Gebelikte şeker yükleme testi yaptırılmalı

Gebelikte şeker hastalığı olup olmadığının belirlenmesi için gebeliğin 20 ile 24. haftaları arasında şeker yükleme testi yapılmalı.

Gebelikte şeker yükleme testi yaptırılmalı
Gebelikte şeker yükleme testi yaptırılmalı
GİRİŞ 02.03.2015 13:13 GÜNCELLEME 02.03.2015 13:13

Şeker yükleme testinin oldukça fazla faydası olduğunu vurgulayanKadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ceren Yıldız Eren, “Şeker yükleme testi normal şartlarda 20 ile 24. Hafta arasında yapılsa da birinci derece akrabalarında şeker hastalığı olanların, daha önceki gebeliklerinde şeker hastalığı sorunu yaşayanların, fazla kilolu olan ya da önceki gebeliklerinde nedensiz gebelik kaybı yaşayanların gebeliklerini öğrenir öğrenmez yükleme testi yaptırmaları uygun olur. Test gerekli durumlarda ileri gebelik haftalarında tekrarlanabilir” dedi.

ŞEKER YÜKLEME TESTİNİN HİÇBİR SAKINCASI YOKTUR

Dr. Eren, gebelikte meydana gelen hormonal değişimlerin bebeğin glikoz ihtiyacını karşılamaya yönelik olduğunun altını çizdi. Bu durumun annede insülin direncine neden olduğunu ve genellikle gebelikte sorun olmazsa doğum sonrasında kendiliğinden düzeleceğini kaydeden Dr. Eren şöyle konuştu;

"Şeker yükleme testi için anne adayı aç karna doktoruna başvurmalıdır. Doktorun tercihine göre 50 gram ya da 75 gram yükleme testi yapılabilir. Sonuçlara göre gebelik şekeri olup olmadığı tespit edilmektedir. Anne adayı test sırasında aşırı aktivitede bulunmamalı ve yemek yememelidir. Bu önlemler testin doğru sonuç vermesi için gereklidir. Gebelikte şeker hastalığı anne adaylarının yüzde 5 kadarında görülmektedir. Bu süreçte oluşan şeker hastalığının yüzde 90’ı gebeliğe bağlıdır ve gebelik sonrası düzelir.

Toplumumuzdaki farklı algıya rağmen şeker yükleme testinin hiçbir sakıncası yoktur. Alınan şeker miktarı günlük hayatta hepimizin defalarca gıdalardan aldığımız şeker miktarından azdır. Farklı olarak test sırasında şeker ölçümü yapılmaktadır. Tüm anne adayları gün içinde yedikleri şekerli gıdalarla defalarca yükleme testi yapmaktadırlar. Yüksek kan şekeri anne adaylarında böbrek enfeksiyonları ve dirençli mantar enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. Bebekte ise ani ölüm riski, kilo fazlalığı ve bebeğin suyunun artması başlıca riskler olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışında bebekte doğum sonrası ani kan şekeri düşüklükleri, solunum zorlukları ve sarılık yaşanabilir.

Tüm bu bilgiler ışığında anne adaylarına takip sırasında doktorlarının önerilerini dikkate alarak sağlıklı bir gebelik geçirmelerini öneririm."

KAYNAK: İHA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak