Gebelikle ilgili yanlış inançlar

Doğu Anadolu Bölgesi'nde insanların hayatını olumsuz etkileyen bazı yanlış inanışlar insan sağlığını bile olumsuz etkileyebiliyor. İşte yanlış inançlar ve uzman tavsiyeleri.

Gebelikle ilgili yanlış inançlar
Gebelikle ilgili yanlış inançlar
GİRİŞ 18.02.2006 10:20 GÜNCELLEME 18.02.2006 10:20

Doğu Anadolu Bölgesi'nde gebelikle ilgili yanlış inanışların olduğu, bu inanışlarda genellikle, bebek erkekse, düşüncelerin olumlu, kız ise olumsuz yönde olduğu belirtildi.

Erzurum Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi Kadın Doğum Uzmanı Dr. Işık Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hastanelerinin, bölgedeki en yoğun doğum hastanesi olduğunu, ayda ortalama 700 doğum gerçekleştiğini söyledi.

Bölgenin değişik illerinden hasta geldiğini kaydeden Akın, doğum hastalarının önemli bir bölümünü kırsal kesimden gelenlerin oluşturduğunu söyledi. Gebelikle ilgili bölgede yanlış inanışların sürdüğünü anlatan Akın, bu inanışların, özellikle kadının psikolojisi, gebelik kararı ve gebelik sürecinde etkili olduğunu vurguladı. -

GEBELİKTEKİ İNANIŞLARDA DA CİNSİYET AYRIMI VAR-

Akın, bölgede gebelikle ilgili kulaktan dolma, yıllardır süregelen inanışların olduğu, bu inanışların bebeğin cinsiyetine göre de değiştiğini ifade etti.

Gebelikle ilgili yanlış inanışlarda, erkek bebeğe yönelik olumlu düşüncenin kıza göre daha baskın olduğunu kaydeden Akın, şunları söyledi: "Gebelikte eğer bebek kız ise annenin çirkinleşeceği, erkek ise güzelleşeceği yönündeki inanış sürüyor. Bu yalnızca kırsalda yaşayan ya da eğitim seviyesi düşük insanlarda yaygın olan bir inanış değil, kentlerdeki, eğitim ve kültür seviyesi yüksek kadınlarda da bu tür düşünceler görülüyor. Bunun yanında, 'bebek kız ise gebeliğin zor, erkek ise gebeliğin kolay geçeceği' yönündeki inanış da hakim."

Akın, söz konusu yanlış inanışlarda bile erkek bebeğin düşüncelerde farklı bir yere konulduğuna dikkat çekti.

-"GEBE KALIRSAM HASTALIĞIM GEÇER" İNANIŞI-

Akın, bölgede yaygın olan inanışlardan birinin de "gebeliğin, kadınlarda bazı hastalıkları gidereceği" yönünde olduğunu söyledi. Rahim ağzı yaraları, düzensiz kanamalar, ur ve kistin gebe kalınınca iyileşeceğine inanıldığını kaydeden Akın, "Sırf hastalığı geçsin diye gebe kalan kadınlar var" dedi.

Akın, yanlış inanışlar arasında "kürtaj olan kadınların bir daha hamile kalamayacağı", "bir kez düşük yapan kadının hep düşük yapacağı", "annenin midesinin ekşidiğinde çocuğun saçlarının çok olacağı" gibi inanışların da bulunduğu söyledi.

Bazı kişilerin bu inanışlara kendilerini kaptırdığını vurgulayan Akın, "Bu nedenle biz, aynı zamanda hastalarımızı bilinçlendirmek için de çaba sarf ediyoruz. Bu tür kulaktan dolma bilgilerin yanlış olduğunu anlatmaya çalışıyoruz" dedi.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kötü haberi duyurdular: Fenerbahçe o ligde oynayamaz! İşte sebebi
Yerel seçimler dünya basınında: Başa baş bir yarış