Şişmanların internetle gelen moda devrimi

Kilolu moda tutkunları, internet sayesinde özgürlüklerini yeniden kazandı. Eskiden kilolarını saklamaya çalışan kadınlar artık bedenlerini saklamadan istedikleri gibi giyiniyorlar.

Şişmanların internetle gelen moda devrimi
Şişmanların internetle gelen moda devrimi
GİRİŞ 02.01.2012 16:19 GÜNCELLEME 02.01.2012 16:19

Eskiden şişman kadınlar ve erkekler için modanın basit kuralları vardı: Dikkat çekmeyen tonlardan şaşma, çizgili ve geniş kalıplı giysilerden kaçın, dökümlü şeyler giy ve tayt giymenin bir hak değil ayrıcalık olduğunu unutma!

Kısacası moda, gizlenmek ve ortadan kaybolmak demekti. Ama bu mesajdan ikna olmayanlar da vardı. Şimdiyse internet siteleri kilolu kadınlar ve erkeklerin bu kuralları altüst eden fotoğraflarıyla dolu.

KİLOLULAR İÇİN CESUR KIYAFETLER

Hay Fat Chick, Chubby Guy Swag, The Manfattan Project, Plump Up The Volume gibi siteler gururla kilolu insanlar için cesur giysiler özendiriyor. Bu sitelerden bazılarının "muzır" adları var.

Avustralya merkezli Hay Fat Chick sitesinin yöneticisi Frances Lockie, "Ana akım moda şişman kadınları dışlıyor ve ihmal ediyor. Bizim sohbetlerine katılmamızı istemiyorlar. Ama bizi tumblr ve bloglar aracılığıyla kendi dilimizi keşfettik" diyor.

"Lessons from Fat-o-Sphere: Quit Dieting and truce with your body" (Şişmanlar Evreninden Dersler: Perhizi Bırakın ve Vücüdunuzla Ateşkes İmzalayın) adlı kitabın yazarı Marianne Kirby, "Herkes belli bir dereceye kadar bazı şeylerden sonuç çıkarmalı, esinlenmeli. Ama şişmanlar için durum biraz farklı. Benden 75 kilo daha zayıf olan birinin üzerindeki elbiseye bakmanın anlamı yok" diye konuşuyor.

'KENDİNİZDEN NEFRET ETMEYİ BIRAKIN'

Çok az insan, podyumlardaki mankenler gibi giyinse de, birçok kilolu kadın, medyada yeterince temsil edilmedikleri için kaderlerine terkedilmiş olduklarını düşünüyor.

Yakında piyasaya çıkacak "Two Whole Cakes" (İki Bütün Pasta) adlı, insanı vücüduyla barışmaya özendiren kitabın yazarı Lesley Kinzel, "Eskiden sinemalarda ve televizyonlarda bana benzeyen insanlar görürdüm. Temsil edildiğimi ve dünyaya ait olduğumu hissederdim. Ama bugünlerde özellikle gençler için bu çok zor" diyor. Kinzel internetin, dışlanmış olduğunu düşünen insanlara medyayı beklemeden, "kendi geçerliliklerini yaratma imkanını sağladığını" söylüyor.

BEDENLERİNİ SAKLAMAK ZORUNDA DEĞİLLER

Hay Fat Chick'ten Frances Lockie, "Medyada kilolu kadınların olumlu anlamda temsil edilmemesi nedeniyle bu siteyi kurma kararı aldım" diyor.

Şişmanlık aktivizmi ve şişman modası birlikte hareket ederken, internet, kilolu kadın ve erkeklerin daha düşük bedenlere ininceye kadar saklanmak zorunda kalmadan kendilerini ifade edebilecekleri bir mecraya dönüştü.

Birçok aktivist, asla inilmeyecek kilolara düşmeyi hayal etmek yerine, verilen kiloların sonradan alındığı diyet döngülerinden vazgeçilmesini, sağlıklı alışkanlıklar edinilmesini ve insanların kendilerinden nefret etmeyi bırakmasını öneriyor.

KAYNAK: BBC
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
BMGK'de tarihi Filistin oylaması! ABD tarihe geçecek kararı veto etti!
IMF'den küresel ekonomi açıklaması: Endişelenecek çok şey var