Kadınlara "pedikür" uyarısı

Kuaför salonlarında "pedikür" adı altında verilen ayak bakım hizmetinin çeşitli hastalıklara neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Kadınlara "pedikür" uyarısı
Kadınlara "pedikür" uyarısı
GİRİŞ 24.10.2015 14:36 GÜNCELLEME 24.10.2015 14:36

Kuaför salonlarında "pedikür" adı altında verilen ayak bakım hizmetinin çeşitli hastalıklara neden olabileceği, pedikürün üniversite eğitimi gerektiren bir tıbbi müdahale olduğu belirtildi.

Paris Podoloji Yüksekokulunda eğitim gördükten sonra Fransa ve Türkiye'de ayak sağlığı uzmanı (podolog) olarak hizmet veren Mehmet Çırak, podolojinin ayaktaki biyomekanik ve yapısal bozuklukları düzeltmeyi amaçladığını söyledi.

Kas yapısı veya kemik yapısına dokunarak ayaktaki birçok rahatsızlığı giderebildiklerine işaret eden Çırak, Avrupa ülkelerinde ve ABD'de ayak sağlığı uzmanlarının yaygın olarak hizmet verdiğini, Türkiye'de ise mesleğinin yeni yaygınlaşmaya başladığını kaydetti.

Türkiye'de ayak bakımı konusunda henüz yeterli bilgilendirmenin yapılmadığını ifade eden Çırak, "Ülkemizde ayak bakımı hala kuaförlerde yapılıyor. Oysa pedikür tıbbi bir müdahaledir. Bizdeki gibi kozmetik veya estetik öncelikli bir işlem değildir" dedi.

Çırak, pedikür hizmeti veren kişinin sadece hijyenik kuralları bilmesinin yeterli olamayacağını vurgulayarak, ilaçlarının etkisini ve kullanılışını inceleyen bir bilim dalı olan farmakoloji hakkında da bilgi sahibi olunması gerektiğini dile getirdi.

"Türkiye'de tırnak kesimine pedikür adı veriliyor"

Kuaförlerde verilen ayak bakım hizmetinin genelde tırnak kesimi, tırnakların inceltilmesi ya da nasırın alınması işlemlerinden ibaret olabileceğini söyleyen Çırak, "Pedikür sırasında uygun ilaçların kullanılıp kullanılmadığını bilmiyoruz. Çok fazla alınan nasır kendini korumaya alıp daha fazla nasır üretilmesine neden olabilir. Hiç alınmayan bir nasırın yan etkileri de farklı olabilir" diye konuştu.

Avrupa'da diş hekimliğiyle aynı statüdeki podoloji bölümlerinden mezun olan uzmanların ayak bakım hizmeti verdiğini kaydeden Mehmet Çırak, Türkiye'de de artık bu işi üniversite ya da yüksekokul mezunlarının yapması gerektiğine dikkati çekti.

Mehmet Çırak, bilinçsiz ayak bakım hizmetinin enfeksiyon ya da kan zehirlenmesi anlamına gelen "septisemi"ye davetiye çıkarabileceğine değinerek, "Biz medikal pedikür yapmıyoruz ama kuaförde pedikür yaptırdıktan sonra rahatsızlanıp da buraya gelenler olabiliyor. Ayakların altında yaralar açıldığını görüyoruz. Özellikle diyabet hastaları için hastalık riski çok daha fazla" diye konuştu.

Sterilizasyonun önemi

Çırak, enfeksiyon riski açısından sterilizasyonun büyük önem taşıdığına dikkati çekerek, kuaför salonlarındaki enstrümanların bu açıdan yetersiz olduğunu savundu.

Kuaför salonlarındaki sterilizasyon cihazlarının sadece koruma işlemi yaptığını belirten Mehmet Çırak, "Eğer bu cihazların içine yerleştirdiğiniz aletler steril değilse herhangi bir faydası olmaz. Gerçek bir sterilizasyon ancak otoklav ile yapılabilir. Bu alet de ancak Türkiye'de ameliyathanelerde ya da diş hekimlerinde bulunabilir" dedi.

Kişiye özel pedikür aletlerinin de yeterli önlem olamayacağını öne süren Çırak, şunları kaydetti:

"Kadınlara önerim, hijyenik açıdan güvendikleri yerlere gitmeleri, pedikür yapan uzmanları bulmalarıdır. Umarım Türkiye'de de ayak bakımı hizmeti yaygınlaşır, bu hizmeti veren üniversite veya yüksekokul mezunları yetişir."

KAYNAK: AA
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar heyecanlandıran gelişmeyi duyurdu! Rekor üstüne rekor kırıldı
Erdoğan sinyali vermişti! Cezası 10 katına çıkıyor