Dondurmalı İrmik Helvası tarifi ve püf noktası

Genellikle kış günlerinin tatlısı olan sıcacık irmik helvasını buz gibi dondurmayla buluşturduk. İki zıt kutbun ahengi dondurmalı irmik helvası nasıl yapılır?

Dondurmalı İrmik Helvası tarifi ve püf noktası
Dondurmalı İrmik Helvası tarifi ve püf noktası
GİRİŞ 24.07.2017 16:36 GÜNCELLEME 24.07.2017 16:36

Asırlardır kültürümüzün bir parçası olan helva kimi zaman sevinçlerin, kimi zaman üzüntülerin, doğumların, ölümlerin her türlü toplantının ağızları tatlandıran birleştirici unsurudur. Pek çok türüyle vazgeçilmezlerimiz arasına giren helvanın en güzellerinden biri de irmiğin aşka gelmiş hali irmik helvasıdır.

Mis gibi tereyağı ile kavrulmuş, şerbetindeki sütle hafifletilmiş ve içindeki sürprizli dondurmasıyla damaklara şenlik getirecek irmik helvası tarifi...

Malzemeler:

3,5 su bardağı

250 gr. tereyağı

1,5 su bardağı su

3 su bardağı süt

2 su bardağı toz şeker

500 gr. kaymaklı dondurma

Üzeri için;

 1 çay bardağı tahin

Tarçın, ceviz, dolmalık fıstık vb.

Yapılışı:

Tereyağı geniş bir tencereye alınır ve erimeye bırakılır. Yağ eriyince irmikler tencereye ilave edilir ve kısık ateşte yavaş yavaş kavrulur. Kavurma işlemini ağırdan almak önemlidir. Yüksek ateş irmiklerin yağ ile beraber kolayca yanmasına sebep olacaktır. İrmikler ağır ağır renkleri hafif dönene kadar kavrulur.

Başka bir tencereye su, süt ve toz şeker konur ve kaynamak üzere ocağa alınır. Kaynadıktan sonra rengi dönen irmiklere yavaş yavaş karıştırılarak eklenir. Şerbeti ekleme sırasında irmiğin bulunduğu tencerenin kapağının dökülen şerbetin girmesine kâfi gelecek kadar açık olması gerekir. Şerbet eklenirken yavaş ve dikkatli olunması önemlidir. Zira çıkan buhara maruz kalmak ciddi yanıklara sebep olabilir.

Kavrulan irmikler şerbetle kavuştuktan sonra iyice karıştırılır ve kapağı tamamen kapalı şekilde 5-10 dakika demlenmeye bırakılır. Helva istenen kıvama gelinde altı kapanır ve ocaktan alınır.

Sıra geldi dondurmayla buluşturmaya. Çukur bir kâse alınır ve içerisine bir kepçe kadar helvadan konur. Ortası çukurlaşacak şekilde kâseye bastırılır. Sonra çukur kısma bir top dondurma konur. Dondurma üzerine bir miktar helva daha konur ve dondurmanın gizlenmesi sağlanır. Kasedeki helva dondurma karışımı düz bir servis tabağına ters çevrilir. Helvanın üzerine ince bir şekilde tahin gezdirilir ve tarçın serpilir (bir parça ceviz de konulabilir). Böylece lezzet göklere çıkartılır.

Afiyet Olsun!

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Fitch Ratings'den Türkiye açıklaması: 'Atılması gereken adımlar var'
Son dakika: 25 kişinin öldüğü faciada kararlar açıklandı!