Granite "hayat" veren kadın

İşlenmesi en zor taşlardan olan granit üzerine, oyma tekniğiyle portre çizimleri yapan Züleyha Kurt, nadide eserler ortaya çıkarıyor.

Granite "hayat" veren kadın
Granite "hayat" veren kadın
GİRİŞ 16.01.2016 14:18 GÜNCELLEME 16.01.2016 14:20
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kurt, Türkiye’nin tanınmış heykeltıraşlarından Mehmet Atay’ın tavsiyesi üzerine bu sanata yöneldiğini kaydetti.

Granit üzerine yapılan çalışmalarda en önemli şartın dikkat olduğuna değinen Kurt, ufak bir hatanın geri dönüşünün olmadığını, çalışmaya başka bir granit üzerinde yeninden başlamak zorunda kalındığını aktardı.

Granit işlemeciliğine bir yıl önce başladığını ve kısa sürede önemli mesafe aldığını ifade eden Kurt, "Daha önce uzun yıllar üç boyutlu mozaik çalışmaları ve seramik üzerine çizimler yaptım. Daha sonra granit işlemeye yöneldim. Ana malzememiz olan granit, elmas gibi çok sert bir taş olduğu için çizimler zor oluyor. Örnek resme bakarak büyük bir konsantrasyon içinde ince ince işliyoruz. Bir yılda 12 eser ortaya çıkarabildim" diye konuştu.

El gücüne ihtiyaç olduğu için yorucu kabul edilen bu sanatın kadınlar tarafından ilgi görmemesinden yakınan Kurt, sözlerine şöyle devam etti:

"18 yıldır çeşitli sanat dallarında çizim yapıyorum. Başkalarından farkım olsun istedim, tanınmış heykeltıraş ve granit sanatçısı Mehmet Atay çizimlerimi beğendi, beni granite yönlendirdi. Dünyada bu alanda bilinen başka bir kadın granit sanatçı olmadığı için, bir ilke imza atmak amacıyla başladım. Kadınlar adına onur duyuyorum. Granit işlemeciliği, eli çok yorduğu için erkek sanatçılar tarafından yürütülüyor ama kadınlara da tavsiye ediyoruz."

Çeşitli illerden sergi teklifleri aldığını, bahar aylarında Samsun, Eskişehir ve Nevşehir’de eserlerinin görücüye çıkacağını anlatan Kurt, Ulu Önder Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun portrelerini de tamamladığını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın porte çizimini yaparken hata olmaması için uzun uğraşlar verdiğini ve çalışma sırasında çok heyecanlandığını dile getiren Kurt, siyah granit üzerine işlediği Erdoğan portresini, kendisine bizzat takdim etmek istediğini sözlerine ekledi.

KAYNAK: AA
YORUMLAR 1
  • nermin 8 yıl önce Şikayet Et
    Kızım ; suret çizmek günah , hadislerde yer alıyor .
    Cevapla
DİĞER HABERLER
CHP kurultayı iptal edilebilir! Delege tezgahı ortaya çıkıyor
Elektrik ve doğal gaz fiyatlarında nisanda değişiklik olmayacak