Gorbaçov: Benim gibi bırak Putin!

Sovyetler Birliği'nin son lideri Mihail Gorbaçov, Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in kendisi gibi görevi bırakma zamanının geldiğini söyledi.

Gorbaçov: Benim gibi bırak Putin!
Gorbaçov: Benim gibi bırak Putin!
GİRİŞ 26.12.2011 06:14 GÜNCELLEME 26.12.2011 06:14

Faruk Akkan'ın haberi
 Perestroyka (yeniden yapılanma) sürecinin mimarı olarak 25 Aralık 1991'de görevini bırakan Gorbaçov, Sovyetler Birliği'nin iç çatışma çıkmadan dağılmasını sağlamıştı.

20 yıl aradan sonra Ekho Moskvı radyosuna açıklamada bulunan Gorbaçov, "Putin'in şimdi koltuğu bırakmasını tavsiye ediyorum. Üç dönem görevde bulundu. İki dönem devlet başkanı, bir dönem de başbakan olarak. Üç dönem – bu kadar yeter" dedi.

Kendisinin yaptığı aynı şeyi yapmayı öneren Gorbaçov, "Bu şekilde davranmak tüm olumlu şeylerin kalıcı olmasını sağlar… Vladimir Vladmiroviç'e içerde ve dışarıda haklı olarak çok destek vardı. Şimdi durum değişti.." hatırlatması yaptı.

2000-2008 yıllarında devlet başkanlığı yaptığı yıllarda Putin'i desteklediğini ifade eden Gorbaçov, başbakanlık sürecinde Putin'i eleştirdiğini şimdide ayrılması gerektiğini düşündüğünü söyledi. Putin'in kendi isteği ile ayrılıp ayrılmayacağı ile ilgili soruyu yanıtlayan Gorbaçov, "Aksi durum çok korkunç olur" uyarısı yaptı.

Cumartesi günü yapılan "Adil seçim" mitingine katılacağını açıklayan Gorbaçov sağlık sorunları nedeni ile meydana gelememişti. Yeni bir protesto dalgasının oluşmasının memnuniyet verici olduğunu kaydeden Gorbaçov, "Böyle bir uyanmayı gördüğüm için mutluyum. İki ayrı nesil bir arada idi. Protestoların lafta kalmayacağını düşünüyorum" dedi.

Rusya'nın modern tarihi açısından son günlerde yapılan gösterilerin tarihi bir öneme sahip olduğu değerlendirmesinde bulunan eski Sovyet lideri, "Gelecek yıl Rusya açısından çok önemli. Önümüzdeki 6-12 yıl için neler olacağına karar verilecek." hatırlatmasında bulundu.

Rusya Başbakanı Putin'in Sovyetler Birliği'ni dağılmaktan kurtaramadığı için sitem ettiği Gorbaçov'a bir eleştiri de basın danışmanı Dmitri Peskov'dan geldi. Peskov açıklamasında, "Biz ve kişisel olarak kendim Gorbaçov'a saygı duyuyorum. Ancak ben Sovyetler Birliği'nde 1967'de dünyaya geldim. O bu ülkenin lideri olduğu yıllarda bu ülke ayakta kalamadı" tepkisini dile getirdi.

KAYNAK: CİHAN
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
CHP'li belediyelerde akraba kıyağı: Liyakate değil kan bağına bakılıyor
Başkan Erdoğan'dan İsrail-İran açıklaması: İki taraf da farklı şeyler söylüyor