Çocuklara tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılır? Hangi yöntemlere başvurulur?

Annelerin en çok korktuğu ve doğru yaklaşım sergileyebilmek için araştırmalar yaptığı en sıkıntılı dönemdir, çocuklarda tuvalet alışkanlığı... Çocuklarda tuvalet alışkanlığının en temel kuralı doğru zamanı bulabilmektir. Çocuklar genellikle 18-24 aylar arasında fiziksel olarak hazır hale gelmiş olurlar. Annelerin yakın takibi doğrultusunda tuvalet eğitimi başlayabilir. Peki çocuklara tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılır?

Çocuklara tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılır? Hangi yöntemlere başvurulur?
Çocuklara tuvalet alışkanlığı nasıl kazandırılır? Hangi yöntemlere başvurulur?
GİRİŞ 14.04.2018 10:20 GÜNCELLEME 14.04.2018 10:20

Belli bir dönem sonra anne ve babaların en çok düşündüğü ve sıkıntı yaptığı problemlerden birisi tuvalet eğitimidir. Bu zorlu aşamanın en temel kuralı, çocuğun bu değişime hazır olup olmamasıdır. Çocuğun 18 ve 24 ay arasında fiziksel olarak bu eğitime hazır olabilirler. Ancak bu durum her çocukta farklılık göstereceğinden dolayı anne ve babaların bu süreçte çocuklarını çok iyi analiz etmeleri gerekir. Peki çocuklara tuvalet eğitimi nasıl kazandırılır? 

tuvalet eğitimi

 

 

ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİ NASIL KAZANDIRILIR?

Çocuklarda tuvalet eğitiminin en temel kuralı doğru zamandır. Çocuğun bu eğitime hazır olması için bağırsakların veya mesanenin dolduğunun farkında olabilme, idrar ve dışkıyı tutabilme ayrıca söylenenleri anlayabilme yeteneklerinin kazanılmış olması gerekir. Çocuğun hayatında büyük değişikliklerin olduğu bir dönem ise (kardeş doğumu, ev taşınma, ölüm vb.), tuvalet eğitimini verecek ebeveyn yeterli zaman ayıramayacaksa  veya eğitim süreci kesintiye uğrama riski var ise eğitime başlanmamalı ve daha uygun bir zaman beklenmelidir. Çocuğun tuvalet eğitimine hazır olduğunu düşünüyorsanız aşağıdaki yöntemler ile başlayabilirsiniz;

* Öncelikle tuvalet alışkanlığı konusunda çocuğa kitaplar okuyun. Kullanacağı malzemeleri, külot, lazımlık, sifon, çiş, kaka gibi terimler hakkında bilgisinin olmasını sağlayın.

* Sırasıyla yapılması gerekenler konusunda tuvalet eğitimi kartlarından tuvalete girme ve temizlenme sırası hakkında fikir edinmesine yardımcı olun.

* Tuvalete gittiğinizde çocuğunuzu da götürün. Çocuklar görerek çok daha kolay öğrenirler.

tuvalet eğitimi

* Başlangıçta kıyafetli dahi olsa lazımlığa belirli bir süre oturmasını sağlayın. Bir süre sonra bunu rutine döndürmesine destek olun. Belirli bir süre sonra ona artık çişini ve kakasını lazımlığa yapması gerektiğini anlatın.

* Bebek bezini çıkarın ve bir daha takmayın. En büyük yanlışlardan biri tuvalet eğitimine başladıktan sonra ya geceleri ya bir yerlere giderken ya da zaman zaman sabahları bebek bezini tekrar takmaktır. Bu çocuğun kafasının karışmasına sebep olur.

* Daha önceden belirlenen, çocuğun tuvaletinin sık geldiği saatlerde çocuğu tuvalete götürün. İlk başlarda tuvaletini hemen yapamaması olağan bir durumdur, onu yüreklendirerek sabırla tuvaletini yapmasını bekleyin.

* Çocuk tuvaletini istenilen şekilde yaptığında onu tebrik ederek küçük ödüller verin. Bu onun tuvalet eğitiminde hevesli ve istekli bir ruh haline girmesini sağlayacaktır.

tuvalet eğitimi

ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ GECE NASIL VERİLİR?

* Gündüz tuvalet eğitimi tamamlandıktan, belli bir düzene oturduktan sonra gece tuvalet eğitimine başlamalıdır.

* Çocuğunuzu gündüz olduğu gibi gece de bezsiz yatırmalısınız. Bebek bezi bağlamak yerine yatağına koruyucu bir bez serebilirsiniz.

* Çocuğa yatmadan önceki son 2 saatte sıvı vermeyin.

* Tuvalet eğitiminde gece uyandırma sıklığını çocuğunuzu gözlemleyerek belirlemelisiniz. Normalde 1-2 saatte bir çocuğunuzu uyandırabilirsiniz ama bu süre her çocukta farklılık gösterebilir.

* Gece tuvalet alışkanlığı kazandırmak gündüze göre daha zordur. Çocuğa baskı yapmayın, altına kaçırdığı zaman ona kızmayın. 5-6 yaşına kadar gece tuvalet alışkanlığı kazanamaması normaldir.

tuvalet eğitimi

ÇOCUĞUN BEZİ ÇIKARMAYA HAZIR OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

* Rahatlıkla yürüyebiliyorsa,

* Kendini birkaç kelime dahi olsa ifade edebiliyorsa,

* Basit istekleri yerine getirebiliyorsa,

* Kendi başına kıyafetlerini çıkartabiliyorsa,

* Gün içinde bezi 2-3 saat kuru kalıyorsa,

* Öğle uykusundan kuru kalkıyorsa,

* Bezi ıslandığında rahatsızlık duyuyorsa, tuvalet alışkanlığı için hazır olabilir.

tuvalet eğitimi

ÇOCUKLARA TUVALET EĞİTİMİ NE ZAMAN VERİLİR?

Çocukların idrar torbasının gelişimi 15-18 aylarda başlar. Çocuklar çişlerini geceleri daha az yaparken gündüzleri bu süre yaklaşık 3 saatte birdir. Bu süreç, 15 aylıktan 3 yaşına kadar değişebilir.

Tuvalet eğitimi için ideal yaş aralığı 2- 2,5 yaş arası. Fakat elbette bu zaman, çocuktan çocuğa göre değişebilir. Tuvalet eğitimine başlama zamanını belirlerken çocuğunun psikolojik olarak hazır olup olmadığına da dikkat etmen gerek.

tuvalet eğitimi

TUVALET EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

* Az zamanda çok büyük bir başarı beklemeyin. Evet, 1-2 günde bile tuvalet alışkanlığı kazanan çocuklar da var. Ama çoğu çocuk için tuvalet eğitimi bu kadar kısa sürmez!

* Kazalar olduğunda ya da başarısızlık durumunda çocuğunuzu azarlamayın, cezalandırmayın, utandırmayın.

* Bazı anneler çocuğun altını değiştirirken tiksindiğini belli eden davranışlar sergilerle ve bu durum çocuk üzerinde olumsuz etkiler bırakır. Çocuk kaka ve idrar yapmanın kötü bir davranış olduğunu düşünür. Tiksinseniz bile bunu çocuğunuza belli etmeyin.

* Kazaları önleyeceğinizi düşünerek sıvı kısıtlaması yapmayın. Bu hem sağlıksız olur hem de etkisiz.

* Çocuğunuzun kolay kaka yapması için laksatif, fitil kullanımı gibi doğal olmayan yollara başvurmayın.

* Çocuğunuzu lazımlığa zorla oturtmayın.

* Umudunuzu yitirmeyin. Bazen çok umutsuz olduğunu düşündüğünüz zamanlar olabilir. Ancak tuvalet eğitimi sonsuza kadar sürmeyecek.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Hakan Fidan ilk kez detaylı anlattı! 7 Şubat MİT krizi neden yaşandı?
Ligden mi çekiliyorlar? Fenerbahçe'den flaş karar