırabiliyoruz. Destek sunulması halinde bu işten ekmek yiyecek kadın sayımızı iki katına çıkarabiliriz" diye konuştu.

Kadınların psikolojileri değişti

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü Aktif İşgücü Hizmet Şefi Selma Biçek ise Narinç'in verdiği eğitimi ve kursu başarılı bulduğunu vurgulayarak, kursun başladığı 15 günlük sürede büyük ilerleme katedildiğine şahit olduğunu ifade etti.

Biçek, kursiyerlerin kısa sürede işi öğrenip sipariş almaya başlamasının memnuniyet verici olduğuna işaret ederek, "Çalışma ortamları çok hoşuma gitti. Çünkü tam bir aile ortamı oluşmuş. Gözlemlediğim kadarıyla kurstan maddi kazanç elde edebildikleri gibi manevi olarak da birbirleriyle sorunlarını paylaşmaları, psikolojilerini de etkilemiş. Adeta bir terapi ortamı sağlanmış. Umarım Narinç'in yaptığı bu çalışma diğer kadınlarımıza da örnek olur" dedi.

Kursiyerlerden Sabriye Yaşar da kursa gelmeden önce psikolojisinin bozuk olduğunu ve birtakım sorunlar yaşadığını belirterek, kursla hayatına bir yenilik geldiğini ve kurstaki aile ortamı sayesinde yaşadığı sıkıntıları unuttuğunu söyledi.

Kursta maddi kazanç elde etmenin ötesinde kursiyerlerin birbirine destek olmaya başladığını anlatan Yaşar, "Dostluk ve ailevi ilişkilerimiz bile gelişti. Evimizde çoğu zaman çöpe attığımız malzemeleri değerlendirmeyi öğrendik. Emeği geçenlere teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Kurs öncesinde günlerinin boşa geçtiğini ifade eden Sevda Kılıç da, öğrendikleriyle kendi ayakları üzerinde durmaya ve ailesine maddi destek sağlamaya başladığını kaydetti.

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Bir ülkeden daha Filistin kararı! Resmen harekete geçildi
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü