Şok rakam açıklandı: Türkiye'de boşanma oranı!

TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, Türkiye'de boşanma oranlarının bir önceki yıla göre arttığını söyledi.

Şok rakam açıklandı: Türkiye'de boşanma oranı!
Şok rakam açıklandı: Türkiye'de boşanma oranı!
GİRİŞ 02.01.2015 18:38 GÜNCELLEME 02.01.2015 18:38
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

ürkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, Türkiye'de boşanma oranlarının bir önceki yıla göre artış gösterdiğini belirterek, "Boşanan çiftlerin sayısı Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125 bin 305’e yükselmiştir" dedi. 

TÜİK Manisa Bölge Müdürü Mehmet Akyol, 2013 yılında geçimsizlik yüzünden 2 bin 315 çiftin boşandığını bildirdi.

Akyol, “Manisa’da 2012’de 10 bin 321 çift evlenirken, geçen yıl bu rakam 10 bin 366’ya çıktı, 2 bin 359 olan boşanma sayısı ise 2 bin 315’e düştü” dedi. 

Manisa’nın Türkiye genelinde boşanma sayısı en yüksek olan 11. il durumunda olduğunu kaydeden Akyol, “Boşanan çiftlerin sayısı Türkiye genelinde bir önceki yıla göre yüzde 1,6 artarak 125 bin 305’e yükselmiştir.

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK BOŞANMA BU İLLERDE

Türkiye’de 2013 yılı içinde boşanma sayısının en yüksek olduğu ilk 5 il sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Bursa iken bu oranın en düşük olduğu 5 il ise sırasıyla Hakkari, Bayburt, Ardahan, Bitlis ve Siirt’tir.

Kaba boşanma hızına bakılacak olursa, Manisa ili binde 1,72 ile kaba boşanma hızı en yüksek olan iller arasında Ege bölgesinde 6. sırada, Türkiye genelinde ise 23. sıradadır. Ege Bölgesi illeri arasında 2013 yılında en çok boşanma 10 bin 789 ile İzmir’de, en az boşanma ise 743 ile Uşak'ta gerçekleşti. Boşanma hızı ise Ege Bölgesi’nde binde 2.25 olup Ege Bölgesi illeri arasında en yüksek olan il binde 2. 68 ile İzmir, en düşük hıza sahip olan il ise binde 1.29 ile Afyonkarahisar” dedi.

Uzman Aile Psikoloğu İrem Tüngür, başta Manisa olmak üzere Türkiye genelindeki boşanmalarının nedenini şöyle açıkladı: 

“Türkiye’de eğitim oranı yükseldikçe boşanmalar arttı. Eğitim oranının artmasıyla da kadınlar iş sahasında aktif olarak çalışarak, ekonomik bağımsızlıklarını sağlıyor. Böyle olunca da kadın ataerkil yapıya bağlı imajından sıyrıldı.

Yine kadınların kendi ayakları üzerinde durmasıyla da yaşam kaliteleri yükseliyor. Buna bağlı olarak kadınların hayattan bekletenleri yükseldi. Beklentileri yükseldikçe de kadınlar sürekli daha iyisini istiyor. Bunun gibi birçok farklı sebep var. Ülke genelinde eğitim seviyesi arttı fakat şiddet oranı da arttı. Özellikle son yıllarda yapılan araştırmalar bunu gösteriyor. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 7
  • Fatih 7 yıl önce Şikayet Et
    Ne kadınlar tanıdık hergün dayak yer yinede kocasını bırakmaz. Eskiden boşanan kadınlara kötü gözle bakılırdı. Şimdi ise ilk boşanan benmiyim der geçer. Bakire kız kaldımı? Veya hiç sevgilisi olmayan. Az. Eskiden erkekler olkol alırdı şimdi ise çeşit çeşit uyuşturucu. Her an cinayet işleycek gibi. Rabbim bizlere yardım etsin.
    Cevapla
  • muratt 9 yıl önce Şikayet Et
    kadın ekonomik özğürlüğünü kazandı da ne oldu mutlu mu oldu ?? kocasından ayrılıyor..mutsuz oluyor çocuğu varsa çocuğu arada kalıyor mutsuz oluyor sonra annede çocuğun mutsuzluğundan mutsuz oluyor. gözü hep yüksekte oluyor oseviyeye gelemeyince yine mutsuz oluyor..
    Cevapla
  • bahar 9 yıl önce Şikayet Et
    ahir zamandayız tahammülümüz az,,akıllar gözlere inmiş herkes daha iyinin,daha güzelin peşinde,kanaat yok,tesettürsüzlük almış başını gitmiş...boşanmalara bir sürü sebeb daha sayardım da sayfa yetmez.
    Cevapla
  • nazlı 9 yıl önce Şikayet Et
    boşanmalar artar ve artmayada devam edecek.en büyük sıkıntı.erkeğin erkekliğini kadınların kadınlığı bilmemesinden kaynaklanıyor.kadınlar erkek gibi hem çalışıp hemde her türlü yükü taşıyor.hal böyleyken erkeğin dırdırını niye çeksin dimi ama???ben olsam bende çekmem kusura bakmasınlarda ozaman erkeklerle gün gelecek sadece çocuk için evlenecekler.
    Cevapla
  • cihan 9 yıl önce Şikayet Et
    oyle "adamlar" var ki evlenecegi es tarifini yaparken calisiyo olsun diyor?? niye 10-20 milyarlik arabaya degil 50-60 liga binecek 80-100 milyarlik evde degil 150-200 milyarlikta oturacak.. cevrenize bi nbakin muhafazakar kesimdekiler bile calisan es arama pesinde, tamam kabul ediyorum bazi insanlar maalesef ekonomik olarak iyi durumda degil ama iyi para kazanan bi erkek israrla calisan kadin diyosa .. diyecek bi sey bulamiyorum
    Cevapla
  • cihan kardeşim 9 yıl önce Şikayet Et
    bunun nedenini parasal bolluk ile açıklayamayız. bak bende çalışmayan okumuş biriyle evlendim; sözde her ikimiz de muhafazakar insanlarız, 5 ay evli beraber yaşadık; esasen eşimin çalışmaya ihtiyacı da yok ama şimdi boşanıyorum. çocuğum yok. Kadın şimdi haksız ve sebepsiz kendisi için epeyce nafaka istiyor. Ama bi kamu kurumunda çalışsaydı, hem kolaylıkla boşanacaktı, hemde evde boş durmaktan sıkılıp boşanmayacaktı. işte o yüzden çalışan isteniyor. Bir daha evlenmeyi düşünmüyorum. Diyelim ki evlenecek oldum kesinlikle sırf bu yüzden çalışanla evlenirim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Süresiz nafakayla ilgili dikkat çeken emsal karar!
Başkent'te kazanan çıkmadı! İlk finalist Dolmabahçe'de belli olacak