Adet dışı kanamalara dikkat ediniz!

İlişki sonrası ya da adet döneminin dışında gerçekleşen kanamalar 35 yaş üstü kadınlara kanser hastalığı gibi ciddi hastalıkların habercisi olabiliyor.

Adet dışı kanamalara dikkat ediniz!
Adet dışı kanamalara dikkat ediniz!
GİRİŞ 08.07.2010 13:44 GÜNCELLEME 08.07.2010 13:44
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Başta vajinal kanserler, myom, enfeksiyon ya da kistlerin habercisi olabilecek adet dışı kanamaların mutlaka önemsenmesi gerektiği belirtiliyor. Göztepe Medical Park Hastane Kompleksi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Mine Kaymakçı, özellikle 35-40 yaş sonrası olan ara kanamalarda kesinlikle doktor muayenesinin şart olduğunu ve gerekli tetkiklerin yapılması gerektiğini açıkladı. Opr. Dr. Mine Kaymakçı, adet dışı kanamaların ne kadar önemsenmesi gerektiğini ve hangi nedenlere bağlı ortaya çıkabileceklerini anlattı.

40 Yaşından Sonra Önemli

Genç yaş grubunda görülen kanamaların en sık görülme nedenleri arasında hormonal bozukluklar, yumurtlama bozuklukları ve gebelikle ilgili kanamaların geldiğini belirten Dr. Kaymakçı, "Bu kanamaların dışında görülen ikinci sıklıktaki kanama nedeni ise myom, kist polip, yara gibi iyi huylu oluşumlardır. Bunlar genelde ilaç tedavisi veya bazen cerrahi müdahale ile tedavi edilir. Ancak nadir de olsa jinekolojik kanserler kanamaya yol açabilir. Orta ve ileri yaş grubunda ise ilk akla gelen adet dışı kanama nedeni, jinekolojik kanserlerdir" diye konuştu.

Ciddiye Alınmalı

"Her zaman, her türlü vajinal kanama ciddiye alınmalıdır" diyerek adet dışı kanamaların öneminin altını çizen Dr. Kaymakçı, "Ciddiye almaktan kastımız, panik yapılması ve her kanamanın 'eyvah kanser oldum' şeklinde anlaşılması elbetteki değil, ama her kanama vücutta aksayan bir şeyin habercisidir. Bu aksaklık strese bağlı basit bir hormonal dalgalanma da olabilir, kist veya myom gibi daha ciddi bir süreç olabilir veya daha da ciddi bir malign tümör (kanser) olabilir. Bunun ayrımını bırakın jinekoloğunuz yapsın. Size düşen ise adet dışı bir vajınal kanamanız varsa, en kısa zamanda jinekoloğunuza başvurmaktır" dedi.

Cinsel ilişkiden sonra kanama olması rahim ağzı yarasının ve bazen de kanserinin erken habercisi olabileceğini anlatan Dr. Mine Kaymakçı, şöyle konuştu:

"Yapılacak jinekolojik muayene ve smear testi (rahim ağzından, ucu fırçalı bir çubukla alınan sürüntüde hücre taranması) ile erken tanı ve tedavi mümkündür. Tabi ki her kanama bu kadar ciddi bir nedene bağlı olmayabilir. Bazen basit vajinal enfeksiyonlar, vajinanın ilişkiye bağlı hafif sıyrık kanamaya neden olabilir ama yine de ihmal edilmemelidir."

Sık Partner Değiştirenler Dikkat!

Çok partnerlilik veya sık partner değişiminin, cinsel yolla bulaşan hastalıklara zemin hazırlayabileceğini söyleyen Dr. Kaymakçı, "Bu da rahim ağzı yarası ve rahim ağzı kanseri için önemli bir risk faktörüdür. Özellikle HPV denilen ve genital bölgede siğillere neden olan bir virusün, rahim ağzı kanserine yolaçabileceğini biliyoruz. Bu virüse karşı aşı ile korunmak mümkün. Eğer çok partnertli ve/veya sık partner değiştiren biriyseniz kanamalar çok daha cönemli şeylerin habercisi olabilir. Jinekoloğunuzla devamlı iletişim halinde olmanızı öneririz" diye konuştu.

Kaynak:Leyditurk.com

YORUMLAR 19
  • Fatma 4 yıl önce Şikayet Et
    Hocam 2 ay boyunca kanamlı parça düşüyorum sebebi ne olabilir ilaç tedavisi görüyorum bana et parçası var dediler
    Cevapla
  • GIGI 6 yıl önce Şikayet Et
    Annem 75 yasinda onbes gun ara ile uc defa oldu vajinal kanamasi var ,sebebi ne olabilir?
    Cevapla
  • Husna 6 yıl önce Şikayet Et
    Hocam ben 7 aydir doğum yapmışım adet ten haric kanama oluyor ne yapmalıyım
    Cevapla
  • Çağla 7 yıl önce Şikayet Et
    Ben 5 ayda 8 9 ayda bir adet görüyorum yaşım 18 adet olmadigim halde birkez siyah kan akıntısı oldu araştırıyorum hamilelik riski diyor bekar kızım korkuyorum sizce böyle olabilir mi lutfen yardım edin
    Cevapla
  • Meryem 7 yıl önce Şikayet Et
    48 yasindayim 2 aydir kanamam var kanserin belirtisimi acaba
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tarım Kredi Market'ten yeni indirim! Yeni liste yayınlandı
Merkez Bankası anketi açıkladı: İşte yıl sonu dolar ve enflasyon tahmini