Sadece 'beyaz kadın' yok

KADEM Başkanı Aydın: Kadın sorunlarının temelinde Batı'nın oluşturduğu 'beyaz kadın' profili var. Biz de ikinci zirveyle bu bakış açısını değiştirmeyi hedefliyoruz.

Sadece 'beyaz kadın' yok
Sadece 'beyaz kadın' yok
GİRİŞ 21.11.2016 11:33 GÜNCELLEME 21.11.2016 11:33

KADEM Başkanı Sare Aydın Yılmaz, Serdar Sağlam'ın sorularını cevapladı.

İlki 2014’te düzenlenen ikincisi ise 25-26 Kasım’da İstranbul’da gerçekleştirilecek Kadın ve Adalet Zirvesi’nin bu yılki tema başlığı ‘Adalet için Ses Ver!’ olarak belirlendi. Zirveyi düzenleyen Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Genel Başkanı Sare Aydın Yılmaz, AKŞAM’ın sorularını yanıtlayarak amaçlarını anlattı.

Zirvede konuşacak isimlerden biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan olacak. Erdoğan’ın kadınlarına yönelik desteği elinizi güçlendiriyor mu? 

İş hayatına, sosyal hayata daha fazla katılan donanımlı kadınlarına sayısındaki niceliksel artış AK Parti ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın muhafazkar, başörtülü kadınları özel hayattan kamu hayatına taşımasıyla, bunun önünü açmasıyla başladı. Niteliksel olarak da her geçen gün hak peşinde koşan kadın kendini hayatın merkezinde ve iş hayatının içinde buldu. Bunu sağlayan özel hayatın kamu hayatına taşınmasıdır. İktidarı belirleyen en önemli seçmen kitlesidir kadınlar. 

ÖZGECAN DESTEĞİ 

Somut olarak bunu görebiliyoruz… 

Özgecan meselesinde Sayın Cumhurbaşkanımızdan inisiyatif kullanmasını rica ettik. O da kızlarını Özgecan’ın ailesine gönderdi. Bunlar bir devlet başkanının toplumun dönüşümünde gösterebileceği en önemli şeylerdi. G20 kapsamında ilk defa Türkiye’de w20 (Women20) Sayın Cumhurbaşkanının önerisiyle kuruldu. Üstelik içinde STK’lar yer aldı.

Kadın-erkek eşitliği şart

Batı tarafından dünyaya empoze edilen bir kadın imajı var. Dünyada sadece beyaz kadın yok. Bu dayatılan kadın anlayışı Müslüman ya da diğer kültürde olan ülkelerde kabul görmüyor. Dolayısıyla bu ülkeler kendi değer ve dokularından, kodlarından beslenen politikalara ihtiyaç duyuyor. Bu zirveyle Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Asya’ya yeni bakış açıları getirmek istiyoruz. Biz kadın ve erkek arasındaki ilişkilerin eşitlik ve adalet üzerinden tanzim edilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

400 bildiriden 30’u seçildi

“Zirvemizin bu yılki tema başlığı ‘Adalet için ses ver’ olarak belirlendi. Dünyadan 400’e yakın bildiri aldık 30’unu seçerek konuşmacı olarak davet etti. Dünyadan 12 bakan zirveye katılacak. BM düzeyinden, çok sayıda kadın konuşma yapacak. Mülteci kadınlar da zirvede yer alarak, katılımcılara hitap edecek.”

Tüm bölgeye açık mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, diğer derneklere verdiği destek gibi bize de destek verdi çünkü bize inandı. Bizim amacımız dindar, muhafazkar kadının toplumda hak ettiği statüyü kazanması. Karar mekanizmalarında aktif rol alması. Cumhurbaşkanımız da kadını ekonomiye dahil etmeden devleti ve ekonomiyi güçlendiremeyeceğimizi ifade etti. Bizim söylemimizi kabul eden Erdoğan “Kadın güçlenirse ben güçlü olurum” mesajını tüm bölgeye ve dünyaya veriyor.

KAYNAK: AKŞAM
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
İsrail'in saldırısı sonrası İran'dan peş peşe açıklamalar
Türk havacılığının altın çağı! TEBER Güdüm Kiti atış testi!