Şakşuka nasıl yapılır? İşte enfes şakşuka tarifi

Patlıcanın en lezzetli hallerinden biri olan şakşuka mezesi nasıl yapılır? Pratik şakşuka tarifi haberimizde.

Şakşuka nasıl yapılır? İşte enfes şakşuka tarifi
Şakşuka nasıl yapılır? İşte enfes şakşuka tarifi
GİRİŞ 20.07.2017 17:11 GÜNCELLEME 20.07.2017 17:11
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Vazgeçilmez yaz sebzelerinden patlıcanın bir meze alternatifi olan şakşuka Akdeniz yöresinin ünlü lezzetlerinden. Özellikle Antalya yöresine özgü olan şakşuka lezzetinden önce adıyla dikkatimizi çekiyor.

Arapça olduğu söylenen kelimenin kökeniyle alakalı pek çok yorumu mevcut. “Şak şuk” doğrama seslerinden geldiği görüşlerden yalnızca biri. Patlıcanların minik minik doğranmasıyla işe başlanması bu görüşü destekler nitelikte. İşte enfes şakşuka tarifi;

MALZEMELER

3 adet orta boy patlıcan

1 adet orta boy kuru soğan

2 diş sarımsak

2 adet orta boy yeşilbiber

2 adet büyük boy domates

1 tatlı kaşığı domates salçası

4 yemek kaşığı Ayçiçek yağı

1/2 çay kaşığı tuz

1/4 demet maydanoz

1 su bardağı sıcak su

Patlıcanları kızartmak için:1 su bardağı Ayçiçek yağı

YAPILIŞI

Tarife başlamadan önce yapılması gereken en önemli şey iyi patlıcan seçimidir. Özellikle şakşuka için alacağınız patlıcanın çekirdeksiz yani körpe olması gerekir.

Saplarından kesildikten sonra alaca şeklinde soyulan patlıcanlar küçük küpler halinde kesilir. Kızartmadan evvel doğranan patlıcanlar tuzlu suya atılır. Tuzlu suyu süzdükten sonra kâğıt havluyla iyice kurulanması gerekiyor. Yoksa kızartırken yağınız sıçrama yapar.

Bir yanda da kabukları soyulan domatesler küp küp doğranır. Yeşilbiberler de çekirdekleri çıkartılıp ince ince doğranır.

Kuru soğan küçük, yemeklik şekilde doğranır. Sarımsaklar da maydanozla birlikte incecik kıyılır.

Kızartma yağı tencereye alınır ve kızdırılır. Doğranmış ve kurulanmış patlıcanlar rengi değişene kadar kızartılır. Yanmamasına özen gösterilmeli çünkü minik boyutuyla çok hızlı pişebilir. Yağdan alınan patlıcanlar kâğıt havlu serilmiş tabağa alınır. Patlıcanların fazla yağlarını bırakmaları sağlanır.

Diğer bir tarafta da 4 yemek kaşığı Ayçiçek yağı ayrı bir tencereye alınır. Öne doğranmış soğan ve sarımsaklar hafifçe sotelenir. Sonra yeşilbiberler içine katılır. Son olarak da salça ve doğranan domatesler eklenir suyunu çekmesi için kısık ateşte bırakılır. Sosun durumuna göre sıcak su katıp çektirilebilir. En son tuz da eklenince sos hazır hale gelir.

Kızarmış patlıcanların üzerine yapılan domatesli sos gezdirilir ve karıştırılır. Üzeri önceden kıyılan maydanozlarla süslenir ve servise hazır hale gelir. Arzuya göre ister sıcak ister soğuk yenebilir.

Afiyet Olsun!

YORUMLAR 1
  • defne 5 yıl önce Şikayet Et
    Bilmiyorum yapivam sizce güzel olurmu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Bakan Bayraktar'dan müjde! 'Birkaç ay içinde kazacağız'
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan İranlı mevkidaşıyla görüştü