Rusya Kırım'ı neden işgal etti?

Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet olan Kırım'da meclis binası Rus askerler tarafından kuşatıldı.

Rusya Kırım'ı neden işgal etti?
Rusya Kırım'ı neden işgal etti?
GİRİŞ 01.03.2014 12:40 GÜNCELLEME 01.03.2014 16:55
Bu Habere 6 Yorum Yapılmış

Serkan Üstüner'in haberi...

Ukrayna'da yaşananların ardından Kırım Rus işgaline uğradı. Dünyanın gözü önünde yaşanan bu hadiseyi Kırım'ı en iyi bilenlerden biri olan Doç. Dr. Hakan Kırımlı'ya sorduk. Kırımlı burada Rusya'nın açık bir suç işlediğini ve buradaki Kırım Türkleri'nin şu anda çok tedirgin olduğunun altını çizdi.

Gazeteci Mensur Akgün ise Ukraya'nın bütünlüğünün korunması her şeyden önemli ve Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretinin altında Kırım Türkleri'ne yapılacak yardımın konuşulduğunu söyledi.

Hakan Kırımlı'nın görüşleri:

Ben Kırım'ı saniye saniye takip ediyorum. Kırım şu an Rus askerlerin işgali altında. Kırım bakanlar kurulu binasında rus bayrağı dalgalanıyor. Kırım'ın en küçük yerleşim biriminde bile Rus askerleri var. İnternet, radyolar ve televizyonlar askerlerce işgal edilmiş durumda. Bir tek Kırım Tatar kanalı kaldı. O da kuşatma altında.

KIRIM TÜRKLERİ SOKAĞA ÇIKMAMA KARARI ALDI

Kırım'daki Rus askerlerinin hepsi Sivastopol'daki Rus üssünden çıktı. Kırım tatarları son derece tedirgin. Tedirgin olmata da son derece haklılar. Şu an Kırım Tatarları sokağa çıkmıyor böyle bir karar aldılar. Çünkü çıkmaları halinde yüzde 100 bir provakasyon olacak. Hem çok kan dökülür hem de Rusya bunu bahane edip başka işlere girişir. Kırım'da hükümet kurdular tamamen kanunusuz. Kırım'daki Tatarlar bunu tanımıyorlar ve tanımayacaklar.

KIRIM TATARLARI BEDENLERİNİ ORTAYA KOYDU

Kırım Tatarları asla Rusya'yı tanımayacak. Buna Ukrayna direnmese bile Kırım Tatarları buna direnir. Şu an Kırım Tatarlarının silahı yok. Şu anda camilerde, mezarlıklarda tedbir almaya çalşıyor. Aldıkları tedbir vücutları, bu insanların silahları yok.  Tanka, bombaya karşı silahla yapacağınız bir şey yok.

Kırım Tatar televizyonu şu an Kırım Tatarları tarafından koruma altına aldılar işgal olmasın diye.

RUSYA'NIN GERÇEK PLANI NE?

Rusya'nın yapacağı plan belli: Tansiyonu yükseltip istediğini almaya çalışacak. Bu da Batı'nın vereceği tepkiye göre şekil alacak.  Putin'in klasik taktiğidir bu. Maksimum elde etmeye çalıştığını alarak istediğini cebine atacak ve ardından pazarlık masasına oturacak. Hatta yarın öbür gün ortaya çıkıp Kırım'dakilerle Ukrayna arasında arabuluculuk yapalım derler. Ondan sonra da barış kahramanı olabilirler!

MISIR'DAKİ DARBEYLE AYNI

Kırım'da rus işgali aynı Mısır'daki Sisi'nin yaptığı darbe gibi. ABD Mısır'daki işe neden darbe demedi? Eğer buna darbe derlerse darbeye göre tavır almaları gerekiyordu. Bu dünyanın en çıplak işgaline de işgal demedi. Eğer bu cümleyi kullansa bu suçu önlemesi gerekecekti.

Davutoğlu'nun Kırımlıoğlu'yla görüşmesi önemli bir hamleydi.

Referandumun Ukrayna anayasasında yeri yok.  Zaten bunu ilan eden Kırım parlementosu işgal edilmiş sözde bir hükümet kurulmuş ve böyle bir karar alınmıştır.

Mensur Akgün'ün görüşleri:

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun ziyareti buradaki istikrara vurgu yapmak içindi. Orada Türkiye'deki temsilcileriyle de görüştü.

Amerika'nın açıklaması ise standarttı. 30 Mayıs'ta gerçekten referandum gerçekleşirse nüfusun yapısına baktığımız zaman Kırım'ın Rusya'ya bağlanması muhtemel. Burdan da çıkacak sonuca kimsenin arşı çıkması, veto etmesi mümkün değil.  Her bölgenin kendi kaderini kendi belirleme hakkı vardır. Tabii bu durumu Tatarlar istemiyor. Haklı olarak geçmişte yaşadıklarından dolayı bu işe karşı çıkıyorlar. Kırım üzerinden Ukrayna pazarlığı yapılıyor. Ruslar Sivastopolu tehdit ederek Ukrayna üzerinde etkili olmaya çalışıyor.

serkan.ustuner@haber7.com

KAYNAK: HABER7
YORUMLAR 6
  • Ruhi Kara 10 yıl önce Şikayet Et
    2 GÜN SONRA. Katliam yapmaya başlarlarsa hiç şaşmam!! Putinde zerre kadar merhamet ve vicdan yoktur. Kafirin azılısıdır bu Ruslar
    Cevapla
  • halis özsoy 10 yıl önce Şikayet Et
    AB - RUSYA - ABD. Aralarında antlaşma yapıldı ise, TÜRKİYE bunun neresinde, bizim demokratik yollarla tepki koymamız gerekmez mi ? Rusya, KIRIM ın 2. ÇEÇENİSTAN olmasını istemez galiba...ALLAH müslüman kardeşlerimize yardım eder,İNŞA ALLAH .
    Cevapla
  • alihsan paşa 10 yıl önce Şikayet Et
    soyKIRIM . hesabındalar mı yoksa
    Cevapla
  • Bekir Sağlam 10 yıl önce Şikayet Et
    HESABI KOLAY. Bir arbede çıkartıp oradaki Türk nüfusu kırmak.
    Cevapla
  • Ali Demirkan 10 yıl önce Şikayet Et
    Hep aynı hata. Biz müslümanlar oynanan oyunları hiç doğru okuyamıyoruz. Evet Rus ayısını sevmeyiz, özellikle Suriye'de yaptıklarından sonra güncel bir nefretimiz de var ama bu Ukrayna olaylarında Rus ayısının karşısındaki canavar onlardan bile beter. Gezi'nin, Esad'ın, Sisi'nin arkasında kim varsa Ukrayna olaylarının arkasında da aynı odak var. Adamlar tüm dünyayı kendi pazarları haline getirmeye çalışıyorlar. Kendilerine en ufak itirazı bile olanı harcamaya çalışıyorlar. Bu oyunu görelim. Oradaki dindaş ve ırkdaşlarımız sakin olsun, oyuna gelmesin yeter. Batı ile Rusya birbirini yesin, müslümanlar az nefes alsın!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Emekli maaşlarına düzenleme geliyor! Zam oranı için ilk tahmin geldi
Murat Kurum acil eylem planını açıkladı: 6 ayda 5 yıllık icraat - Gazete manşetleri