Leziz çiğ köfte yapmanın püf noktaları

İyi çiğ köfte nasıl yoğrulur? malzeme nasıl seçilmeli? Yanında ne içilmeli? Çigköftenin hamur gibi cıvık ya da tersine sert olması nasıl engellenir? işin ustasından incelikler:

Leziz çiğ köfte yapmanın püf noktaları
Leziz çiğ köfte yapmanın püf noktaları
GİRİŞ 12.08.2008 11:04 GÜNCELLEME 12.08.2008 11:04
Bu Habere 18 Yorum Yapılmış

Şanlıurfalı ustalar, çiğ köfte yoğurmanın püf noktalarını açıkladı.

Şanlıurfalı çiğ köfte ustaları; 8 kişilik çiğ köfteye 4 su bardağı köftelik bulgur, 500 gram dövülmüş veya çekilmiş yağsız kırmızı et, 6 yemek kaşığı kuru isot (pul biber), 1 tatlı kaşığı tuz, biraz karabiber ve tarçın, 8-10 adet yeşil soğan, 1 kuru soğan, 1 demet maydanoz, 1 tatlı kaşığı salça konulması gerektiğini dile getirdi.

Ustalar, lezzetli bir çiğ köftenin nasıl yoğrulacağını ise şöyle anlattı:

"Yeşil soğan ve maydanoz yıkanıp incecik doğranarak daha sonra karıştırılmak üzere bekletilir.

Daha sonra özel olarak yaptırılmış köfte leğenine, tuz, kuru isot, tarçın, karabiber, salça, et, doğranmış kuru soğan ve sarımsak alınarak yoğrulmaya başlanır. İyice karışınca çiğ köftelik bulgur yavaş yavaş alınarak yoğrulmaya devam edilir.

Leğendeki malzemeler, çok az suyla yavaşça bastırılarak bulgur yumuşayıncaya kadar yoğrulur. Kıvamına gelinceye kadar yoğrulan çiğ köfteye önceden hazırlanmış maydanoz ve soğan karışımı eklenir, hafifçe ezilerek toparlanır. Avuç içi halinde sıkım yapılarak tabaklara konulur.

Tabağın etrafı marul, salatalık, nane semiz otu ve turpla bezenerek servis yapılır."

kullan

SİNİRLER TEMİZLENMELİ MUTLAKA İSOT KULLANILMALI

Çiğ köfte yapımındaki püf noktaları da açıklayan usta eller şu ince noktalara dikkat çekti: 

 "Sert bulgurla yapılan çiğ köfte güzel olur. Bulgur çiğ köfte yapılmadan önce ezilerek içindeki kepekler ayıklanmalıdır. Çiğ köftede mutlaka Şanlıurfa isotu kullanılmalıdır. Çiğ köfteye konulacak kırmızı etin içindeki sinirler çok iyi temizlenmelidir. Kırmızı et dövülerek veya macun gibi oluncaya kadar çekilmelidir" 

AZ OLURSA SERT ÇOK OLURSA HAMUR OLUR

"Çiğ köfte az yoğrulursa bulguru sert kalır çok yoğrulursa hamur olur"

ÇİĞ KÖFTEYE YAZIN BUZ KONULMALI

"Çiğ köfte az su alınarak yoğrulmalıdır. Yazın çiğ köfteyoğrulurken buz kullanılmalıdır. Çiğköfte yoğrulduktan hemen sonra yenmelidir. Çiğköftenin yanında içecek olarak ayran verilmelidir" tavsiyelerinde bulundu.

(İHA)

YORUMLAR 18
  • emre 9 yıl önce Şikayet Et
    çok kuru oldu daha çok yoğurursak kıvamına gelirmi ??
    Cevapla
  • Ali Osman 11 yıl önce Şikayet Et
    Güzel Püf Noktalar. Merhaba, Bu Püf Noktaları Özel Yapılan Bir Sitede Paylaşırsam Suç Olur mu Yardımcı Olabilir misiniz? sitem Editör'ün notu:Sayın yorumcumuz yorumlarda linklere yer verilmemektedir.Selamlar
    Cevapla
  • hacı mustafa ersözlü 13 yıl önce Şikayet Et
    Fazla Acı Zararlıdır. Her şeyin fazlası zarardır.
    Cevapla
  • tolga can 15 yıl önce Şikayet Et
    Çiy Köfte. Çiğ köfte yapımı çok zahmetli bir iştir. Yapımı da bir o kadar uzun sürmektedir. Bu yüzden çiğ köfteyi yapıp yemek Fast Food kavramı içine girmez. Ancak hazır çiğ köfte alıp yemek hızlı yemek kavramına örnek olabilir.Doğuda çiğ köfte kıymayla – etle yapılır ve genellikle , kutlamalarda , düğünlerde , sıra gecelerinde , kına gecelerinde , özel günlerde ve misafir gelince yapılır. Bundan dolayı çiğ köfte orada bulunan herkese yetecek çoklukta yapılır. Bundan dolayı eğer çiğ köfte doğuda taze sevilmektedir.
    Cevapla
  • Urfalı 15 yıl önce Şikayet Et
    Sayın guddusiozturk. o linkini verdiğiniz şeyin sebebi çiğköfte veya çiğ et değildir.öyle olsa urfa'da sağlam insan kalmazdı ve dahi çiğ etin yendiği dünyanın çeşitli bölgelerinde bu gibi şeyler ayyuka çıkardı.onun sebebi başka birşeydir, nasıl çarpıtıyorsun ya.Ama şunu söyleyeyim size çiğköfte bağırsak parazitlerine sebep olabilir.olmaması için etin çok çok taze olması, hatta hayvanın kesilip etin buzdolabında falan hiç bekletmeden yapılması ve hemen yenmesi, ayrıca bir kaç saat bile olsa kalan çiğköftenin asla yenmemesi gerek
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tokat'ta peş peşe depremler: 4,4 büyüklüğünde bir deprem daha!
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak