Hamileyken saç boyanır mı?

Saç boyalarında çok sayıda kimyasal madde olduğu için gebelik döneminde risk oluşturacağı belirtildi.

Hamileyken saç boyanır mı?
Hamileyken saç boyanır mı?
GİRİŞ 06.09.2016 16:03 GÜNCELLEME 06.09.2016 16:03
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Aslı Alay, "Kimyasal maddelerin bir kısmı 2016 yılı itibari ile Avrupa birliği tarafından kullanımdan kaldırılmıştır. Saç boyaları içerdiği kimyasallara göre kalıcı, yarı kalıcı ve geçici olarak gruplara ayrılmıştır. Bunlardan kalıcı boyalar sağlımız açısından sorun oluşturan gruptur." dedi.

Kalıcı boyaların hidrojen peroksit içerdiğini dile getiren Op. Dr. Alay, "Saça rengini veren melanini parçalarlar. Aynı zamanda saçta oksitlenme yani kimyasal bir reaksiyona yol açar. Koyu renk ile yapılan boyamalarda saça hasar daha fazla olmaktadır. Özellikle koyu renkli boyalar ile birtakım kanserler arasında, çok güçlü kanıtlar bulunmamakla birlikte, bağlantı olduğu konusunda çalışmalar mevcuttur. Bunlar arasında meme, mesane, beyin tümörü sayılabilir. Özellikle lenfomanın saç boyası kullanımı ile artış gösterebileceğinden ailesinde kanser (lenfoma öyküsü) olan kadınlara saç boyası kullanımı önerilmemelidir." diye konuştu.

"Gebelikte saç boyama riskli"

Gebelikte saç boyası kullanımının fetüs açısından risklerinin yıllardır araştırma konusu olduğunu kaydeden Op. Dr. Alay, "Bazı çalışmalarda saç boyası kullanımının çocukluk çağı kanserlerinde artış yapabileceğini göstermiştir. Saç boyası güvenirliliği konusunda kesin ve net sonuçlar olmadığı anne adayları ile mutlaka paylaşılmalıdır. Saç boyası ile teması oldukça fazla olan kuaför gebeler üzerindeki çalışmalarda bebeklerin doğum kilosunun daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Bu durum saç boyasının sadece temas ile değil de, boyanın içerdiği kimyasalların solunulmasıyla da zarar verebileceği düşünülmektedir." ifadelerini kullandı.

"Saç boyası 3'üncü ayın sonrasına ertelenmeli"

Op. Dr. Alay, "Tüm bunlar gösteriyor ki saç boyaması mutlaka gerekiyorsa gebeliğin 3'üncü ayı sonrasına ertelenmelidir. Kuaför salonunun havalandırma şartları oldukça önemli olup, kişi boya kokusu hakim olan odada durmamalıdır. Boyama işlemi sırasında mutlaka eldiven kullanılmalı, boya ile temastan kaçınılmalı, saç dibine uygulama yapılmamalıdır. Boya uzun süre saçta tutulmamalıdır. İşlem sonrası saçların yıkanması ve durulanması önemlidir. Kullanılan boya türü de oldukça dikkatli seçilmelidir. Yarı kalıcı boyalar ve saç dibinden uzak uygulamalar yapılması anne ve bebek sağlığı açısından önemlidir." şeklinde konuştu. 

KAYNAK: İHA
YORUMLAR 1
  • nurşen 3 yıl önce Şikayet Et
    benim doktorumda 3.ayın sonrasında bitkisel şampuanla boyayabileceğimi söyledi araştırdım ve eczane tavsiyesiyle Zigavus'un bitkisel boyasını kullanmaya başladım memnun da kaldım tavsiye ederim
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Uzmanından bomba iddia! Türkiye petrol üretiminde Orta Doğu ülkelerine ortak olacak
Merak edilen 3 ilin daha anket sonuçları paylaşıldı! Rüzgar tersine döndü