Ermenistan'daki tek cami

Ermenistan’da 1765 yılında yapılan ve ayakta kalabilen tek cami olan Gök Cami, bugün az sayıda cemaate sahip.

Ermenistan'daki tek cami
Ermenistan'daki tek cami
GİRİŞ 27.04.2015 10:57 GÜNCELLEME 27.04.2015 10:57

Ermenistan bölgesinde Güney Kafkasya Türk hanlıklarından olan Revan Hanı Hüseyin Ali Han tarafından yapılan Gök Cami, Sovyet yıllarında zarar görse de Ermenistan'da bugün ayakta kalabilen tek cami. 2. Dünya Savaşı'ndan önce özellikle Azeri Türkleri ve İranlı Müslümanlar tarafından kullanılan cami, şimdilerde çok az sayıda bir cemaate sahip.

BLUE MOSQUE OLARAK BİLİNİYOR

Camide Perşembe akşamları, kandil geceleri ve Aşure gününde yapılan sohbetlerde daha fazla katılım oluyor. Son olarak Regaip Kandilini camide geçiren Ermenistan'da yaşayan Müslümanlar, hep birlikte namaz kılıp dua etti.

AŞURE GÜNLERİNDE 500 KİŞİ

Ermenistan'ın başkenti Erivan'da bulunan ve Mavi çinili kapısıyla yol üzerinde girişi bulunan cami, Ermenilerin hitabıyla Blue Mosque diye biliniyor.

Cami cemaatini, Ermenistan'a çalışmaya gelen İranlı Müslümanlar, İranlı Türkler ve Azeriler oluşturuyor, çok az sayıdaki Ermeni Müslümanlar da bu camiyi kullanıyor. Kandil programlarında 50 kişi kadar olan cemaat, Aşure günlerinde bölgede yaşayan gayri Müslimlerin de ziyaretiyle 500 kişiye çıkıyor.

Kandil programına katılan İran Türkü Solmaz Nazmeri 6 yıldır Ermenistan'da yaşayan Müslüman bir kadın. Nazmeri, “İş için Ermenistan'da eşim ve çocuğumla birlikte geldik ve yaşıyoruz. Özellikle Perşembe akşamları camiye geliyoruz ve hep birlikte dua ediyoruz. Camiye gelenler hemen hemen birbirini tanıyor” ifadelerini kullandı.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Ebu Ubeyde’nin konuşmasının tamamını yayınlıyoruz... Bütün dünyaya duyurdu:Hazırlanıyoruz!
ABD hazırladı! Skandal rapora Türkiye'den tepki!