Kosova'da dev açılış: Fatih Cami

Çeşitli temaslar ve açılışlarda bulunmak üzere Kosova'da bulunan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, Priştine'deki Fatih Camisi'nin TİKA tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesinin açılışını gerçekleştirdi.

Kosova'da dev açılış: Fatih Cami
Kosova'da dev açılış: Fatih Cami
GİRİŞ 23.04.2014 09:41 GÜNCELLEME 23.04.2014 10:47

Salih Eser'in haberi...

İşler, törende yaptığı konuşmada, restore edilen caminin 2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını hatırlatarak, "Restorasyonu yapılan caminin çevre düzenlemesi yapılmamıştı. Şimdi şadırvanı ve çevre düzenlemesiyle bu proje tamamlanmış oldu" dedi.

Caminin, inşa edildiği günden itibaren dostluk ve kardeşliğin sembolü olarak bugüne geldiğini kaydeden İşler, "TİKA'nın başarılı çalışması ve kıymet bilen Kosova halkının hassasiyeti sayesinde, bu cami nice asırlar Kosova halkına hizmet edecektir" diye konuştu.

"Tarihten gelen kardeşliğimiz, dostluğumuz var" diyen İşler, Türkiye olarak, acı gününde de tatlı gününde de Kosova halkının yanında olacaklarını ifade etti.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, ziyarette yaptığı açıklamada, Kosova'nın Türk asıllı Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'ın daveti üzerine, Kosovalı Türkler'in milli günü kapsamında 23 Nisan'daki törenlere katılmak üzere Kosova'ya geldiklerini belirtti. TİKA'nın 1992 yılında kurulduğunu ve projelerini katlayarak günümüze kadar geldiğini ifade eden İşler, TİKA'nın 2002 yılında 12 ofise sahip olduğunu, bu sayının günümüzde 35'e yükseldiğini, yıl içerisinde de 40'a çıkmasının hedeflendiğini kaydetti.

''TÜRKİYE, AVRUPA'DA BİRİNCİ SIRADA''

"Türkiye, kalkınma yardımları açısından Avrupa'da birinci sırada yer almaktadır" diyen Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, TİKA'nın çok sayıda Osmanlı eserini içinde barındıran Balkan coğrafyasında etkin olduğunu ifade etti. Osmanlı'nın bu coğrafyadan ayrılmasının ardından birçok eserin yok olduğunu söyleyen İşler, ayakta kalanları da TİKA aracılığıyla restore edip, gelecek nesillere bırakmak için çaba gösterdiklerini kaydetti. TİKA'nın sadece Osmanlı eserlerinin tadilatı ile ilgilenmediğine de işaret eden İşler, ayrıca tarımdan sağlığa ve eğitime birçok projenin hayata geçirildiğini ve bu nedenle TİKA'ya ilginin her geçen gün büyüdüğünü belirtti.

TİKA'nın Türkiye'nin yüz akı kurumlarından birisi olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, "TİKA aracılığıyla yapılan kalkınma yardımları herhangi bir emperyalist düşünce ile yapılmıyor. Biz nerede bir mazlum varsa, nerede bir gariban varsa ona yardım elini uzatma gayreti içindeyiz" dedi. Emrullah İşler, Kosova'daki temasları kapsamında daha önce TİKA'nın restorasyonlarını yaptığı bazı camilerin, çevre düzenlemelerinin açılışlarını da bu ziyaret kapsamında yapacaklarını bildirdi. İşler'e, daha sonra TİKA Priştine Program Koordinasyon Ofisi'nin çalışmaları hakkında brifing verildi.

Kosova'daki temaslarına devam eden Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ile bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye'nin Kosova'nın bağımsızlığını kazandığı günden beri güçlü bir şekilde bu ülkeyi desteklediğini ifade eden İşler, "O günden bugüne, Kosova'nın uluslararası arenada tanınması konusunda Türkiye olarak çok büyük gayretler gösterdik. Bugün çok şükür Kosova'yı tanıyan ülke sayısı 106'ya çıktı. Bundan sonra da yeni tanımalar olması konusunda Türkiye olarak gerekli desteği vermeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da bu ortak günde Kosovalı Türklerle birlikte oldukları için Başbakan Yadımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler'e teşekkür ederek, hem Kosova'ya hem de Kosova'daki Türk toplumuna destekleri nedeniyle Türkiye hükümetine minnettar olduklarını belirtti.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, görüşmenin ardından, Kosova'daki Türk asıllı ilköğretim öğrencileriyle bir araya geldi. Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türk asıllı öğrencilerle birlikte, 23 Nisan Kosova Türkleri Milli Bayramı dolayısıyla pasta kesti.  

Çocuklar, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili şarkı ve şiirler okudu. Çocuklar daha sonra, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar'a çeşitli sorular yöneltti. Armağan isimli bir çocuk, okul ile evi arasındaki mesafenin çok uzak olduğunu ve kendilerine bir okul servisi tahsis edilmesinin mümkün olup olmadığı yönündeki sorusu üzerine, Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, TİKA aracılığıyla kendilerine bir okul servisi hediye edeceklerini kaydetti.

Görüşmelerin ardından Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler ve beraberindeki heyet, tarihi Fatih Camisi'nin TİKA tarafından gerçekleştirilen çevre düzenlemesinin açılış törenine katıldı. Priştine'de, 1460-1461 yıllarında inşa edilen ve daha önce TİKA tarafından restore edilen Fatih Camisi'nin bahçe düzenlemesi ve şadırvanının hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törene ayrıca Kosova İslam Birliği (Diyanet İşleri) Başkanı Naim Terneva ve Türk asıllı Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar da katıldı.

Kosova İslam Birliği Başkanı Terneva da komünist yönetim döneminde Kosova'daki birçok ibadethanenin yıkıldığını hatırlatarak, asırlık Fatih Camisi'ni restore ederek Kosova halkına kazandıran Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti. Kosova'nın artık bağımsız bir devlet olduğunu kaydeden Terneva, "Bugün dostlarımız bizimle bize yardım için burada" dedi.

Başbakan Yardımcısı Prof. Dr. Emrullah İşler, daha sonra, restorasyonu TİKA tarafından yapılacak tarihi Yaşar Paşa Camisi'ni gezdi, TİKA yetkililerden restorasyon projesi hakkında bilgi aldı. Ardından, restorasyonu devam eden Sultan Murad Camisi'ne geçen İşler, burada da incelemelerde bulundu. Son olarak, restorasyonu TİKA tarafından yapılan tarihi Lokaç Çeşmesi'ndeki çalışmaları incelemelerde bulunarak, yetkililerden restorasyon hakkında bilgi aldı. Daha sonra TRT sanatçıları tarafından verilen Türk Sanat Müziği konserine katılan Emrullah İşler, Kosova'daki temaslarının ilk gününü tamamladı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Guterres: Kanlı misilleme döngüsüne son verin
Deprem uzmanından uyarı: 'Tokat'ta 6 ve üzeri deprem olabilir'